Heb jij wat te zeggen op je werk?

0
489

Luc houdt een maandelijkse meet & greet

“Een bedrijf is geen democratie”, zo hoor je weleens. Of ook: “Iemand moet de baas zijn.” Toch is inspraak wenselijk. Medewerkers voelen zich niet alleen meer gewaardeerd, het bedrijf gaat ook simpelweg beter draaien. MARK Magazine klopte aan bij Luc, Ann, Sandra en Boudewijn, die inspraak krijgen én geven.
TEKST: William Visterin

“We merkten bij een personeelstevredenheidsenquête dat er toch enige afstand voelbaar was tussen de top en de basis”, erkent Luc De Donder, HR-directeur bij Van Marcke, dat zich specialiseert in badkamers, keukens, verwarming en duurzame energie. “Daarom vonden we het een goed idee om als management op geregelde basis de baan op te gaan. Ook om bepaalde beslissingen te verduidelijken”, vertelt hij. “We doen zo’n meet & greet een keer per maand en dit over het hele land. Tijdens een informele broodjeslunch mogen medewerkers alle vragen stellen, en ze doen dat ook. Mensen zijn vandaag zeker assertief genoeg. Soms kunnen ze zelfs behoorlijk flink uit de hoek komen. Maar als onze CEO erbij is, zeggen ze het wel iets gekuister (lacht).”

Als management is zo’n meet & greet een absolute realitycheck, vindt Luc. “Je leert als directie dat de zaken soms anders in mekaar steken dan je denkt. Je bent je ook niet altijd bewust van bepaalde bekommernissen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de vraag naar een aangepast assortiment in filialen van Van Marcke”, stelt hij. “Soms komen ze bij ons ook terecht omdat wij bepaalde zaken ook echt kunnen veranderen, bijvoorbeeld om in een toonzaal een bepaalde box aan te passen. Of om ervoor te zorgen dat fouten uit adressen worden verbeterd.”

Feedback is erg waardevol. “Je merkt hoe constructief en interessant het is als mensen hun zeg doen en je feedback geven. Onze CEO staat ook open voor alle opmerkingen. Ze kan rechtstreeks gemaild en bevraagd worden, en je krijgt als medewerker ook altijd een antwoord.”

TEKST: William Visterin