Bocht van 180 graden: van rusthuis naar IT

0
752

Opvallende cariièreswitch (x3)

Van directrice in een rusthuis tot program manager in informatica. Of van redactiechef tot wijnhandelaar. MARK Magazine zet drie verbazende carrièreswitches op een rijtje. Niks moet, maar alles kan blijkbaar.
Tekst: William Visterin & Nathalie Dirix

1. Sofie: van directrice in rusthuis tot program manager in IT

Sofie Corne was meer dan tien jaar actief als directrice in twee verschillende woonzorgcentra. “Aangezien mijn taak om een nieuwbouwproject te begeleiden bij het laatste woonzorgcentrum volbracht was, wilde ik graag nieuwe horizonten verkennen in de ondernemerswereld”, vertelt ze. En zo kwam ze terecht bij selectie- en uitzendbedrijf Accent, waar ze vandaag program manager is voor de administratieve- en payrollsoftware van de groep. Een behoorlijke switch. Nu heeft ze twee teams van in totaal achttien collega’s onder haar hoede. “Waren het in het begin van mijn carrière bijna allemaal dames, dan is het nu een team van vooral jonge mannen”, lacht ze.

In haar huidige job bij Accent vormt Sofie de vertaalslag tussen wat de business verlangt en wat een IT-afdeling aflevert. “Ik breng ook wel de vrouwelijke kant in IT binnen, denk ik. Ik kijk binnen de teams of mensen hun projecten graag doen en of iedereen zich goed in zijn vel voelt. Dat is belangrijk.”

Lees verder onder de foto

corne

Op technisch vlak, en ook inzake terminologie, was het een behoorlijke aanpassing. “De eerste vergadering die ik hier bij Accent had met de IT’ers, duurde twee uur en daar had ik tien minuten van begrepen. Maar ik heb me ingewerkt. Ik wil die technische aspecten voldoende onder de knie hebben.” Toch kwam die vorige job nog van pas. “Ik heb toen bijvoorbeeld de lichaamstaal en de echte drijfveren van mensen al vanaf beter leren inschatten. Dat is de ruggensteun die ik eraan heb overgehouden.”

 

2. Arianne: van verzekeringen naar dispatcher op spoedafdeling

Maar liefst 27 jaar heeft Arianne Van Aerschot gewerkt in de verzekeringssector. In die periode had ze verschillende jobs. “De langste was als dossierbeheer voor de hospitalisatieverzekering. Ik had toen contacten met klanten en agenten en beheerde de dossiers”, vertelt Arianne.

Door een verschuiving van diensten bood de toenmalige werkgever van Ariane haar enkele andere jobs aan. “Een ervan was een boekhoudkundige functie binnen marketing. Maar ik wilde liever met en voor mensen werken.” En zo kwam ze terecht als dispatcher op de spoedgevallendienst bij UZ Leuven. “Ze hadden me die job voorgesteld, maar ik twijfelde nog. Toen ben ik komen kijken op de werkvloer en overstag gegaan.”

De job, die ze intussen anderhalf jaar doet, bevalt haar prima. “En dit ondanks de behoorlijke omschakeling en het ploegensysteem”, klinkt het. Arianne stuurt onder meer ziekenwagens uit. En plant intern de bezetting van het personeel en de ruimtes voor de patiënten die op de spoedafdeling belanden. “Elke dag is anders. Ik heb geen spijt van mijn switch, en zou het nog altijd doen.”

3. Stéphane: van redactiechef tot wijnhandelaar

Stéphane Godfroid besloot in 2009 in volle financiële crisis zijn job als redactiechef bij een mediabedrijf – “een job die ik overigens zeer graag deed” – op te geven voor een onzeker bestaan als zelfstandige. “Het verlangen naar een eigen wijn- en antiekhandel sluimerde al jaren. Tot de dag waarop ik in de Mechelsestraat in Leuven een karaktervol historisch pand te koop zag staan. Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Stéphane.

Stéphane groeide overigens op in een nest waar zijn ouders in antiek deden en vaak goede wijn dronken. Sinds een jaar is de zaak uitgebreid met een wijnbistro. “Ik verkoop alleen wijnen waarvan ik de makers ken en in wiens verhaal ik geloof. Mijn vrouw en ik vinden het nog steeds zalig om op wijnreis te trekken en nieuwe gepassioneerde wijnbouwers te ontdekken.”

Tekst: William Visterin & Nathalie Dirix