De tien van UZ Leuven

0
1141

Innovatief en kwaliteitsvol

UZ Leuven kent als ziekenhuisgroep een uitstekende reputatie, zowel in binnen- als buitenland. Het is innovatief en staat in voor kwaliteitsvolle zorg en research. Mede hierom is het een aantrekkelijke werkgever. Maar wij kunnen veel zeggen. Laten we vooral ons oor eens te luisteren leggen bij zij die het kunnen weten: de medewerkers zelf.

*Yanah Vandiest (22)

Management assistant

“Al van jongs af was ik gefascineerd door UZ Leuven. Het is een groot en innovatief ziekenhuis dat tot de Europese top behoort. Dat ik er nu mag werken, is voor mij een droom die uitkomt. Na mijn middelbare opleiding economie moderne talen behaalde ik een bachelor officemanagement met als afstudeerrichting management assistant. UZ Leuven is mijn eerste werkgever, ik ben er nu een jaar aan de slag. Ik werk voor de mobiele equipe, wat betekent dat ik geen vaste dienst heb maar ingeschakeld wordt op diverse afdelingen. Wekelijks krijg ik een planning afhankelijk van de noden van de secretariaten op de verschillende diensten. In hoofdzaak verleen ik administratieve ondersteuning voor zowel artsen als patiënten. Voor patiënten boek ik onder meer afspraken of opnames in. Voor artsen neem ik inschrijvingen en accreditaties van congressen voor mijn rekening, naast het opstellen van presentaties en het verwerken van financiële dossiers.”

“Mijn job vraagt om een uitgebreid aantal competenties: gestructureerd werken, perfectionisme, stressbestendigheid, kennis van softwareprogramma’s, klantvriendelijkheid en talenkennis. De variatie aan taken zorgt ervoor dat ik me geen dag verveel, integendeel.”

*Bert Van Winkel (24)

Verpleegkundige zorg

“Tijdens mijn bacheloropleiding verpleegkunde liep ik stage op de afdeling endocrinologie en reumatologie van UZ Leuven. Toen daar een functie vrijkwam, heb ik gesolliciteerd en sinds 2015 ben ik er aan de slag. Voor mij was dit een ideaal scenario. Ik verzorg acht à tien patiënten, doorgaans met een chronische ziekte. Wij fungeren als een klankbord en tussenpersoon. Ik werk tien dagen na elkaar in verschillende shiften, nadien ben ik vier dagen vrij. Je mag het werk fysiek niet onderschatten, met steeds vaker obese patiënten en een stijgende zorgzwaarte. Dagelijks tel ik al snel 8.000 stappen. Naast het zorgaspect maakt ook administratie een groot deel uit van mijn takenpakket. Op mijn mobiele computer beschik over alle medische gegevens van een patiënt en zo weet ik precies welke medicatie of verzorging ik moet toedienen.”

“Ik ben zeer te spreken over de kansen die ik krijg. Vorig jaar volgde ik tien weken lang een opleiding rond wondzorg waardoor ik erkend ben als een referentiepersoon. Daarnaast groeide ik ook door tot mentor voor studenten in opleiding. Ik kan mijn kennis overdragen en zo krijgt mijn job een extra dimensie.”

*Martijn Delvael (30)

Medewerker keuken

“Ik heb mijn draai gevonden in de keuken van de centrale productie-eenheid van UZ Leuven. Na mijn opleiding aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge deed ik heel wat ervaring op in diverse restaurants. De onregelmatige werktijden vond ik verre van ideaal voor mijn gezinsleven met twee kinderen. Begin 2018 kon ik hier starten als keukenmedewerker. In totaal zijn we met ongeveer veertig medewerkers in de keuken. Dagelijks produceren we 3.500 warme maaltijden. Ik ben vooral betrokken bij de bereiding van dagverse soepen, op dagbasis zo’n 2.000 liter soep, voor zowel patiënten als medewerkers. We moeten daarbij ook steeds rekening houden met diverse diëten en allergieën. Waar nodig help ik ook op andere afdelingen in de keuken.”

“Ik start ’s morgens om 5 of 6 uur en ben klaar om 13 of 14 uur, zodat er iedere dag nog heel veel vrije tijd overblijft. De samenwerking met collega’s vind ik een grote meerwaarde, we geven allemaal het beste van onszelf om kwaliteitsvolle maaltijden aan te bieden. Mijn overstap van de horeca naar UZ Leuven heb ik me nog geen moment beklaagd.”

