Als het maar beweegt

0
894

Eline zorgde mee voor succesvolle ladies night, Maarten won de challenge

Hoe krijg je je collega’s aan het bewegen? De vraag is simpel, het antwoord divers. Van een sportkalender tot een challenge.

Tekst: William Visterin

Ladies Night Rockabilly Edition. Het is misschien niet de sportactiviteit die je meteen zou verwachten, maar sportief was het zeker. Het initiatief maakte deel uit van de sportkalender van Lidl. “Ons hoofdkantoor reikt jaarlijks een kalender aan met activiteiten waaraan iedereen kan deelnemen. Lidl betaalt het inschrijvingsgeld dan terug”, vertelt Eline Velghe, medewerker van de regionale personeelsdienst in Wevelgem.

Vorig jaar stond de activiteit in Brugge ook al op de kalender. “Toen was het iets meer op aerobics gericht. Deze keer was het een dansworkshop Swing en Lindy Hop, allen voor dames”, vertelt Eline, die voor de promotie zorgde. “We hebben affiches gemaakt die we in onze nabije winkels hebben verspreid en ook via het intranet.”

Lees verder onder de foto's

Het werd een groot succes. “Van Lidl deden er tachtig dames mee. We hebben bij de organisatoren moeten aandringen om nog enkele deelneemsters toe te voegen. Een paar hebben we zelfs moeten weigeren”, vertelt Eline. “Het leuke was dat jong en oud kon deelnemen. Je moest dus geen marathonloopster of wielrenster zijn om mee te komen dansen.”


 

Uitdaging: gezond eten, genoeg bewegen en regelmatig sporten

 

Post een week lang elke dag een foto van een gezonde maaltijd die je die dag hebt gegeten. Zet vijf dagen lang elke dag 10.000 stappen. En ga driemaal per week sporten. Voor Maarten Preneel, manager goederenontvangst in het distributiecentrum van Lidl in Wevelgem, waren de drie gezondheidsuitdagingen een kolfje naar zijn hand. Bovendien: de spinningfiets was voor de fanatieke fietser – “op de mountainbike, maar ook op de koersfiets”, verduidelijkt hij – een erg aantrekkelijke hoofdprijs.

Die hoofdprijs ging uiteindelijk naar een collega, maar voor de derde uitdaging viel hij wel in de prijzen. “Ik was die maandag een toer gaan fietsen. Die woensdag had ik per toeval al gepland om in Komen, niet zo ver van hier, te skiën op de indoorpiste. En die vrijdag vertrok ik op weekend om te mountainbiken”, herinnert hij zich. Die drie sporten, en een beetje geluk met de schiftingsvraag, leverden hem een soepmaker én een fitnessbank op.

Aan het bewegen

“Ik merk wel dat initiatieven als dit de mensen aan het bewegen zetten”, vertelt hij. “We trokken bijvoorbeeld met een vijftiental medewerkers van hier in Wevelgem naar de Spartacus Run in Boom, waaraan in totaal zo'n vijftig collega's uit heel België hebben deelgenomen. Dankzij Lidl konden we gratis inschrijven.”

Om gezond bezig te zijn, is het niet nodig een hindernissenparcours te lopen of te mountainbiken in de Ardennen, weet Maarten. Zo zijn er een aantal collega's in het distributiecentrum die elke middag, als het weer het toelaat, gaan wandelen. En ook al is er in Wevelgem geen bedrijfsrestaurant, via de automaat met onder meer salades en wraps en het dagelijks vers fruit zorgt de werkgever ervoor dat mensen ook op het werk gezond kunnen eten. “Al die initiatieven hebben hun effect”, weet Maarten. “Ik zie rond mij dat mensen meer en meer gemotiveerd worden.”

 

Tekst: William Visterin