Als diploma en werk totaal verschillen

0
313

Vijf opvallende diploma’s

Sommige mensen studeren iets om nadien iets totaal anders te doen van werk. We zetten vijf erg opvallende combinaties opleiding-werk op een rijtje. Van ingenieurs die commissaris of cabaretier werden. Of van masters geschiedenis die in een IT-afdeling terechtkwamen.
TEKST: William Visterin

1. Dirk Denoyelle

Diploma: burgerlijk ingenieur
Job: Cabaretier en Lego-bouwer

“Kun je me zaterdagochtend bellen? Ik heb vandaag en morgen nog drie optredens, en ze zijn nog niet allemaal voorbereid.” Dirk Denoyelle is in ons land bij het grote publiek bekend als komiek en stemmenimitator. Maar weinigen weten dat hij afstudeerde als burgerlijk ingenieur. “Veel heb ik met die opleiding niet gedaan. Ik was twee jaar PR-verantwoordelijke bij het onderzoekscentrum IMEC. Toen moest ik vooral snappen waarover het ging, maar er nooit zelf mee aan de slag gaan. Tijdens mijn legerdienst werd ik op basis van mijn diploma ook bij de technische dienst ingedeeld. Maar ik ben daar bij de militaire media van VOX geëindigd.”

Echt interessant vond Denoyelle die ingenieursstudies nooit. “Eerst een diploma dan de goesting, zo werd er thuis ingehamerd. En zo is het ook verlopen. Ik ben na mijn studies als cabaretier en stemmenimitator aan de slag gegaan. En ben dat gebleven. Al is mijn job gigantisch geëvolueerd. Het is intussen al zeven jaar geleden dat ik voor het laatst mijn tournee door culturele centra deed. Vandaag doe ik vooral optredens voor internationale bedrijven, van het presenteren op conferenties, motivational speeches tot een avondvullend programma.”

“Je kunt in ons land goed je brood verdienen als je de culturele centra afschuimt”, weet hij. Maar dan moet je de connecties en het mediageweld achter je hebben. En dat heb ik minder. Bovendien zijn de culturele centra een kleine markt die overigens niet echt groeit. De concurrentie in het humoraanbod is de jongste jaren bovendien flink toegenomen. De internationale bedrijfswereld is daarentegen oneindig. Het is moeilijker omdat het telkens maatwerk is, maar het is ook erg boeiend. Intussen heb ik een breed repertoire waar ik op terugval. Zelf treed ik op in zes talen, waaronder het Spaans en het Deens. Elk optreden is anders.”

Lego-bouwer

De belangrijkste activiteit van Denoyelle is wat hij doet op het vlak van Lego. Hij is namelijk één van de dertien wereldwijde ‘Lego certified professionals’, wat betekent dat hij professioneel en commercieel met Lego-steentjes aan de slag kan gaan. “In totaal hebben we zes productlijnen van portretten, team buildings, tentoonstellingen, allemaal gebaseerd op Lego. Lego bestaat vandaag uit 90 procent van mijn omzet. De inkomsten groeien snel, maar de onkosten nemen ook fors toe. ”

Speciaal voor zijn Lego-business leidt hij een bedrijf van zes mensen die hem helpen met onder andere het uitwerken van de Lego-ontwerpen. Een internationale business die gaat tot Moskou en het Midden-Oosten. “Mijn business als cabaretier blijft stabiel, want daar ben ik zelf het product en zit je met een onvermijdelijke limiet. Al raken mijn optredens en Lego, bijvoorbeeld door team buildings waar deelnemers iets moeten bouwen, steeds meer met mekaar verweven. Ik zie me in elk geval zelf nog jaren werken en optreden. Ik zeg altijd: ik ga werken tot mijn 93, en dan ga ik 10 jaar uitbollen (lacht).”

2. Liesbeth  van Betsbrugge

Diploma: master filmstudies en visuele cultuur
Job: MTO-coördinator

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst en film. Ik geloof in de kracht van het beeld. Mijn eerste job was op het Filmfestival van Gent. Master filmstudies en visuele cultuur, een onderdeel van politieke en sociale wetenschappen, is niet mijn eerste diploma. Ervoor deed ik ook al een bachelor bedrijfsmanagement. Vandaag werk ik in Gent bij UNILIN als MTO-coördinator, wat staat voor Make To Order. Samen met een team sta ik in voor de verdeling van marketing- en promotiematerialen, zoals displays of stalen waaiers. Ikzelf zorg als coördinator voor de klantspecifieke, nieuwe materialen die aangemaakt worden voor bijvoorbeeld vakbeurzen. Ik vind mijn job boeiend. Je komt met verschillende mensen en functies in aanraking, zoals productie, marketing, distributie en verkoop. Het visuele speelt een rol in mijn job, en ook meer en meer in het zakenleven in het algemeen. Kijk maar naar het succes van Pinterest en Instagram.”

