De comeback van de topless meeting

0
499

Vergaderen zonder schermen

De trend rond topless meetings, vergaderen zonder laptop, kwam enkele jaren geleden overwaaien uit Silicon Valley. Maar hij heeft zijn tweede adem gevonden. Mede door de verdere doorbraak van tablets en smartphones is de afleiding door mobiele toestellen alleen maar groter geworden. Ook tijdens meetings.
TEKST: William Visterin

Je hebt het zelf ongetwijfeld al meegemaakt: een vergadering waar iedereen boven zijn laptop of smartphone hangt. “Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 80 procent van alle werknemers zich stoort aan smartphones tijdens een vergadering, terwijl 40 procent meteen toegeeft er zelf ook schuldig aan te zijn”, vertelt Hans Kerkhoff, die COO is bij het creatieve bureau Gelotology.

Zijn bureau bedacht onlangs de ‘Meeting Motivator’, een designapparaat dat je vraagt om je telefoon af te geven vóór de vergadering begint. In ruil hoor je een quote van acteur Bruno Vanden Broecke (bekend van Safety First), die speciaal voor dit toestel meer dan 300 motivational quotes insprak.

A.S.Adventure

Er is wel enige vraag naar het toestel, vermits de Meeting Motivator (die toch 549 euro kost) ondertussen werd verkocht aan heel wat bedrijven uit diverse sectoren. “Van boekhoudkantoren tot reclamebureaus. Zo hebben wij onder meer Omega Pharma, VAR, These Days en Durabrik als klant”, vertelt Kerkhoff.

Ook bij een bedrijf als A.S.Adventure staat zo’n box, die plaats biedt aan tien smartphones, in de boardroom. “Het is niet zo dat de motivator altijd wordt gebruikt. Maar het geeft toch de mogelijkheid om af en toe eens een statement te maken over aandacht bij een meeting”, stelt Greet Anthoni, verantwoordelijke media & PR bij A.S.Adventure. “Het is tegenwoordig zo moeilijk om met één ding tegelijkertijd bezig te zijn. Dus je smartphone even letterlijk ‘parkeren’ in zo’n box kan dan helpen”, vertelt ze.

Hotels

Topless meetings blijken in de praktijk dus vaak wenselijk. Niet alleen intern, maar ook extern. Ook hotels en congrescentra bannen vaak technologie uit de vergaderzalen. En dit op vraag van de klant. Zo spelen ook sommige kloosterhotels in op de trend, net als gevestigde zakenhotels.

Een voorbeeld is het Lindner Hotel & City Lounge Hotel uit Antwerpen, dat al een tijd geleden een aangepast ‘topless meeting’-programma aanbood. De organisator van de meeting heeft hiermee de mogelijkheid om deze elektronische apparaten al dan niet symbolisch op te bergen. Alle elektronische toestellen worden er achter slot bewaard. De vergaderzaal is voorzien van een safe met een nummercode. Ook hier is het dus safety first.

 

 

TEKST: William Visterin