Eindejaar: werken als iedereen gaat feesten

0
523

Toegewijd de decembernacht in

Paraat staan tijdens de feestdagen: die eer laten veel collega’s liever aan zich voorbijgaan. Hoogstens denken we tijdens een wandeling na de feestmaaltijd na over de afgelopen twaalf maanden of werpen we al een blik op 2018. Toch bruist het elders van de bedrijvigheid. Zoals bij de wegpolitie Brabant of in het distributiecentrum van Lidl in Genk.
Tekst: Gert Verlinden

Philip Beke
Officier operaties en adjunct-diensthoofd bij de wegpolitie Brabant

De job van Philip

“Veiligheid op de weg is een roeping”, vertelt Philip. “Ik werk met hart en ziel om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.” Een uitdaging als je de metamorfose bekijkt van het wegvervoer de afgelopen decennia. De Brusselse Ring slibt dicht en het zwaar geladen en internationaal verkeer neemt toe.

Philip organiseert in de eindejaarsperiode mobiele BOB-controles en zijn team staat paraat bij onder meer sportmanifestaties en Europese topmeetings. Maar vooral bij verkeersongevallen maakt hij het verschil. “Wanneer er doden te betreuren vallen, ga ik altijd ter plaatse om de familie van de slachtoffers op te vangen en mijn medewerkers emotioneel te ondersteunen.”

Daarnaast staat Philip in voor de bestuurlijke aanhouding van transmigranten of mensen zonder geldige verblijfspapieren die zich in vrachtwagens op parkings verschuilen. “De laatste maanden vermeerdert hun aantal spectaculair. Ik tref soms schrijnende toestanden aan met hongerige gezinnen in de bijtende koude. Helaas zijn dit meestal nachtelijke interventies tijdens de maandelijkse week van wacht. Die zeven dagen zijn lichamelijk en mentaal bijzonder belastend.”

Pralines

Het samenhorigheidsgevoel en engagement bij de politie is groot. Kandidaten staan vrijwillig op om te werken met Kerstmis en Nieuwjaar. De collega’s maken het gezellig en brengen lekkere hapjes mee. De directie zorgt voor pralines of een andere attentie voor de inspecteurs van dienst.

De partner van Philip werkt ook bij de politie en dat zorgt voor wederzijds begrip. Bovendien vervoegen in 2018 een aantal nieuwe collega’s het team. “De motivatie om met de motor te rijden staat niet voorop. Wel een passie voor veilig verkeer. Mijn ideale kerstcadeau? Nul ongevallen op de Brusselse Ring.”

Volkan Degirmenci
Assistent-teamleader in het distributiecentrum van Lidl in Genk

De job van Volkan

Volkan werkte eerst als orderpicker en twee jaar geleden groeide hij door tot assistent-teamleader. In zijn team werken een twintigtal magazijniers. Zij maken de bestellingen klaar voor de Lidl-winkels. “Ik stuur de groep aan en plan in het IT-systeem het werk voor de volgende dag.”

December is met lengten voorsprong de drukste maand van het jaar. De pakketten voor de winkels zijn opvallend talrijker en groter. “Ik werk van zondag tot en met donderdag. Mijn werkdag start om kwart voor vier in de namiddag en eindigt om halfeen ’s nachts. In december presteer ik met plezier wat meer uren om het werk netjes af te ronden.”

Alle collega’s nodig

Werken op een zon- of feestdag is voor Volkan een gewoonte, zoals andere mensen dan gaan tennissen. “De collega’s weten dat verlof in de laatste twee weken van december moeilijk ligt. Alle helpende handen zijn broodnodig. Overuren recupereer ik in februari en maart. Dat is een rustigere periode in de aanloop naar Pasen.”

Kerstsfeer

In het distributiecentrum werken mensen uit alle windstreken die Kerstmis niet vieren. “Feestjes met glühwein zie je hier niet, maar we vormen een hechte groep met verschillende culturen en talen. Tijdens de pauzes lachen we veel en de drukte nemen we er met plezier bij. Onze manager houdt bij het begin van de piekperiode een motiverende peptalk en bedankt ons nadien voor het harde werk. Op de drukste momenten springt hij bij in het magazijn. Zo gaat dat bij Lidl.”

“Mijn echtgenote werkt hier ook in de ochtendshift. Kerstmis vieren we niet. En ook op 1 januari beginnen we al om 9 uur ’s morgens opnieuw te werken. Voor onze klanten willen we mooi gevulde winkelrekken.”

 

Stefanie Devestel
Juriste sociaal recht bij Attentia

4 nuttige weetjes over werken op eindejaar

  1. Loont werken in de kerstperiode?

Standaard is er geen extra loon voorzien voor werken op een feestdag, wel betaalde inhaalrust. In sommige sectoren en ondernemingen worden wel toeslagen of premies toegekend. Zodra je overuren presteert, heb je recht op een toeslag. Op zon- en feestdagen bedraagt die toeslag 100 procent, op andere dagen (ook zaterdag) 50 procent.

  1. Verplicht naar het kerstfeest op het werk?

Buiten de werkuren is je aanwezigheid niet verplicht, maar wel een aanrader. Je kunt prima netwerken en de laatste nieuwtjes opvangen. Als organisator is je werkgever verantwoordelijk voor het feestgedruis. Het alcohol- en drugsbeleid van jouw bedrijf blijft gelden.   

  1. Cadeaus van leveranciers

Welke cadeaus zijn verantwoord en integer? Wat met aankopers die steevast mooie cadeaus krijgen? Tip: stel een gedragscode op. In een dergelijke policy neem je bijvoorbeeld op dat collega’s alle cadeaus verzamelen en er iets ludiek mee aanvangen, zoals een tombola. Verdelen onder alle personeelsleden kan natuurlijk ook.

  1. Een geschenk van je baas

Een cadeaucheque van 35 euro per jaar per werknemer is vrijgesteld van RSZ bijdragen en belastingen. Let wel, dit geldt alleen voor gelegenheden als Kerstmis, Nieuwjaar en Sinterklaas. Een idee om in te fluisteren bij je baas tijdens de nieuwjaardrink?

Tekst: Gert Verlinden