De onbekende job van Michiel

0
1371

Michiel Van der Veken is expansiemanager

Als er in de regio van Oost- of West-Vlaanderen binnenkort een nieuwe Lidl opent, dan is de kans groot dat een jongeman als Michiel Van der Veken hier danig aan heeft meegewerkt. Michiel is expansiemanager, een nog vrij onbekende job, maar een beroep met toekomst. Ook al omdat het cruciaal is voor de toekomst van de supermarktketen zelf.
Tekst: William Visterin

Wat houdt de functie van expansiemanager precies in?

“Mijn job bestaat erin om te bekijken waar een volgende Lidl kan komen. Voor zo’n winkel is toch al snel 8 à 10.000 m² nodig op een geschikte locatie. Die zijn sowieso moeilijk te vinden en staan op locaties die bijna nooit te koop of te huur hebben gestaan. Vaak moet je gewoon rondrijden en ervoor bij mensen aanbellen. En als het een geschikte plek is: al je overtuigingskracht bovenhalen. Naast de commerciële voorbereiding, met onder andere de onderhandelingen, contracten en vergunningen, is er ook de technische voorbereiding van de bouw van het gebouw. Maar ook als de bouw start, volg ik het budget verder op. Gemiddeld duurt het ongeveer twee jaar tot de opening van de betreffende winkel.”

Doe je het graag?

“Absoluut. Voor mij was het mijn eerste job en ik doe het al 2,5 jaar. Het is heel erg divers, ik krijg veel autonomie en leer veel bij. Je komt met veel aspecten in aanraking en brengt letterlijk zaken in beweging. Soms gaat het snel. Heb ik bij wijze van spreken in de voormiddag met collega’s de budgetten vastgelegd, bekijk ik op de middag met een burgemeester of overheidsadministratie de juridische kant van de zaak, en onderhandel ik in de namiddag met een koppel over de verkoop van hun terrein.”

Wat moet je ervoor gestudeerd hebben?

“Lidl telt twaalf à dertien expansiemanagers. Zelf heb ik handelsingenieur gestudeerd. Collega’s zijn ook vaak afgestudeerd als jurist, maar er zijn er ook met een andere opleiding. Zelf ben ik meteen na mijn studies begonnen, Lidl voorziet de ondersteuning om pas afgestudeerden te laten groeien in deze job.”

Klopt het dat je job nog vrij onbekend is?

“Wat ik doe bij Lidl situeert zich onder projectontwikkeling en is dus veel meer dan klassieke winkelexpansie. En het klopt, expansiemanager is een van de minder bekende jobs bij Lidl. Maar onbekend is onbemind. Zelf zorgde ik al meer voor een vijftiental nieuwe winkels, sinds ik bij Lidl werk. Al is dat uiteraard niet allemaal mijn eigen verdienste.”

Tekst: William Visterin