De tien van UNILIN

0
487

Tien jonge starters vertellen hun verhaal

UNILIN is een wereldspeler in laminaat, isolatieplaten, daksystemen en allerhande panelen. Voor pas afgestudeerden en ambitieuze jongeren zijn er volop carrièremogelijkheden binnen diverse domeinen. Tien jonge starters vertellen hun verhaal aan MARK Magazine.

Wannes Bilcke (23), process engineer (onder rechts)

Met een leasefiets overbrugt Wannes Bilcke elke dag de 18 kilometer van zijn woonplaats Deinze naar UNILIN in Wielsbeke. Analyse en optimalisatie van de persprocessen binnen de divisie panels vormen zijn belangrijkste taken als process engineer.

“Wij zijn continu op zoek naar verbeterpunten in het productieproces. Zowel analytisch als technisch denken spelen daarbij een cruciale rol. Aan de hand van computerprogramma’s lezen wij data en parameters uit en doen we voorstellen om de foutenlast te verminderen.”

Wannes heeft een opleiding burgerlijk ingenieur werktuigkunde achter de rug. Hij voelt zich helemaal in zijn sas in het kleine team van uitsluitend jonge medewerkers. “De lat ligt hoog bij UNILIN, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter. Je proeft de gedrevenheid bij iedereen, een werkomgeving waar ik precies naar op zoek was.”

1_2

Axelle Be Haegel (24), area sales manager (boven links)

Een à twee weken per maand B2B-klanten bezoeken en prospecteren in het buitenland, Axelle Be Haegel heeft het getroffen met haar job als area sales manager. Voor de divisie panels is Axelle actief in België, Engeland en Ierland.

“Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen en samen met de productmanager oplossingen te vinden voor de noden van de klant. Als salesmanager ben ik verantwoordelijk voor de prijsstrategie. Door de aanwezigheid op relevante beurzen verhogen wij de bekendheid van onze producten.”

Met haar opleiding als handelsingenieur, een master in innovation management en een uitstekende talenkennis, is Axelle de perfecte aanwinst voor de salesafdeling. Dankzij een technische opleiding tijdens de beginmaanden staat ze nu nog sterker in haar schoenen. “Het bevalt mij prima om deel uit te maken van een ambitieus bedrijf met een internationale uitstraling.”

Matthias Maertens (22), projectengineer (onder rechts)

Een bedrijf dat openheid toont en begaan is met mensen. Dat waren de eerste indrukken van Matthias Maertens toen hij op een jobbeurs in contact kwam met UNILIN. Met zijn diploma industrieel ingenieur elektromechanica is hij sinds september 2018 aan de slag als projectengineer binnen de divisie insulation.

“Ik ben mee betrokken bij het aanpassen van bestaande machines, de aankoop van nieuwe machines of de realisatie van nieuwe kantoren. Ik heb onder meer te maken met budgetten, voer onderhandelingen met externe firma’s en vergelijk offertes. Daarnaast is nieuwe machines programmeren een van mijn taken.”

Matthias voelt zich al helemaal thuis bij UNILIN. Zijn vrees dat hij als een ‘snotneus’ zou bekeken worden, was volkomen onterecht. “Om helemaal wegwijs te worden in een grote organisatie als UNILIN, krijg ik volop de mogelijkheid om bij te leren. Op al mijn vragen is er een antwoord, dat geeft mij een heel goed gevoel. Bovendien liggen er veel opportuniteiten om me verder te ontwikkelen.”

3_4

Laura Vanacker (23), SAP-consultant (boven links)

Met haar diploma handelsingenieur kreeg Laura Vanacker de kans om zich te bewijzen als SAP-consultant voor de divisie flooring in Wielsbeke. Ze richt zich zowel op de lokale vestiging als op andere Europese vestigingen.

“Momenteel ligt mijn focus op de optimalisatie van de processen voor logistiek en supplychain. Dat kan gaan over de toepassing van programma’s binnen SAP, maar ook over nieuwe software. Oplossingen testen, trainingen geven en ondersteunen behoren ook tot mijn takenpakket.”

Onder meer door ‘learning on the job’ en heel wat opleidingen raakt Laura steeds beter ingewerkt bij UNILIN. Het contact met mensen van diverse afdelingen en de afwisseling in het werk maken haar nog enthousiaster. Laura is vooral te spreken over de open sfeer, van een ‘hokjesmentaliteit’ is helemaal geen sprake. “Eigen ideeën en voorstellen worden zeer gewaardeerd. Zo is het fijn om deel uit te maken van een ambitieus team.”

Nathalie Lambrecht (24), project sales developer (onder links)

Na haar master handelswetenschappen behaalde Nathalie Lambrecht nog een master in marketingmanagement bij de Vlerick Business School. UNILIN is haar eerste werkgever. Bij de start als project sales developer voor de divisie flooring volgde Nathalie een grondige opleiding rond de technische aspecten van de verschillende producten.

“Die opleiding was echt nodig, professionele klanten verwachten immers dat je de producten door en door kent. Ik werk op de projectmarkt waaronder hotels en retail, met focus op Nederland. De projectmarkt is zeer divers, een hele uitdaging.”

