Accent Jobs opent perspectieven voor buitenlandse talenten

0
500

Ioana Grigorenco werkt als Roemeense in ons land

De lijst van knelpuntberoepen wordt steeds langer: lassers, CNC-operatoren, PLC-technici, dakwerkers … Foreign Recruitment Services, onderdeel van Accent Jobs, rekruteert daarom mensen in Portugal, Roemenië en Polen. Ze starten als uitzendkracht met een optie op vast werk. Ioana Grigorenco (31) en haar man grepen de kans en voelen zich hier nu helemaal thuis.
TEKST: Bert Verbeke

“Ik volgde een opleiding communicatie en was nadien aan de slag als bediende. In 2009, in volle economische crisis, ging het bedrijf waar mijn man als verkoper werkte failliet. Net in die periode rekruteerde Accent Jobs potentiële medewerkers voor Belgische bedrijven”, vertelt de Roemeense Ioana Grigorenco. “Al vrij snel kon mijn man starten als machine-operator bij de meubelmakerij Decruy in Houthulst. Enkele maanden later kreeg ik in hetzelfde bedrijf een job aangeboden als inpakster. Zo waren mijn man en ik weer samen. Wij startten met een interimcontract en werden later vast aangenomen.”

Nederlands leren is een must

Ioana besefte dat inpakwerk niet meteen haar droomjob was, maar het bood tegelijkertijd kansen op betere vooruitzichten. “Voor mij was het wel meteen duidelijk dat de Nederlandse taal aanleren prioriteit nummer één was. Ik ben dan ook snel Nederlandse les gaan volgen en dat gaf me meer vertrouwen en mogelijkheden.” Na vijf jaar bood Accent Jobs Ioana een job aan als consultant in de vestiging in Roeselare. “De job is mij op het lijf geschreven, ik kan er al mijn passie en inzet in kwijt. Door mijn eigen ervaring kan ik interimkandidaten op de juiste manier adviseren en begeleiden. Mijn man werkt ondertussen als CNC-operator bij Sapa in Lichtervelde. Ook hij volgde jarenlang Nederlandse lessen. Mijn man is zeer tevreden met zijn werk. Bovendien biedt het bedrijf steeds nieuwe doorgroeimogelijkheden via interne opleidingen.”

Thuisgevoel in België

Voor Ioana is migratie een verhaal met vele hoofdstukken. “Een van de belangrijkste voordelen om hier te werken, is de betere verloning. De lonen in België liggen fors hoger dan in ons geboorteland”, vertelt ze. De beginperiode was wel moeilijk. “Als migrant moet je doorbijten, want de overgang naar een nieuwe cultuur en een nieuwe taal is niet altijd evident. Het is ons allemaal gelukt en wij voelen ons heel erg thuis in België. Wij wonen hier nu zeven jaar, hebben een huis gekocht en zijn helemaal geïntegreerd. We hebben een kind, binnenkort verwachten we een tweede baby. We denken er niet aan om terug te gaan”, besluit Ioana Grigorenco.

Perspectieven op lange termijn

De internationale ‘war for talent’ gaat onverminderd door, vertelt Anna Gaik, area sales manager bij Accent Jobs. “Medewerkers in het buitenland rekruteren wordt er niet gemakkelijker op. Dat heeft meerdere redenen. De werkloosheid in een land als Polen daalt en tegelijkertijd stijgen de lonen. Mensen zijn daardoor minder geneigd om elders een nieuw leven op te bouwen”, weet ze. “Met Accent Jobs bieden we kandidaten wel een perspectief op de lange termijn, met een vaste job als optie. Veel Belgische bedrijfsleiders hebben een ‘open mind’ en daardoor liggen er nog veel mogelijkheden voor buitenlandse talenten.”

TEKST: Bert Verbeke