De kracht van de referentie

0
440

Iedereen headhunter

Referral recruitment, waarbij medewerkers zelf collega’s voorstellen voor een job, is een erg krachtig instrument. Maar tegelijk is het allesbehalve simpel.
Tekst: William Visterin

Referral recruitment is een erg effectieve manier van rekruteren. “De beste kandidaten komen via referral”, stelt Lieven Van Nieuwenhuyze van Accent. “Dat is ook best logisch. Want jijzelf weet als medewerker maar al te goed wie het best bij je organisatie past”, stelt Van Nieuwenhuyze. “Bovendien ga ik als collega mijn persoonlijke reputatie niet op het spel zetten door iemand naar voren te schuiven die niet zou passen of helemaal niet de juiste kwalificaties heeft.”

Toch zijn er aandachtspunten. Veel bedrijven hanteren een bring a friend-aanpak. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo gemakkelijk. “Enerzijds moet je het begrip referral goed definiëren. Moet bijvoorbeeld de aangebrachte persoon op de hoogte zijn dat hij is aangedragen? En wat als meerdere kandidaten dezelfde persoon aandragen: hoe bewijs je dan wie eerst was?” Volgens Van Nieuwenhuyze sterven veel projecten rond referral recruitment een vroegtijdige dood, ook omdat het in de praktijk flink wat administratieve rompslomp met zich meebrengt. “Je moet een duidelijke en transparante procedure bieden en het geheel ook automatiseren.”

Lees verder onder de foto

vn

Bij Accent worden de referrals geautomatiseerd vanuit de SWOP-app, die Accent aanbiedt voor zijn klanten en waarbij de advertentie kan worden gedeeld of bepaalde personen voor die jobadvertenties kunnen worden gesuggereerd. “Daarnaast gebruiken we een toepassing als Buffer, waarmee we uit de naam en LinkedIn-profielen van de collega’s én met hun toestemming jobadvertenties delen. Die komen dan terecht in hun persoonlijk netwerk. Ook dat is een erg krachtig instrument voor referral recruitment.”

Aandachtspunten bij referral recruitment:

1. Is het onderdeel van de recruitmentstrategie?
2. Is duidelijk wie/wat als referentie wordt aanzien?
3. Is de procedure duidelijk en bekend?
4. Is er een beloning en op welke basis?
5. Hoe verloopt de communicatie en administratie?
6. Voorziet een bedrijf zelf ondersteuning?

Tekst: William Visterin