Een dag in het leven van …

0
822

Jan Goossens, algemeen directeur van Aquafin

Sinds november 2016 staat Jan Goossens aan het hoofd van de Vlaamse rioolwaterzuiveraar Aquafin. Het voorbije jaar heeft hij zich volledig ingewerkt in alle facetten die met de zuivering van afvalwater te maken hebben. Toch blikt hij nog regelmatig ’s avonds met verwondering terug op de voorbije dag.
Tekst: Mark Magazine

08.30 uur: Gastcollege Universiteit Gent

Om 07.30 uur vertrek ik naar Gent voor een gastles die ik jaarlijks geef aan scheikundestudenten. Naast waterzuivering gaat het over een aantal ecologische thema’s zoals de klimaatwijziging. In de twintig jaar dat ik dit doe, merk ik hoe het milieubewustzijn bij studenten is toegenomen. Een belangrijke troef voor Aquafin als werkgever. Beetje speciaal deze keer want ook mijn oudste dochter zit in het auditorium. Spannend voor allebei!

Lees verder onder de foto
goossens

11 uur: Werf Oosterweelverbinding

Van Gent naar Deurne voor een werfbezoek aan onze waterzuiveringsinstallatie, bekend van de twee ‘bollen’ langs de Antwerpse ring. We zuiveren hier het afvalwater van meer dan 200.000 Antwerpenaren. Sinds een jaar zijn op deze site ook enorme graafwerken aan de gang in voorbereiding van de Oosterweelverbinding. Vier manshoge riolen worden – computergestuurd – onder de ring door geperst. Een wandeling door deze nieuwe betonnen collectoren heeft iets surreëels. Er is zo goed als niets te horen van het geraas van de auto’s. De communicatie met de buitenwereld verloopt er door middel van zo’n telefoon die eerst moet aangezwengeld worden, zoals in een oorlogsfilm.

13 uur: Directiecomité

Naar Aartselaar voor de wekelijkse zitting van het directiecomité. Steevast gaat veel aandacht naar onze meer dan duizend medewerkers en de invulling van vacatures. Voorts blijken onze meer dan 300 in werking zijnde waterzuiveringsinstallaties perfect onder controle. Ook onze infrastructuurprojecten komen altijd aan bod. Met typisch een 150-tal werven doorheen Vlaanderen voor de aanleg van bijkomende riolering en de bouw van nieuwe waterzuiveringen, lopen we altijd wel ergens tegen een moeilijkheid aan.

16 uur: Kompasgroep

Elke maand wisselen een aantal directieleden en een vijftiental medewerkers uit alle gelederen van de organisatie van gedachten over strategische thema’s. Dit keer gaat het over de vraag of Aquafin, naast het zuiveren van huishoudelijk afvalwater, ook de landbouw zou kunnen ondersteunen om minder stikstof en fosfor uit te stoten. Boeiend.

20 uur: Infoavond in Kluisbergen

Daarna gaat het richting Kluisbergen voor een toelichting over een nieuw rioleringsproject. Benieuwd hoe het er op zo’n informatiebijeenkomst aan toe gaat. Ongeveer 180 buurtbewoners schuifelen de zaal binnen. Ik stel me voor aan de burgemeester en ga in het publiek zitten. Vooraan zitten onze projectmanager, de betrokken aannemer en het studiebureau op een provisoir podiumpje naast een gigantisch projectiescherm.

Geroezemoes als onze projectmanager een jaar stof en modder voorspelt. Dan volgt een filmpje over de werkzaamheden met een happy end: spelende kinderen in een propere beek. “Daarvoor doen we het uiteindelijk”, rondt onze projectmanager af. Een argument dat op bijval kan rekenen. “Of de voorjaarskoersen wel kunnen doorgaan?”, wil iemand weten. “Jawel, de fasering van de werken is daarop in detail afgestemd’, luidt het. Een zucht van opluchting gaat door de zaal.

22 uur: Naar huis

Tevreden weer naar huis. Wat een team, wat een bedrijf …

Identitykit

  • Jan Goossens, 49 jaar
  • Algemeen directeur Aquafin nv sinds november 2016
  • Werkte ervoor als managing director bij het Nederlandse Industrial Services bv
  • Opleiding: doctor in de scheikunde 

 
Tekst: Mark Magazine