A.S.ADVENTURE versterkt gemeenschappen

0
457

Groene doelen én maatschappelijke thema’s

Ontwikkelingssamenwerking 2.0 is lokale gemeenschappen zelfredzaam maken. Dat is alvast de aanpak bij A.S.ADVENTURE.
Tekst: Wieland De Hoon

Een bewuste outdoorretailer als A.S.Adventure heeft daarbij een natuurlijke voorkeur voor groene doelen. “Maar we gaan ook voor maatschappelijke thema’s”, zegt coördinator duurzaamheid Claudia Verswyver. Het lijstje ziet er stoer uit.

1. Groene doelen

“Met bijenkasten werken we aan meer biodiversiteit. De honing gebruiken we voor onze thee. Op grotere schaal werken we samen met Natuurpunt. En met Cool Earth, dat regenwouden beschermt en lokale gemeenschappen steunt.”

2. Gemeenschappen versterken

“Toen we gingen we samenwerken met Solid International, riepen we ons merk Ayacucho in het leven. Een deel van de opbrengsten van onze Ayacucho travel- en outdoorcollectie gaat naar Solid, dat in Peru sociale centra opricht en ondersteunt. Lokaal nemen we ook mutsen en sjaals af. A.S.Adventure organiseert alvast elk jaar een inleefreis met medewerkers en klanten.”

3. Daklozen helpen

“We wisselen elk jaar af met steun aan een andere vzw met een sociaal doel. Sinds 2017 is dat daklozenorganisatie Kamiano, tot eind 2016 het Rode Kruis. Bruikbaar maar onverkoopbaar materiaal – bijvoorbeeld door een productiefoutje – doneren we.”

4. Klanten en leveranciers betrekken

“Dit jaar proberen we zo veel mogelijk stafmedewerkers en storemanagers te betrekken bij acties. Zo wordt duurzaamheid een gedeelde verantwoordelijkheid. Via social media zal iedereen input kunnen geven. Net als de klanten, die ons vragen stellen over pakweg microplastics in onze producten of de drukkers met wie we werken. We streven sowieso naar duurzame leveranciers!”

 

These boots are made for (nature) walking …

A.S.Adventure zette samen met Natuurpunt tien bewegwijzerde A.S.-wandelroutes op. “Natuurpunt gaat onze jaarlijkse donatie investeren in bezoekerscentra voor twee natuurgebieden waar bezoekerscentra gebouwd worden. Gidsen geven er toelichting, je kunt er een zaal huren … De centra komen in de Groene Vallei (430 ha en 50 km wandelpad) in Brussel en bij het Grote Netewoud in de Kempen. Het bezorgt ons ook een leuke nieuwsstroom.”

Waar liggen de A.S.Adventure-wandelroutes? Zoek naar ‘A.S.Adventure wandelroutes’ op de site www.natuurpunt.be.

 

Tekst: Wieland De Hoon