De dag van verpleegkundig specialist Nathalie

0
916

Dagboek

Nathalie Duerinckx startte in 2009 bij UZ Leuven als verpleegkundige cardiologie en harttransplantatie. Sinds vier jaar werkt ze als verpleegkundig specialist binnen het zorgprogramma harttransplantatie. Ze vertelt hoe haar werkdag verloopt.

8.00 uur: De dag start op de dagzaal harttransplantatie, waar ik patiënten begeleid die een harttransplantatie ondergingen. Ik werk hiervoor nauw samen met de arts.

10.15 uur: Ik neem contact op met een rusthuis waar een van onze patiënten verblijft om een medicatieaanpassing en een aantal aandachtspunten te bespreken. Als verpleegkundig specialist ben ik een centrale figuur tussen de patiënt en de zorgverleners in het ziekenhuis en daarbuiten. Goede onderlinge communicatie en het doorverwijzen van patiënten hoort daarbij.

11.00 uur: Op de hospitalisatieafdeling cardiologie en harttransplantatie ga ik langs voor een gesprek bij een patiënt die nog maar net getransplanteerd is. De patiënt ligt in een protectieve isolatiekamer omdat hij door de afweerremmende medicatie vatbaar is voor infecties.

11.45 uur: Ik check nog snel even mijn e-mails.

12.00 uur: Tijd voor een lunchvergadering met de 34 verpleegkundig specialisten van UZ Leuven.  Maandelijks bespreken we gemeenschappelijke thema’s.

13.30 uur: Samen met de hoofdverpleegkundige van de dienst cardiologie en harttransplantatie, bespreek ik de voorbereiding van de permanente vorming orgaantransplantatie voor 2019.

14.15 uur: Op ons wekelijkse overleg bespreken we alle gehospitaliseerde patiënten en complexe casussen. Samen met de arts, verpleegkundigen, kinesist, psycholoog, sociaal werker en diëtist bekijken we hoe we de patiënten de beste zorg kunnen geven.

14.45 uur: Ik geef een opleiding aan nieuwe verpleegkundigen over hoe je medicatietrouw van patiënten kunt bevorderen aan de hand van motiverende gesprekstechnieken. Opleiding en coaching zijn een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket.

15.30 uur: Aan het werk aan mijn bureau. Ik zit er samen met collega’s van de cardiologische diensten. Ik heb er een eigen, rustig plekje en werk aan een artikel over depressieve symptomen na een harttransplantatie, op basis van een studie die we hebben uitgevoerd in 36 harttransplantatiecentra wereldwijd.

16.15 uur: Ik ga met de trein naar de bestuursvergadering die plaatsvindt bij de FOD Volksgezondheid. Ik ben bestuurslid van de Belgische Vereniging voor Verpleegkundig Specialisten. We bespreken daar de verankering van onze functie in de wetgeving.

20.00 uur: Terug thuis. Tijd voor een ontspannende avondwandeling.

​​

Tekst: William Visterin Foto: Karel Hemerijckx