3. Liesbeth Reynders

Diploma: godsdienstwetenschappen
Job: executive assistant

“Ik wilde met mijn opleiding een sociale richting inslaan. Godsdienstwetenschappen was een heel diverse richting, waarin veel sociale vakken als psychologie, filosofie en antropologie aan bod kwamen, wat me een perfecte combinatie leek. Bovendien kon ik rekenen op honderd procent jobzekerheid. Dat vertelden ze me alleszins bij de infosessies op de universiteit, al bleek dat achteraf gezien toch vooral in het onderwijs te liggen.


Het zijn vooral de vakken bedrijfsethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) die mijn jobkeuze bepaalden. Eerst heb ik in Brussel bij CSR Europe gewerkt, een Europese koepelorganisatie voor MVO. Ik was er (zie foto) onder meer betrokken bij Skills for Jobs, een campagne die ondernemerschap, wetenschap, stages en levenslange ontwikkeling binnen jobs promoot.

Vandaag werk ik bij Van Marcke als executive assistant voor de COO, waar ik de agenda beheer, meetings voorbereid maar ook presentaties en kleine projectjes aanmaak. Ik leer enorm veel bij, zeker op het vlak van strategie en beslissingsprocessen. Mijn passie voor verantwoord ondernemen, milieu en duurzaamheid blijft wel en ik hoop hier op termijn ook binnen Van Marcke iets mee te kunnen doen. De mogelijkheden binnen de groep zijn in ieder geval talrijk, dus ik maak me sterk voor deze werkgever te kunnen blijven werken.”

4. Bert Saerens

Diploma: geschiedenis
Job: PMO-consultant

“’Doe wat je graag doet’, zeiden mijn ouders toen ik mijn studie uitkoos. En dat heb ik gedaan. Geschiedenis met specialisatie oudheid. Het was een opleiding die wel wat afstond van de werkwereld. Tenzij je ambitie zou hebben in de academische wereld of om leerkracht te worden. Na een hele tijd zoeken, kon ik aan de slag als administratief medewerker bij De Lijn. Daar kwam ik voor het eerst van dichtbij in contact met IT. Vandaag werk ik als consultant in het PMO, het Project Management Office, bij de IT-afdeling van UNILIN. Ik ondersteun er onze projectmanagers en rapporteer aan het IT-management over budgetten en diens meer.

Het is dan wel totaal anders dan waar ik voor gestudeerd heb, toch zijn er ook wel gelijkenissen in het denkproces. Als ik bijvoorbeeld wordt gevraagd om bepaalde dingen uit te zoeken, dan moet ik nog steeds informatie op verschillende plaatsen gaan zoeken, die kritisch benaderen, synthetiseren en mijn conclusies van de nodige argumenten voorzien. Ik doe mijn job graag en wil graag op deze ingeslagen weg verdergaan. Het internationale karakter, de verscheidenheid aan projecten en veelvoud aan uitdagingen binnen het bedrijf bieden mij ook de mogelijkheid om deze nieuwe weg verder te exploreren.”

5. Ann Buysse

Diploma: industrieel ingenieur chemie
Job: commissaris en diensthoofd verkeer politie Gent

“Ik volgde tijdens de middelbare school de richting Wetenschappelijke B. Ik vond vakken als chemie en scheikunde interessant. Daarom werd ik al snel in die richting verder geduwd, ook voor mijn verdere studies. Na mijn opleiding als ingenieur biochemie heb ik eerst gewerkt als laborant kwaliteitscontrole. Ik vond het fijn werk, maar miste toch de sociale contacten.

Op een dag kwam ik in contact met de mensen die bij de politie werkten. Dat was in 1994. Ik heb toen, op aandringen van hen, meegedaan aan een politie-examen, en was geslaagd. Ik heb de politiewereld leren kennen, heb mij erin ingewerkt en ben langzaamaan opgeklommen. Vandaag ben ik diensthoofd van de verkeersdienst bij de politie Gent en leid ik een team van 120 medewerkers. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Het is een erg afwisselende job, elke dag is anders.”

 

 

 

TEKST: William Visterin