De overstap van trambestuurder naar business analyst

0
480

‘Sommigen zien problemen, ik zie oplossingen’

Olivier deed de opmerkelijke overstap van overstap van trambestuurder naar business analyst. ‘Ik waardeer het heel erg dat MIVB ook kijkt naar wat mensen kunnen, naast hun diploma.’

Acht keer moest Olivier solliciteren om te kunnen starten als trambestuurder bij MIVB. Zijn loopbaan ging aanvankelijk niet over rozen. Hij kreeg de kans niet om verder te studeren dus stapte hij het werkleven in zonder diploma. Toen hij 30 was, had hij een groot accident en raakte hij voor lange tijd verlamd.

Een ‘bureaujob’ leek de enige mogelijke uitweg. Hij besloot van zijn passie voor informatica zijn beroep te maken. Terwijl hij arbeidsongeschikt was, schoolde hij zich bij en behaalde hij de nodige certificaten. Als zelfstandig IT’er richtte hij een klein bedrijf op. Een paar jaar later kreeg hij nog eens tegenslag: er werd ingebroken op het bedrijf. Olivier was alles kwijt en kreeg er een burn-out bovenop. Na een periode van rust en bezinning, bleef de vraag: ‘Hoe kan ik terug aan werk geraken?’ En dan komen we bij de eerste sollicitatiepoging als trambestuurder.

GEDREVEN DOOR PASSIE

Ruim drie jaar reed Olivier met de tram door Brussel. Maar het gemis om met zijn passie voor IT bezig te zijn, werd steeds groter. Toen hij hoorde over een nieuwe applicatie voor MIVB, schreef hij zich in voor de testproces. Olivier: “Ik kwam gratis werken buiten mijn uren, ik deed er alles voor. Ik deed ook suggesties op basis van de kennis die ik had. Na de applicatietest nodigde het management mij uit voor een gesprek. Iets later kwamen er twee interne vacatures vrij voor business analyst. Wat volgt, kun je al raden (lacht).”

VERDER KIJKEN DAN DIPLOMA

Sinds april 2018 is Olivier aangesteld als business analyst: “In de eerste plaats luister ik naar de noden van de medewerkers op IT-vlak. Ik probeer hun manier van werken te vertalen in een nieuwe applicatie die minstens even gebruiksvriendelijk is, maar meer opties biedt.” Instappen bij MIVB was voor Olivier het nodige duwtje in de rug op het juiste moment. “Ik heb hier mijn zelfvertrouwen herwonnen na een moeilijke periode. Ik waardeer het ook heel erg dat MIVB ook kijkt naar wat mensen kunnen, naast hun diploma. Ik vind het hier aangenaam werken, er is ook ruimte om te groeien en voor inspraak. Iedereen kan voorstellen tot verbetering inbrengen en krijgt de kans om die uit te werken.”

KANSEN GRIJPEN

Ondanks zijn hobbelige parcours, is Olivier altijd positief gebleven: “Sommigen zien problemen, ik zie oplossingen. Ik probeer altijd het positieve te zien in de dingen en in mezelf. Wees gemotiveerd als je echt iets wilt, laat het zien en ga ervoor. Vroeg of laat zal er wel een deur voor je opengaan. Grijp ook alle kansen die voorbijkomen. Zo heb ik deelgenomen aan de ‘Eureka-prijs’: MIVB organiseert elk jaar een gala-avond waarop je nieuwe projecten kunt voorstellen. Ik heb die kans gegrepen, zo kon ik mijn idee meteen bij de juiste mensen lanceren en op een informele manier netwerken met directies.”

“Ik heb veel meer levenskwaliteit sinds ik hier werk. Vroeger verdiende ik heel veel, maar geld maakt niet gelukkig. Je hebt genoeg geld nodig om zonder problemen te leven, maar geld mag je leven niet gaan bepalen. In mijn huidige job maak ik mensen onrechtstreeks gelukkig, daarvoor doe ik het.”
 


Olivier Dufrennois kon zich opwerken van trambestuurder tot business analyst bij MIVB: “Wie gemotiveerd is en ervoor gaat, ziet vroeg of laat een deur opengaan.”
 

Tekst: Anneleen De Leyn