Vooral snijmachine

Elk jaar doen zich in de horeca zo’n 1 700 arbeidsongevallen voor, een vijftal per dag dus. Vooral jonge werknemers vormen een kwetsbare groep. Dat meldt HR-groep Attentia op basis van een analyse van verzekeraar AXA.
TEKST: William Visterin

Arbeidsongevallen in de horeca treffen vooral jonge werknemers, die dus nog niet zo lang aan de slag zijn. Het risico op een arbeidsongeval daalt naarmate de werknemer meer jaren anciënniteit telt. Het gemiddelde slachtoffer is 35 jaar oud en heeft nog geen twee jaar ervaring.

Snijden

De meeste ongevallen gebeuren op donderdag. Dat komt omdat op die dag de meeste eet- en drinkgelegenheden geopend zijn. Op zondag worden het minste ongevallen geteld. Januari en maart zijn de meest risicovolle maanden.

Een van de riskantste activiteiten is etenswaren snijden. Het probleem is dat de werknemer in dit geval vaak geen beschermende handschoenen kan dragen. Letsels aan de handen komen dan ook vaak voor (een derde van de gevallen).

De belangrijkste oorzaken: de vier V’s

Verlies van controle over een machine (vaak snijmachine): 18%
Val: 17%
Verkeerde beweging: 16%
Vallende of brekende voorwerpen: 14%

TEKST: William Visterin

“Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan."
Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close