De Fit check-up bij Baloise Insurance

0
905

Zet de collega’s in beweging

Hoe krijg je je medewerkers meer in beweging? Verzekeraar Baloise Insurance kiest voor de aanpak van ‘meten doet bewegen’.
Tekst: William Visterin

“We hebben allemaal een zittend beroep, en dat is niet zo gezond. We zullen ook allemaal langer moeten werken. Dus we gaan iets aan onze gezondheid moeten doen, als we langer willen werken”, zo haalt Jürgen Platel, interne preventieadviseur bij Baloise Insurance, de reden aan waarom het bedrijf intern gezondheid en sport promoot en het welzijn van de medewerkers vooropzet.

Fit check-up

Hoe zet je je medewerkers aan tot sport of meer beweging? Daar worstelen veel bedrijven mee. “Wij wilden niet zomaar een conditietest organiseren. Want dan maak je een foto en die is goed of slecht”, aldus Platel. “Neen, we wilden er ook een trainingsplan en opvolging aan koppelen om medewerkers effectief te motiveren.”

Baloise Insurance biedt een uitgebreid programma van welzijnsactiviteiten waaruit medewerkers kunnen kiezen. De Fit check-up is een van de mogelijke activiteiten. “Met de Fit check-up, een initiatief van Attentia in samenwerking met SportMed, willen we de fitheid van onze medewerkers verbeteren. Er wordt gestart met een algemeen beeld van de lichaamssamenstelling aan de hand van het gewicht, de lengte en het vetpercentage. Daarna wordt een eerste conditietest afgenomen, waarbij we een zicht krijgen op het niveau van de fitheid”, vertelt Platel. “De opvolging van SportMed is een van onze acties die kadert in het algemeen welzijnsbeleid Baloise Energie.”

Medewerkers krijgen daarna een trainingsschema op maat voor twaalf weken waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Na die twaalf weken volgt dan een hertest om de vooruitgang te zien. De deelnemers vinden het programma alvast nuttig. “Voor mij is de Fit check-up alvast een goede motivatie om verder te doen. Bij elke hertest merk ik dat mijn conditie verbetert”, vertelt Ann Nuyts, schadebeheerder leven bij Baloise Insurance.

Via de Fit check-up krijgen ze ook een soort fitheidsscore tussen 0 en 10. De gemiddelde startscore bij de meeste mensen bedraagt 3,6. Maar als mensen het volledige traject doorlopen, dan kan die score op twaalf weken al met 10 procent verbeteren.

Wake-upcall

“Onze medewerkers zijn gemiddeld acht uur per dag op kantoor”, oppert Jürgen Platel. “Daarom is het ideaal dat we dit voor hen op het werk kunnen aanbieden. Zo wordt er op de werkvloer gepraat over sport en over de resultaten. Dat is als een olievlek die zich uitbreidt, waardoor medewerkers uiteindelijk toch aan sport doen”, vertelt hij. “Anderzijds is veiligheid belangrijk. Aangezien we onze mensen motiveren om deel te nemen aan loopevents zoals de 10 miles, willen we hen daarin ook de nodige ondersteuning geven.”

Collega Kris Ryckaert, communication officer bij Baloise, stapte ook in het programma: “Het is in zekere zin een wake-upcall die zegt dat je iets aan je beweging moet doen. Je kunt simpelweg wat meer de trap nemen. Je hoeft daarom niet stevig te gaan trainen of lopen”, vindt hij. “Voor mij was het een echte ‘lifechanger’. Vroeger kwam ik altijd met de auto naar het werk. Nu kom ik elke dag met de fiets.”

platel
Jürgen Platel, interne preventieadviseur bij Baloise Insurance

Tekst: William Visterin