De 10 van Mars

0
294

ZIch inzetten voor ontwikkelingsprojecten over de hele wereld

Eens per jaar krijgt iedere medewerker van Mars de kans om zich in te zetten voor ontwikkelingsprojecten over de hele wereld dankzij het Mars Ambassador-programma(MAP). Door kennis te delen en relaties te leggen, leer je zelf ook en lever je een waardevolle bijdrage aan de rest van de wereld.
TEKST: Thalisa Devos

1. Valérie Quertinmont (28), Category and customer marketing manager, 5 jaar bij Mars

“In 2016 kreeg ik de kans om het Vision For Change-programma van Mars te leren kennen in Ivoorkust. Met dit programma stelt Mars de productiviteit van de landbouwers in de regio van Soubré voorop. Zo wenst Mars zowel de levenskwaliteit van de cacaoboeren te verbeteren als een stroom van duurzame kwaliteitscacao te verzekeren. Deze ervaring heeft me niet alleen een betere werknemer, maar ook een beter mens gemaakt. Het was een goede les in bescheidenheid, respect en empathie.”

Ars1

2. Annemie Huenaerts (32), Sales manager out of home, 11 jaar bij Mars

“In 2013 ben ik een week naar India geweest in het kader van een programma rond ‘women empowerment’. Ik zou er les en training geven over businesstopics aan vrouwelijke boeren die coöperatieven leiden. Wie had er nu het meeste geleerd? Zij of wij? Het werd uiteindelijk een rijke les in wederkerigheid. Duurzaamheid strekt zich voor mij uit over generaties. In de productie en de bronnen die onze planeet heeft. Maar het gaat ook over vrouwen wereldwijd de juiste kansen te geven. Zodat iedereen er beter van wordt.”

3. Jolien Van Bogaert (31), Category manager chocolate, 6 jaar bij Mars

“Ik ben in 2017 een week naar Kurtha in India getrokken om er de sustainable basmatirijstplantages te bezoeken. Aan de hand van een straattheater – een plaatselijke vorm van effectieve massacommunicatie – over pesticiden en de manier waarop boeren ze gebruiken en zouden moeten gebruiken, bereikten we honderden mannen, vrouwen en kinderen. Sustainability gaat voor mij over kleine stapjes. De wereld veranderen van vandaag op morgen zal niet lukken. Maar begin eraan. Daar gaat het Mars Ambassador-programma over.”

Mars2

4. Mario Assez (42), Local management team coordinator, 15 jaar bij Mars

 “In 2012 ben ik naar de Amerikaanse prairie in Montana gereisd. Mars steunt er de American Prairie Reserve Foundation. Deze organisatie probeert de grasvlaktes, die door de industrialisering deels verloren gegaan zijn, samen met de fauna opnieuw uit te breiden. De passie van de mensen die ter plaatse vechten voor het behoud van de natuur, werkt inspirerend. Duurzaamheid gaat over de natuur en de planeet, maar ook over de mensen die erop wonen. Wij zullen de handen uit de mouwen moeten steken, willen we iets veranderen.”

5. Ellen Jacobs (40), Corporate affairs officer, 15 jaar bij Mars

“In 2012 kreeg ik de kans om met het Mars Ambassador-programma naar Indonesië te trekken. Mars heeft zichzelf ertoe verbonden om 100 procent van zijn cacao tegen 2020 op een duurzame manier in te voeren. Dankzij mijn MAP-ervaring heb ik zelf kunnen ondervinden welke programma’s Mars gebruikt om haar doel te verwezenlijken en hoe ze het leven van de cacaogemeenschappen positief veranderen. Als mama van drie besef ik maar al te goed hoe belangrijk het is dat we duurzaam omgaan met onze planeet. Zodat onze kinderen er ook nog een hebben om op te leven.”

Mars3

6. Luc Beerens (49), Global sourcing director Mars Food, 24 jaar bij Mars

“Samen een betekenisvol verschil maken voor de mens en de planeet, daar ga ik voor. Ik ben uitzonderlijk trots op de rijsttoeleveringsketen die we in Pakistan hebben opgezet. In het afgelopen jaar hebben we er het gebruik van water in de rijstproductie met 30 procent% kunnen terugdringen, terwijl 600 gezinnen er hun inkomens konden verhogen. Ik heb ook veel geleerd van de boeren met wie we samenwerken. Hun instelling zou die van ons allemaal moeten zijn: ‘Draag zorg voor de aarde, dan zal zij zorg dragen voor ons’.”

7. Patrick Verbist (44), Buying operations rice, 21 jaar bij Mars

“In 2016 ben ik naar het Noorden van India gereisd om er de rijstboeren te bezoeken en het begin van de toeleveringsketen beter te leren begrijpen. Deze MAP-ervaring zorgde ervoor dat ik mijn job nog beter kon uitoefenen! Ik kreeg een goede kijk op waar onze rijst vandaan komt en wat het betekent om duurzaam in te kopen. Als foodie ben ik trots om te werken voor een bedrijf dat handelt volgens het principe ‘Better food today, better world tomorrow.’’

Mars4

8. Alex Assanvo, Director corporate affairs cacao, 4 jaar bij Mars

“Ik sta ervoor in dat West-Afrikaanse regeringen en globale instellingen die betrokken zijn bij de cacaoplantages bereid zijn ons Sustainable in a Generation Plan (SIG) te steunen en gezamenlijk willen investeren in een duurzame economie. Een mooi voorbeeld hiervan is de ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) met de minister van Agricultuur van Ivoorkust in 2017. Daarmee hebben we ons ertoe verbonden om tegen 2025 280 miljoen dollar te investeren in duurzame cacaoplantages. Ons wederkerigheidsprincipe tot leven brengen en effectief doelen bereiken, dat wil ik voor de toekomst.” 

9. Isabelle Aelvoet (55), Global petcare sustainability director, 29 jaar bij Mars

“Ik begrijp als pet lover ten volle dat baasjes van hond en/of kat over heel de wereld onze merken vertrouwen en het is mijn taak om die verwachting in te lossen met een ambitieuze duurzaamheidsagenda op onze dierenvoeding. Zo ben ik trots op ons engagement om tegen 2020 alleen nog vis- en schaaldieren te gebruiken afkomstig van gecertifieerde, duurzame vangst. We zijn bovendien goed op weg om dit te halen. Huisdieren maken ons leven beter en daarom doen we dit belangrijke werk: op onze beurt een beter leven voor huisdieren waarmaken.”

Mars5

10. Pierre Came (46), General manager Mars Multisales Belgium, 16 jaar bij Mars

“Wat uniek is aan Mars als een globale voedingsproducent is dat het duurzaamheidsplan hier ook echt beleefd wordt. Via het Mars Ambassador-programma sturen wij werknemers uit over de hele wereld. In de afgelopen tien jaar hebben maar liefst 600 medewerkers, verspreid over 160 non-profitorganisaties deelgenomen aan het Mars Ambassador-programma. Duurzaamheid ‘beleven’ en er een impact op hebben, maakt absoluut deel uit van de speciale leerervaring die Mars biedt. Het draait niet alleen om functionele ontwikkeling als werknemer, maar ook meer dan dat: een levenservaring als verantwoordelijke wereldburger en mens.”

TEKST: Thalisa Devos