Bij Mars maken honden deel uit van het team

0
869

Beetje afleiding, maar ook meer productiviteit

Bij Mars mogen huisdieren gewoon mee naar kantoor. Dat zorgt niet alleen voor een beetje afleiding, maar ook voor meer productiviteit en een ontspannen, huiselijke sfeer. “Het is een stukje thuis dat gewoon meekomt naar het werk.”
Tekst: Thalisa Devos

Michaël Koulberg, (28), CRM-coördinator Royal Canin & Dora (8), labrador-setter

Michel Baudewyns (34), telesales advisor Royal Canin. Zonder hond (voorlopig)

“Dora woonde op een appartement bij een jong koppel en hun kindje”, vertelt Michaël. “Toen ze voor een gezinsuitbreiding gingen, was er geen plaats meer voor haar. Het was liefde op het eerste gezicht toen we haar voor het eerst zagen. We hebben haar diezelfde dag nog mee naar huis genomen. Intussen werk ik een goed jaar bij Mars en gaat ze zo vaak mogelijk met me mee naar kantoor. Sinds ik haar meetroon, is alles gemakkelijker. Voor haar, want ze zit niet zo vaak alleen, maar ook voor mij. Voordien haastte ik me naar huis of voelde ik me schuldig als ik langer moest werken. Nu is ze gewoon bij mij.”

“Dora zorgt voor een goede en familiale sfeer op kantoor. Wanneer we ’s morgens aankomen, sprint ze voor me uit en gaat ze iedereen een goedemorgen wensen. Arriveer ik na haar, dan loopt iedereen er al glimlachend bij. Verveelt ze zich gedurende de dag een beetje, dan gaat ze zelfstandig op wandel. Ze gaat even snuffelen op de afdeling vlakbij of met de andere honden spelen. Is ze het allemaal beu, dan wandelt ze op haar gemakje terug richting mijn bureau en vlijt ze zich daar opnieuw neer. Iedereen geniet mee van haar aanwezigheid. Wil ik even naar buiten een frisse neus halen, dan gaat er al snel een collega mee. Met of zonder hond. Het is een goed moment om te ontspannen, maar soms ook om dingen te bespreken of elkaar beter te leren kennen. Het zorgt algemeen voor een betere communicatie.”

Lees verder onder de foto

Honden op het bureau zijn ook fijn voor de collega’s zonder huisdier thuis. Michel heeft momenteel nog geen hond, maar raakte bij hier wel geïnspireerd om een hond te nemen. “Ik heb ervaring op andere kantoren en kan dus vergelijken wat het is om wel of geen huisdieren mee te brengen naar kantoor. Het is een verrijking. De dieren komen mee wanneer ze nog puppy’s zijn en groeien letterlijk op aan de desks. Zo leer je de mens en de hond kennen doorheen de jaren en zie je de evolutie.”

“Ik heb vroeger altijd honden gehad, maar door een gezin te starten en allebei fulltime te werken, hebben we er momenteel geen. Mijn vrouw vindt het ook niet kunnen dat een dier zo vaak alleen zit. Maar door deze manier van werken, heb ik haar kunnen overtuigen opnieuw voor een hond te gaan. Vrienden bij andere werkgevers zijn vaak verbaasd dat dit kan. Ze denken dat de honden voor te veel afleiding zorgen, maar dat is een misvatting. Natuurlijk zorgen ze voor afleiding. In de positieve zin. Elke keer we even naar buiten kunnen met de honden, worden onze hoofden even leeggemaakt en krijgt onze concentratie een nieuwe boost. De tijd die je daarmee zogezegd verliest, wordt ruimschoots goedgemaakt in productiviteit.”

Lotte De Cat (27), activity manager Mars Belgium & Jul (1 jaar en 5 maanden), labrador-Deense dog

Maxim Spaey (26), logistics manager. Zonder hond (maar beschouwt Jul als deel van het logistieke team)

“Jul komt mee naar kantoor sinds hij amper een maand was”, vertelt Lotte. “Hij is dus echt opgegroeid tussen de collega’s. Ik heb veel geluk gehad. Hij is altijd braaf en rustig geweest. Vandaag is hij de grootste hond van de bende. Het is een labrador gemixt met een ander ras, waardoor hij nogal groot uitgevallen is. Dat ik Jul mag meebrengen naar kantoor heeft zeker meegespeeld in de keuze om bij Mars te komen werken. Net zoals Mars de keuze voor Jul heeft beïnvloed. De twee hebben elkaar in de hand gewerkt. Wanneer je met twee fulltime gaat werken, kun je dat een hond niet aandoen om altijd alleen te zitten. Jul heeft nooit anders geweten dan met mij mee naar kantoor te komen. En doordat hij er is, voel ik me hier ook echt thuis. Het is een stukje thuis dat gewoon meekomt naar het werk. ‘s Morgens huppelt hij van plezier wanneer hij meekan. Gedurende de dag gaat hij verschillende keren wandelen. Soms met mij, soms met collega’s.”

Lees verder onder de foto

“Hij maakt echt deel uit van ons team”, pikt Maxim in. “Elke morgen hebben we om 11 uur een tienminutenvergadering. De ‘just ten minutes meeting’ is intussen veranderd in ‘Jul minutes meeting’. Dan overleggen we met het hele team rechtopstaand de stand van zaken. Jul komt dan in het midden van de cirkel staan en geniet van de aandacht. Lotte heeft eigenlijk nog weinig keuze: Jul moet mee naar kantoor. We zijn allemaal blij als hij er is, en hij is blij dat hij erbij kan zijn. Zelf heb ik geen hond thuis om praktische redenen. Maar doordat Jul er is, kan ik toch van de voordelen genieten van een huisdier. Hij neemt de stress van de dag weg. Omdat we even met hem naar buiten kunnen, omdat we even kunnen gaan wandelen.”

 

 

 

 

Tekst: Thalisa Devos