*Annelies Van Campenhout (30)

Medisch laboratoriumtechnoloog

“Na mijn middelbare opleiding techniek wetenschappen behaalde ik een bachelor medische laboratoriumtechnologie aan de hogeschool. In UZ Leuven liep ik stage bij het centrum menselijke erfelijkheid bij het laboratorium aangeboren afwijkingen. Na een half jaar stapte ik over naar het laboratorium voor cytogenetica bij verworven aandoeningen. Wij onderzoeken voornamelijk bloed- of beenmergstalen van patiënten die vermoedelijk kampen met leukemie of lymfoom. Afhankelijk van de diagnose, kiezen wij specifieke kweekcondities en maken we preparaten van de cellen. Aan de hand van een chromosomenkaart kunnen we detecteren of er specifieke afwijkingen aanwezig zijn. Die kunnen bepalend zijn voor de therapie en prognose.”

“Ik waardeer de afwisseling in mijn werk. In ons vak moet je echt groeien, het neemt toch wel snel een jaar in beslag voor je alle facetten onder de knie hebt en dan nog kun je blijven bijleren. Ik ben heel tevreden met mijn huidige job. Naast een prima verloning zorgt UZ Leuven ook goed voor het welzijn van zijn werknemers. Ik denk hierbij onder andere aan een soepele regeling voor de opvang van kinderen.”

* Jolien Claes (27)

Medisch beeldvormer

“Ik behaalde een bachelorsdiploma technoloog medische beeldvorming, liep stage in UZ Leuven en kon er nadien met een vast contract starten op de afdeling radiotherapie-oncologie. Ik begeleid kankerpatiënten vanaf de voorbereiding van een behandeling tot het toedienen ervan. Gedurende enkele weken komen patiënten dagelijks langs voor een bestraling en op die manier kunnen wij ze van zeer nabij opvolgen. Om patiënten goed te kunnen bestralen is techniek belangrijk, het technologische aspect van mijn job vind ik uitermate boeiend. Bijscholing is een must, dit jaar heb ik nog een congres rond ‘imaging’ bijgewoond in Rome. Op regelmatige basis volg ik cursussen zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Er liggen zeker doorgroeimogelijkheden, vanaf september 2019 ga ik aan de slag in het gloednieuwe protoncentrum van UZ Leuven.”

“Empathie is onlosmakelijk verbonden met onze job, je moet je kunnen verplaatsen in het leven van de patiënt. Door de samenwerking in een team kan je elkaar steunen en ook veel van elkaar leren, ook de dankbaarheid van patiënten voelt voor mij goed aan.”

 

Frederik Lenaerts (32)

Bewegingstherapeut en zorgzoneverantwoordelijke

“Ik begon hier elf jaar geleden als bewegingstherapeut in Pellenberg. Ik was afgestudeerd als master lichamelijke opvoeding (LO) met sport voor mensen met een beperking als specialisatie. Dat is ook mijn job geworden: mensen met een beperking weer actief krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die na een ongeval of hersenbloeding een beperking hebben.”

“Intussen ben ik, naast bewegingstherapeut, ook doorgegroeid tot zorgzoneverantwoordelijke en coördineer ik de initiatieven rond sport- en groepstherapie. Hier horen ook andere groepen bij, zoals de revalidatie van (top-)sporters, reconditionering na kanker en het UZ Fit-initiatief voor het eigen personeel van UZ Leuven. In mijn team zitten een veertiental kinesisten en LO’ers. Ik ben meewerkende leidinggevende, zoals dat heet. Ik doe dus nog altijd de revalidatie met de patiënten. Ik doe mijn job graag en ben blij met de kansen die ik hier heb gekregen. Zolang ik uitdagingen krijg om mezelf te ontwikkelen, inhoudelijk binnen mijn vakdomein én als leidinggevende, vind ik het prima.”

Michèle De Ruyter (40)

Opnameplanning

“Alle patiënten die in ons ziekenhuis worden opgenomen, moeten een ziekenhuisbed krijgen. Voor de regeling van de opnameplanning zorg ik mee. De aanvraag hiervoor komt via de arts of het secretariaat. Soms is zo’n opname gepland maar soms niet, zoals via de spoeddienst. Ik werk op de cluster van onder meer de oncologische diensten en hematologie. Elke cluster heeft zijn eigen bijzonderheden. Ik werk op onze opnamedienst sinds begin dit jaar. Ik vind het boeiend om voor alle patiënten een oplossing te zoeken. Het is een behoorlijk verschil met mijn vorige job bij UZ Leuven. Daar was ik logistiek medewerker, die functie heb ik acht jaar met veel plezier gedaan.”

