Een job uit het miljoen (euro)

0
707

Winnaarbegeleidster bij de Nationale Loterij

Win je fors met Lotto, de Belgische EuroMillions of met een van de andere (kras)biljetten, dan komt je bij An Lammens terecht. Zij is de winnaarbegeleidster bij de Nationale Loterij: een job die zijn gelijke niet kent.
Tekst: William Visterin

Al valt het met de glitter en glamour best mee. “Een Belgische winnaar blijft redelijk nuchter. Slechts weinigen willen met een Porsche rijden”, zegt ze. Uiteraard zijn de mensen blij als ze voor haar zitten. Niet alleen omdat ze dan veel geld winnen – het grootste bedrag dat An via de Belgische editie van EuroMillions mocht uitkeren was 168 miljoen euro. Maar ook om een andere reden.

An Lammens: “Ze zijn ook blij omdat ik vaak de eerste persoon ben die ze toevertrouwen   dat ze het groot lot hebben gewonnen. Tegen mij mogen ze alles vertellen. Die opluchting zie je haast bij iedereen. Wij hebben hier winnaars van alle lagen van de bevolking. Jong en oud, man en vrouw, arbeiders en bedienden. Het is een mooie mix. Een job als winnaarbegeleider is in zekere zin uniek, zoals ook abrupt miljonair worden iets uniek is in een mensenleven. In ons land kan je haast nergens zoveel en op een zo plotse wijze kan winnen als met een spel van de Loterij. Als organisatie vinden we het belangrijk om die winnaars te begeleiden.”

MARK Magazine: Wat doet u bij zo’n eerste ontmoeting met de winnaars en welke raad geeft u hen?

Lammens “Ik kijk eerst hun biljet na en zet vervolgens de uitbetaling in gang. Daarna laat ik mensen vooral zelf vertellen, en op hun vraag geef ik toch wat tips. Ik raad om te beginnen telkens af om tegen anderen te vertellen dat ze gewonnen hebben, zeker in de eerste drie weken. Ik vertel hen dat ze voor de goede zaak bepaalde dingen verzwijgen. En als ze die eerste drie weken hebben kunnen zwijgen en discreet zijn over hun kersverse miljoenenwinst, doen ze dat erna ook wel. Verder raad ik af om de eerste zes maanden geen grote aankopen te doen. Een periode van bezinning kan geen kwaad”

U bent een aparte dienst binnen de Nationale Loterij?

“Dat klopt. Met drie collega’s ontfermen we ons over de winnaars waarbij ikzelf dus insta voor de grote winnaars met meer dan een miljoen euro. Ik ben een klankbord en in zekere zin ook, althans voor hen, het gezicht van de Nationale Loterij. Ik werk voor de winnaars. Ze mogen mij altijd contacteren en ik geef mijn luisterend oor en advies. Een heel praktisch advies kan bijvoorbeeld zijn om een bank te contacteren die ervaring heeft met vermogensbeheer. Zij zijn het gewoon om met dergelijke bedragen en situaties om te gaan.”

Wat moet je kunnen als winnaarbegeleidster?

“In tegenstelling tot wat wel eens wordt geopperd, heb ik bijvoorbeeld geen psychologische studies gedaan. Ik studeerde Germaanse talen en literatuur. Er bestaat ook geen vakopleiding ‘ winnaarsbegeleiding’ natuurlijk. Maar mensenkennis, empathie en emotionele intelligentie is absoluut wel noodzakelijk. Je leert ook veel uit de jarenlange ervaring. Het is ook niet zo dat wij mensen met een traumatische ervaring moeten begeleiden. Winnen op zich zorgt bijvoorbeeld nooit voor psychologische problemen. Als ik de winnaars mag geloven, went het zelfs vrij snel.”

Gaan winnaars snel over tot grote aankopen als ze plots zoveel geld hebben?

“Nee, dat valt heus best mee. Veel mensen blijven wonen in het huis waar ze wonen, omdat ze er graag wonen. Of versnellen  hun plannen  en kopen bijvoorbeeld sneller het droomhuis dat ze wilden. Of ze blijven in hun straat wonen en kopen dan bijvoorbeeld een groter of nieuwer huis in die straat. De gemiddelde Belg is ook nuchter en eerder bescheiden. Slechts weinigen willen met een Porsche rijden.”

Het is dus niet zo dat velen stoppen met werken?

“De meeste winnaars blijven hun job gewoon doen, zeker als ze die graag doen. Maar het kan ook wel dat ze stoppen met hun werk om vervolgens iets anders te doen. Zo hadden we iemand wiens droom het was om ooit een schoenwinkel te beginnen en dankzij onze winstuitkering is dat mogelijk geworden. Een ander persoon had een restaurant en wilde dan weer een immobiliënkantoor openen en kon dat ook doen. Dankzij de Loterij zijn al veel dromen gerealiseerd.”

Hoe belangrijk is de discretie voor u en de Loterij?

“Dat is absoluut cruciaal. Daarom dat ik me voor artikelen en interviews zoals deze nooit herkenbaar laat fotograferen. Winnaars zijn gebaat bij discretie, ook wat mezelf betreft.  Bij de Nationale Loterij staat anonimiteit voorop als het over grote winnaars gaat. Winnaars kiezen overigens zelf welke kenmerken van hen bij de buitenwereld bekend mogen worden. In andere landen speelt die discretie een stuk  minder. Vooral in Angelsaksische landen stappen loterijen met hun winnaars al snel naar de pers. Met vaak alle nefaste gevolgen vandien. Daar doen we hier niet aan mee. We maken ook hier het verschil…”.

 

Tekst: William Visterin