Gezond op het werk

0
869

Bewegen is voor alles goed

“Toen ik 28 jaar geleden startte in UZ Leuven dacht men dat je bij rugpijn maar best kon rusten. Ondertussen weten we dat je net moet bewegen.” Kinesitherapeute Leen Vervaet van UZ Leuven begeleidt niet alleen de rug- en nekpatiënten van het ziekenhuis, ze is ook betrokken bij het interne programma ‘UZ Fit’.
Tekst: Timothy Vermeir

“Meer bewegen is een belangrijke pijler van UZ Fit, naast mentaal evenwicht, gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Het doel is om iedereen, maar vooral collega's met een eenzijdige belasting of een zittend beroep, meer aan het bewegen te krijgen”, klinkt het. “Bewegen is voor alles goed.”

Sinds oktober is er in het ziekenhuis een fitness voor de medewerkers. “In een voormalige kleedkamer hebben we nu zes looptapijten en zes fietsen, twee crosstrainers, twee steppen en één roeimachine”, vertelt ze. “Daarnaast is er een cable jungle voor armspieren en zijn er matten, sportramen, ballen en dergelijke voor grondoefeningen. De fitness is van zes uur 's ochtends tot elf uur 's avonds open zodat ook medewerkers die in vroege en late shiften werken, kunnen komen. Telkens ik er kom, is de fitness goed gevuld.”

Lees verder onder de foto

Motiverend

Een van die mensen die regelmatig naar de fitness komt, is Anton Bossaerts. Hij werkt bij de IT-dienst van het UZ Leuven. “Het is een heel goed initiatief, zeker ook voor mensen die anders geen tijd zouden hebben om te sporten”, zegt de IT'er. “Het werkt ook motiverend voor de collega's.” Zelf gaat hij sinds maart drie keer per week fitnessen. “Ik doe hier vooral cardiotraining. Ik fitness ook 's avonds, buiten het werk, en doe dan vooral krachttraining. Op die manier kan ik de twee combineren. Mocht ik hier op het werk niet kunnen trainen, zou dat erg moeilijk zijn. Bovendien geeft het me extra energie als ik ben gaan fitnessen.”

Ook Jana Kerstens (zie onder), die werkt als verpleegkundige binnen pediatrie, is regelmatig in de fitness te vinden. “Ik had het goede voornemen om meer te gaan sporten. Nu ik hier kan fitnessen, lukt dat gemakkelijker: ik kleed me na mijn dagshift om in mijn sportkleren en ga meteen aan de slag op de loopband, de fietsen of de roeimachine.” Jana gaat zo'n drie keer per week, en dan liefst met vriendinnen. Maar nu het buiten goed weer is, mindert dat wat: dan gaat ze liever lopen, fietsen of zwemmen. “Ik merk wel dat mijn conditie verbetert dankzij de fitness. En het is goed voor mijn figuur!”

jana

Tekst: Timothy Vermeir