“Ik ben blij met de kansen en opleiding die ik bij UZ Leuven heb gekregen. Weet je dat ik van opleiding dierenartsassistent ben? Ik heb vroeger acht jaar bij een dierenarts gewerkt. Ja, dat vinden mensen wel opmerkelijk. Voorts ben ik een muziekliefhebber en fervente Stu Bru-fan. Ook hou ik erg van dieren en lees ik graag historische romans. Je merkt het, we houden het op alle vlakken boeiend.”

Gerda Vanderloock

Logistieke medewerker

“Ik werk als logistieke medewerker op de dienst nefrologie, meer bepaald bij abdominale transplantatie. Een zeer specifieke dienst. Patiënten die getransplanteerd zijn of gaan worden, komen terecht op onze eenheid. Zij krijgen hun orgaan van een donor en zijn die ook heel dankbaar. Sommige patiënten komen vaak terug voor medische opvolging en dat zorgt er ook voor dat je de patiënten goed leert kennen, en omgekeerd. Dat vind ik wel aangenaam.”

“Je mag me gerust omschrijven als het manusje-van-alles op onze eenheid. Ik begeleid patiënten voor en na hun ingreep en onderzoek. Ik zorg er voor het onthaal van patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers. Ik handel de telefonische oproepen af. Kortom, ik heb een gevarieerde job: van het wegbrengen van (bloed)stalen tot het verstrekken van de maaltijden. En bij alles wat wij doen, staat de patiënt centraal. Ik werk al 27 jaar op deze dienst. Dat geeft ook wel aan dat ik hier graag werk.”

Evelien Gielen (38)

Medisch staflid

“Ik werk sinds 2013 als medisch staflid op de dienst geriatrie. Daarnaast ben ik een van de supervisoren op het centrum voor metabole botziekten. Ik ben in 2005 afgestudeerd als arts en nadien heb ik me verder gespecialiseerd in inwendige geneeskunde en daarna in geriatrie. Op geriatrie helpen wij kwetsbare patiënten ouder dan 75 jaar met een complexe verwevenheid van medische, functionele, mentale en sociale problemen. Op oudere leeftijd presenteren ziektes zich vaak op een atypische manier. Bovendien hebben deze patiënten verminderde reserves, waardoor zij vaak moeilijk herstellen. Oudere patiënten met een dergelijk profiel worden door een multidisciplinair team onder leiding van een geriater behandeld om hun functionaliteit en levenskwaliteit zo goed mogelijk te herstellen.” 

“Ik ben in dit vakgebied terechtgekomen doordat ik na mijn opleiding tot internist een doctoraat kon doen over osteoporose (botontkalking) en sarcopenie (leeftijdsgebonden verlies van spiermassa en spierkracht). UZ Leuven was en is voor mij een logische keuze. Het is een universitair ziekenhuis met focus op zorg, onderzoek en onderwijs. Zo onderzoek ik de behandeling van osteoporose en sarcopenie. Sarcopenie is een onderzoeksdomein dat volop in ontwikkeling is. Het is heel fijn om daaraan te kunnen meewerken. Ik geef ook les, onder andere aan de studenten geneeskunde van de KU Leuven en verzorg in het ziekenhuis mee de opleiding van studenten, stagiairs en assistenten. Na een lange opleiding is het nu mijn beurt om toekomstige artsen en specialisten op te leiden.”

Johan Benett (41)

Interventiecardioloog

 “Ik werk op de dienst hart- en vaatziekten in UZ Leuven als interventiecardioloog. Er zijn hier ongeveer 25 cardiologen, van wie 6 interventiecardiologen. Wij richten ons vooral op invasief onderzoek en behandeling van vernauwingen aan de kransslagaders. Zo maken we vernauwde kransslagaders open, vaak een noodzakelijke ingreep om een patiënt van zijn klachten te verhelpen, of zelfs om de patiënt te helpen overleven. Sommige ingrepen zijn acuut, andere zijn gepland. Elke patiënt is anders, en elke dag ook. Soms word je, als je van wacht bent, uit je bed gebeld voor een patiënt met een acute hartaanval. Op dat moment red je echt levens en dat geeft wel een enorme voldoening.”

“Intussen werk ik hier vijf jaar als interventiecardioloog, ervoor volgde ik zeven  jaar opleiding cardiologie. Zelf heb ik geneeskunde gestudeerd in het Verenigd Koninkrijk, omdat mijn moeder van daar afkomstig is. Uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar UZ Leuven. Hier vind je alles wat een cardioloog nodig heeft. Er zijn, denk ik, weinig plaatsen in Europa met zo veel mogelijkheden. Het is een groot ziekenhuis waar innovatieve behandelingen, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs worden gekoppeld aan de drukke dagelijkse patiëntenzorg. Want cardiologie staat nooit stil, eigenlijk net zoals het hart zelf.”

Tekst: Bert Verbeke