Extra verlof voor niet-rokers?

0
290

Steeds meer bedrijven zetten het op de agenda

Steeds meer bedrijven geven extra vakantiedagen aan de medewerkers die niet roken. Dat gebeurt al in Azië, maar ook dichter bij huis.
Tekst: William Visterin

Een bekend voorbeeld is het Japanse Piala Inc., een marketingbedrijf uit Tokio. De CEO van het bedrijf hoopt dat de maatregel collega’s zal helpen om te stoppen met roken.

Niet-rokers van Piala hadden geprotesteerd omdat ze in verhouding langer moesten werken dan hun rokende collega’s, die een paar keer per dag een rookpauze genoten. Omdat hun kantoor op de 29ste verdieping is gevestigd, duurde zo’n pauze gemakkelijk een kwartiertje. De rokers moeten namelijk aan de ingang buiten roken.

Opmerkelijk is dat ook bedrijven dichter bij huis gelijkaardige initiatieven nemen. Ook al gaat het vaak om losstaande initiatieven. “Uit recent onderzoek blijkt dat rokers drie weken minder werken dan niet-rokers. Daarom geven wij in ons bedrijf twee extra vakantiedagen aan niet-rokers. Daarnaast bieden we hiervoor actieve ondersteuning aan zij die hierom vragen”, zo vertelt Rick Sloot, manager bij het Nederlandse T-bedrijf i3D.net. “De feedback die ik hoor, is voornamelijk positief.”

 

Tekst: William Visterin