Nathalie voelt zich helemaal thuis in de bedrijfscultuur van UNILIN. “Al snel kreeg ik veel verantwoordelijkheid. Zelfstandigheid wordt op alle manieren aangemoedigd. Ik zie hier volop mogelijkheden om verder door te groeien.”

5_6

Mathieu Dhaenens (24), logistics engineer (boven rechts)

“Wat een geluk dat ik hier kon starten.” Zo ervaart Mathieu Dhaenens, met een diploma handelsingenieur en master operations management op zak, zijn werkomgeving. Na een stage bij UNILIN kreeg hij een vast contract als logistics engineer.

Mathieu verdiept zich onder meer in het 3D-gestuurd laden van vrachtwagens. “Door de strenge wetgeving wordt het steeds moeilijker om vrachtwagens volgens de regels te laden, software kan daarbij helpen. Ook het ontwikkelen van schermen die in real time info geven over bijvoorbeeld de actuele werking van het magazijn, behoort tot mijn takenpakket.”

Mathieu is vooral projectmatig actief om de werking van het magazijn binnen de divisie flooring te verbeteren. “Mijn taken lopen heel erg uiteen. Ik heb enorm veel vrijheid. UNILIN verwacht van zijn medewerkers een grote betrokkenheid en entrepreneurship. Innovatieve ideeën worden zeer op prijs gesteld.”

Leonie Declerck (24), supplychain engineer (onder links)

Nog voor ze afstudeerde als handelsingenieur kon Leonie Declerck een contract tekenen bij UNILIN. Als supplychain engineer maakt ze deel uit van het masterdatateam. Het viel Leonie meteen op dat haar teamgenoten zeer geëngageerd zijn, een stimulans om het beste van zichzelf te geven.

“Wij beheren en voeren controles uit op alle material master data (gegevens zoals productie en stock, n.v.d.r.). De afgelopen maanden bracht ik onder meer supplychainprocessen in kaart, waarbij ik op zoek ging naar verbeterpunten.”

Leonie beseft dat er nog heel wat uitdagingen liggen, het duurt echt wel even om het ‘totaalplaatje’ in de vingers te krijgen. “Nieuwkomers hebben heel wat vrijheid om dingen uit te zoeken. Wanneer ik met ideeën kom, krijg ik doorgaans het fiat om een en ander in een testfase uit te proberen. Lukt het, zoveel te beter. Lukt het niet, dan is dat geen probleem. Dat geeft mij veel vertrouwen.”

7_5

Simon Scheerlynck (23), Hybris-developer (boven rechts)

Wanneer burgerlijk ingenieur computerwetenschappen Simon Scheerlynck over zijn job vertelt tegen vrienden denken ze vaak in termen van ‘saai’ en ‘businessgericht’. Zelf ervaart hij zijn werk als hybris developer bij UNILIN als uitermate boeiend.

“Vanuit een e-commerceplatform voor businessklanten programmeer ik software voor de divisie panels. Vaak gaat het om complexe processen, maar dat vind ik juist bijzonder leerrijk. Ik krijg op die manier een uitstekend overzicht van de verschillende afdelingen en processen binnen UNILIN, ik leer nog elke dag bij.”

Simon vindt het fijn dat hij meteen bij elk overleg en bij alle meetings betrokken wordt, zijn inbreng doet ertoe. “Momenteel kan ik werken aan een project rond een chatbot met de ervaring die ik opdeed in een vorige stage. Ik voel me hier zeer gewaardeerd.”

Charles Pappens (25), technical engineer (onder links)

Als technical engineer is Charles Pappens verantwoordelijk voor het preventief onderhoud van de productielijnen binnen de divisie panels van de UNILIN-vestigingen in België. “Ik stuur interne onderhoudsmedewerkers aan en plan onderhoud door externe firma’s. Daarnaast werk ik mee aan het verbeteren en hertekenen van machineonderdelen.”

Charles wist eigenlijk niet wat hij mocht verwachten van zijn eerste werkomgeving nadat hij afstudeerde als industrieel ingenieur elektromechanica. “Eerlijk gezegd ben ik zeer gecharmeerd door de afwisseling en de grote mate van vrijheid om mijn job zelf in te vullen. Constant bijleren is hier de boodschap, op die manier kom je vanzelf vooruit en krijg je kansen bij UNILIN.”

9_10

Joachim Moens (23), financial analyst (boven rechts)

Met zijn opleiding handelsingenieur en afstudeerrichting finance kon Joachim Moens vele kanten uit. Hij koos voor een carrière in het bedrijfsleven. Als financial analyst bij UNILIN in Wielsbeke kreeg Joachim meteen al een breed takenpakket toegewezen.

“De cijfers van de verschillende divisies zetten wij om in rapporten. We maken analyses voor het management, stellen budgetten op en controleren rapporten van de verschillende divisies. De variatie aan opdrachten is een belangrijke meerwaarde van mijn job.”

Joachim is zeer te spreken over de dynamische aanpak bij UNILIN. Er wordt meteen zelfstandigheid gevraagd. Creatieve voorstellen zijn daarbij zeer welkom. “Mijn idee om financiële rapporten in een ander jasje te gieten met een nieuw softwareprogramma werd direct opgepikt. Ik ben pas drie maanden aan de slag, maar ik voel dat ik hier op mijn plek zit. Er liggen nog veel doorgroeimogelijkheden in het verschiet.”

Tekst: Bert Verbeke