Accent integreert nieuwkomers via werk

0
731

Jobroad: kruispunt van hoop op de migratieroute

Het Jobroadproject ontstond in het kielzog van de afdeling Foreign Recruitment Services (FRS) van HR-dienstverlener Accent. “We willen via Jobroad anderstalige nieuwkomers vlotter aan werk helpen, mét de back-up van de VDAB en Voka”, zegt projectmanager Joachim Commeene.
Tekst: Wieland De Hoon

Het is een sterk staaltje maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Foreign Recruitment Services mikt op nieuwkomers in België”, licht businessunitmanager bij Accent, Anna Gaik toe. “Anderzijds rekruteren we ook vanuit onze kantoren in Portugal, Polen en Roemenië. We selecteren kandidaten voor technische knelpuntprofielen waaraan hier een tekort is.” In 2015 kwam er de toestroom van mensen op zoek naar een nieuw leven. “Er was actie nodig. We zien werk als een belangrijke schakel voor integratie. Jobroad verlaagt voor deze mensen drempels als taal, opleiding of cultuur.”

SYRISCHE INGENIEUR

Joachim Commeene: “Het blijft kleinschalig. In 2017 zijn we gestart in West-Vlaanderen, nu zijn er ook units in Gent en Antwerpen. Via de lokale Voka en VDAB zoeken we werkgevers die openstaan voor nieuwkomers. Zo starten we elke keer weer van nul. 750 mensen werden al begeleid, 160 hielpen we aan een job. 80 procent is laaggeschoold, maar we houden altijd rekening met toekomstpotentieel. Een voorbeeld? We hadden een Syrische jonge vrouw, van opleiding bouwkundig ingenieur-calculator. Haar diploma werd hier gelijkgesteld aan een bachelorniveau. Nu werkt ze in een bouwfirma in Wervik.”

gaik

Anna Gaik: “Jobroad is de laatste schakel in de cyclus die een anderstalige nieuwkomer doorloopt. Eerst opleiden is niet nodig. Mogen werken, liefst met een vast contract, brengt alles in een stroomversnelling. De resultaten motiveren ook onze consultants binnen FRS, vaak met buitenlandse roots, die kandidaten in hun moedertaal te woord staan. Daardoor worden ze zelf een rolmodel.”
 

accent

 

Tekst: Wieland De Hoon