Comfortzone of gouden kooi?

0
115

Zit jij ook in een gouden kooi?

Berichten rond burn-out en stress zijn niet uit het nieuws te slaan. Vaak heeft het te maken met de gouden kooi waarin velen gevangen zitten. Want wat heb je aan een hoge functie, interessant loon, veelbelovende carrièrekansen en nieuwe firmawagen? Of beter: wat heb je aan die job die vooral op papier interessant lijkt?
TEKST: Thalisa Devos en William Visterin

Er is iets vreemds aan de gang. Enerzijds ligt het personeelsverloop historisch laag. Slechts weinig mensen veranderen in ons land van job. En tegelijk blijkt –  denk aan het toenemend aantal bore- en burn-outs – dat velen zich allesbehalve goed voelen in hun job. “Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. En zichzelf wegcijferen.”

Bij loopbaancoaches en –begeleiders is het intussen een bekend verschijnsel: velen dromen van ander werk. Maar de zekerheid van een vast loon weegt vaak zwaarder door dan vrijheid of job satisfaction. Ze durven de stap niet te zetten om hun gouden kooi te verlaten.

Het gevolg is, zo oppert Katrin Van de Water van Passion For Work, dat steeds meer mensen vervreemden van zichzelf. “Ze komen in een negatieve spiraal terecht die een effect heeft op hun zelfvertrouwen, hun gezondheid, hun relatie … Ze stellen zich de vraag ‘Is dit het nu?’. Maar tegelijk vinden ze dat ze niet mogen klagen.”

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out zijn vaak het gevolg. “Als je dokters, psychologen en therapeuten mag geloven, zijn veel van de problemen waarmee mensen kampen, werkgerelateerd”, weet Van de Water. Ze raadt aan om voor jezelf in kaart te brengen wat voor jou belangrijk is en wat je goed kunt én graag doet. “Hierdoor kun je een balans opmaken van je huidige situatie”, stelt ze.

Het mogelijke resultaat van zo’n oefening kan alle kanten uit. “Soms blijf je in hetzelfde bedrijf in dezelfde job. Of je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt, en dan ga je intern iets anders doen”, stelt ze. Soms kloppen zowel de waarden als de functie niet meer. “Dan ben je klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen bedrijf te starten.”

Zelf promoot Van de Water de weg van de geleidelijkheid. “Impulsieve stappen moedig ik niet aan. Maar het leven is kort en jij bent belangrijk. Het is jouw leven en van niemand anders”, benadrukt ze. “Vaak zien we dat mensen heel loyaal zijn tegenover hun werkgever. Ze cijferen zichzelf weg en daarmee ook hun dromen en verlangens. Hierdoor maken ze zichzelf te klein. Je moet ja zeggen tegen wat je écht wilt en neen tegen wat je niet (meer) wilt.”

 

Checklist: tijd voor iets nieuws?

Vreet je job je energie weg? Is werkplezier een verre herinnering? Dan is het tijd voor een nieuwe job. Tien signalen dat jij zover bent.

1. Je bent humeurig en je job vreet al je energie weg.
2. Je sleept je naar je werk.
3. Je lichaam spreekt: van hoofd-, rug- en maagpijn tot concentratieproblemen en lusteloosheid.
4. Je droomt niet meer en denkt dat je droombaan niet bestaat.
5. Je leert niets bij of je werk geeft je geen uitdaging meer?
6. Je passie is weg en je vindt je werk niet leuk meer.
7. Je bedrijf past niet (meer) bij jou en staat voor iets waarin je niet gelooft.
8. Je werk is tijdverspilling en je hebt het gevoel dat je je tijd verspilt.
9. Je leeft van weekend naar weekend. En elke zondagavond voel je de stress weer opkomen.
10. Je klaagt over je werk en voelt je cynisch worden.  Je job, collega’s, werkgever: alles is negatief.

Passion for Work begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten ze niet wat en/of hoe. Personal Branding kan hierbij helpen! Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via http://www.passionforwork.be.

 

TEKST: Thalisa Devos en William Visterin