Als Vlaming tussen Walen werken: waar moet je op letten?

0
823

Isabelle werkt voor Waals laboratorium

Dat er grote verschillen bestaan tussen Walen en Vlamingen is niets nieuws. Als je binnenkort aan de slag gaat in Wallonië, hou je hier het best rekening mee.
Tekst: William Visterin

Dat er grote verschillen bestaan tussen Walen en Vlamingen is niets nieuws. Als je binnenkort aan de slag gaat in Wallonië, hou je hier het best rekening mee.

1. Kussen

Walen begroeten elkaar met een kus, ook op de werkvloer. Ga dus niet meteen aan je bureau zitten, maar geef al je collega’s een kus en vraag hoe hun avond of weekend geweest is. “Zelfs mannen kussen elkaar op de wang. In het begin is dat best wennen”, vertelt Isabelle Vandervoort als Vlaamse werkzaam bij een Waals laboratorium voor bloedanalyse.

2. Niet té persoonlijk

Je, jij of u? In Vlaanderen is het één pot nat. In Wallonië daarentegen gebruikt iedereen ‘vous’, zeker bij formelere contacten. “Voor patiënten of klanten gebruik ik altijd de vous-vorm, tenzij men expliciet vraagt om te tutoyeren. Bijvoorbeeld bij patiënten die ik al wat langer ken”, aldus Isabelle.

3. Neiging tot afkortingen

Iets kleins, maar wel opvallend. Walen korten af, de hele tijd. “Le cabinet is le cab. Iedereen zegt hier Isa tegen mij. Mijn collega Michaël is Micha. Afkorten gaat hier automatisch. Zowel in spreektaal als in schrijftaal.”

4. Privé heel belangrijk

In Franstalig België maken collega’s na het werk tijd om samen iets te gaan drinken of snel iets te gaan eten. “Ze hebben een sterk collectief gevoel”, merkt Isabelle op. Eet je regelmatig je boterhammen op aan je bureau? Walen vinden het belangrijk om minstens een half uur te praten over iets anders dan het werk. Blijf dus zeker niet aan het werk tijdens de middagpauze. “Een praatje over het familieleven stellen ze zeker op prijs.”

5. Veel overleg

Vlamingen zeggen waar het op staat. Dat doe je onder Franstalige collega’s beter niet. Kleed je boodschap in, zodat je zeker niemand op de tenen trapt. “Er wordt vaak goed overlegd vooraleer een werkschema wordt gewijzigd. En met privéomstandigheden, zoals onverwachte doktersafspraken voor kinderen, houden ze zeker rekening. Dat vinden ze evident”, stelt Isabelle. “Ik merk hier over het algemeen ook een grote mate van vertrouwen voor medewerkers. Men laat je zelf verantwoordelijkheid nemen.”

Lees verder onder de foto:
Isabelle
Isabelle Vandervoort, als Vlaamse werkzaam in Wallonië

6. Uitgebreide afspraken

Snel een afspraak maken? Met Walen duurt het net iets langer. Duidelijke afspraken en regels zijn belangrijk. Daarom zijn contracten ook net iets uitgebreider dan in Vlaanderen. Kwestie van voorbereid te zijn op het ergste. “Mijn contract was heel uitgebreid met de nodige bijlages. Bijna een boek. Bij hen geldt het principe van goede geschreven afspraken, goede vrienden.”

7. Eerder telefoon dan e-mail

Zonder al te veel te veralgemenen: Walen telefoneren eerder dan ze e-mailen. “Wij, Vlamingen zullen vaak pas telefoneren voor een complexe of dringende boodschap. Hier in Wallonië is de telefoon nog de meest aangewezen vorm van communicatie. E-mail komt pas op tweede plaats.” 

8. Nonchalant? Niet bepaald

Dat Walen het niet zo nauw zouden nemen in hun job, klopt niet. “Ze hechten zeker evenveel belang aan kwalitatief werk als in Vlaanderen”, vindt Isabelle, die eerder ook al in een Vlaams laboratorium werkte. “Zo krijgen wij hier in Wallonië permanente evaluatie, om de drie maanden gebeurt dit zelfs via een persoonlijk gesprek met onze chef. Met het oog op verhoging van de kwaliteit.”
 

Tekst: William Visterin