Blokken in een bedrijf

0
325

Waarom studenten massaal in bedrijven gaan studeren

Steeds meer bedrijven zetten tijdens de examenperiode hun deuren open voor blokkende studenten. “Op een bepaald moment hadden wij hier dertig tot veertig blokkende studenten zitten.”

Vince Vergult studeert rechten aan de Universiteit Antwerpen. Studeren deed hij niet (alleen) thuis of op kot. Hij ging tijdens de blok regelmatig blokken in het hoofdkantoor van Aquafin in Aartselaar. “Hier voel ik meer sociale druk om goed door te werken”, vertelt Vince. “Samen met een aantal vrienden komen we hier studeren, zodat we toch geen hele maand in een asociale bunker terechtkomen.”

Wifi en koffie

Of het nu bedrijven, coworkingplekken, musea, bibliotheken of kloosters zijn: heel wat studenten blokken graag buitenshuis, zolang het er maar rustig is. Ook Aquafin was gastheer tijdens de recente examenperiode. “Het is de derde examenperiode dat wij dit doen”, vertelt Tina Van Grimberge die als projectmanager Campus Aquafin instaat voor het project.

Aquafin voorziet wifi, koffie én afgesloten ruimtes. “Maar de studenten kunnen ook terecht in onze kantooromgeving, waar ze dus gewoon tussen de medewerkers zitten. Sommigen hebben dat liever. Het is ook fijn dat er interactie is aan de koffiehoek met onze eigen werknemers. Onze collega’s kunnen de aanwezigheid van de jongeren wel appreciëren. Het zorgt voor een leuke sfeer ”, vertelt ze.

Het initiatief bij Aquafin is volgens haar ook een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Het past in onze visie om als organisatie de deuren open te zetten voor externen. En studenten horen daarbij. Natuurlijk vinden we het fijn dat we als Aquafin ook wat bekend raken bij jonge mensen. Maar dat is pas in tweede instantie.”

Pingpong

Aquafin maakt deel uit van het Study360-initiatief van Gate15 dat studenten laat studeren op diverse locaties. In Antwerpen is dat bijvoorbeeld de Bourlaschouwburg en het MAS, maar ook bij bedrijven als Cepa en Nokia. “Dankzij Gate15 konden wij tijdens de blokperiode een pingpongtafel gebruiken ter ontspanning tussen het studeren”, aldus Van Grimberge.

Een succes is het initiatief zeker, beaamt ze. “Sinds we er vorig jaar mee gestart zijn, is het alleen gegroeid. Op een bepaald moment hadden wij hier dertig tot veertig blokkende studenten zitten.”
 

Tekst: William Visterin