Het verhaal achter vier nieuwe beroepen

0
1696

Heb jij een nieuw beroep?

De meeste jobs die in 2030 de dienst zullen uitmaken, bestaan vandaag nog niet. Althans, als we sommige onderzoekers mogen geloven. Vrij vertaald: de meeste kinderen die vandaag in de lagere school starten, zullen later een beroep uitoefenen dat nu nog niet bestaat. Een hele uitdaging voor het (naschoolse) onderwijs, maar ook voor werknemers en -gevers. In dit artikel draait alles om nieuwe jobs.

Nieuwe jobs breken door op de werkvloer. Of wat dacht je van de rampencoördinator of de c-faster? Vier mensen met een (vrij) nieuwe job – of op zijn minst een job die flink in de lift zit – getuigen.

Nieuwe job 1
Evelyne zorgt voor influencer relations

raymakers
Evelyne Raymakers, consultant influencer relations: “Vandaag heeft iedereen een stem.”

Ook in communicatie zijn er de laatste jaren nieuwe jobs aan de oppervlakte gekomen. Een goed voorbeeld hiervan is de job van Evelyne Raymakers. Zij werkt bij Lidl als consultant voor PR & events en influencer relations. Hiermee brengt zij het groeiende aanbod van de retailgroep onder de aandacht. “Ik zorg mee voor de organisatie van PR-events. Onze doelgroep verbreedt, wij zijn al lang geen harddiscounter meer. Met onze events willen we verrassen. We verrassen door het aanbod, de kwaliteit en de aanpak. En dan vooral in dat laatste kan ik mijn creativiteit kwijt!”, zo legt ze uit.

Zo opende Lidl al een pop-upwinkel #LidlSki, in de Dansaertstraat in het hartje van Brussel. Een ander opmerkelijk initiatief was een tijdelijk 24/24 uur-studentenrestaurant tijdens de examens in Gent. “Naast klanten en journalisten nodigen we op dergelijke events ook vaak influencers uit”, vertelt Evelyne. “Vandaag heeft iedereen een stem. Heel wat klanten laten die ook horen via Facebook of Instagram. We hebben ondertussen meer dan 500.000 volgers op Facebook. En het is fijn om het enthousiasme van onze volgers en influencers ook op onze events te voelen.”

Voor ze aan deze job begon, werkte Evelyne als press & communication manager bij Franco Dragone Entertainment Group, bekend van Cirque du Soleil. “Dat was eerder de klassieke communicatie”, stelt ze. “In die zin is mijn huidige job diverser, maar wel heel boeiend.”

Nieuwe job 2
Dimitri is rampencoördinator

defre
Dimitri De Fré: “Mijn job is erg horizontaal. Ik kom hier met veel mensen in contact.”

Een antwoord bieden op alle mogelijke rampen die zich in of rond het ziekenhuis kunnen voordoen: dat is in een notendop de job van Dimitri De Fré, die hij intussen een drietal jaar uitoefent bij UZ Leuven. “Eigenlijk bestaat mijn taak erin om aan alle mogelijke scenario’s te denken waar de collega’s zelf liever niet aan denken.”
 
Rampen kunnen best divers zijn. “Er kan iets gebeuren buiten het ziekenhuis, zoals een ongeval of aanslag. Je moet er dan voor zorgen dat je de extra toevloed van patiënten aankunt”, vertelt Dimitri. ”Maar het kan ook vanbinnen zijn, zoals een stroomuitval of ontploffing. Wij zitten gemiddeld bijvoorbeeld met 1.700 patiënten die vaak zelf niet in staat zijn om zich in veiligheid te brengen in geval van nood. Zoiets moet je inplannen.”

Rode Kruis

Concreet bestaat er binnen UZ Leuven een ziekenhuisnoodplan, met een antwoord op diverse scenario’s. “Een belangrijk luik zijn de actiekaarten die voor bepaalde functies zijn voorzien. In noodsituaties worden bestaande profielen, zoals dispatchers of telefoonoperatoren, dan aangestuurd om andere taken uit te voeren. Of er ontstaan nieuwe functies met aangepast takenpakket, zoals de medisch incident-manager.”

De job van rampencoördinator is erg horizontaal. “Ik rapporteer als stafmedewerker aan onze hoofdarts, maar heb contact met heel veel diensten. Van medische diensten tot technische dienst en IT-afdeling.” Zijn job staat een eindje af van zijn opleiding in internationale politiek. “Al volgde ik nadien, naast een managementopleiding, een postgraduaat rampenmanagement. Ik werkte voordien bij de FOD Volksgezondheid, waar ik met de materie in aanraking kwam. Voorts was ik ook nog vrijwilliger bij het Rode Kruis.”

Zaventem, 22 maart

Regelmatig worden in het ziekenhuis de noodscenario’s ook afgetoetst. “Zo hadden we al twee keer een oefening waarbij we een groot schietincident in scène hebben gezet, simuleerden we een brand of oefenden we met de coördinatiecel. Het is noodzakelijk om je plan regelmatig in de praktijk te testen.”

Het klinkt misschien een beetje ongelukkig: het beroep van rampencoördinator zit in de lift. “Ook omdat er wetgeving aankomt waardoor elk ziekenhuis een noodplancoördinator moet hebben”, vertelt hij. “En daarnaast heb je een bepaalde maatschappelijke evolutie, die voor meer aandacht zorgt.”

In die zin waren de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem wel een mijlpaal, erkent hij. “Daarvoor was er bijvoorbeeld ook al terreurdreiging, maar die dag kwam het heel dichtbij. Wij zijn toen als ziekenhuis niet overrompeld geweest, dat niet. Maar we hebben die dag ons noodplan moeten activeren zoals nooit tevoren.”

Ten slotte nog dit: wat doet Dimitri als rampencoördinator zelf bij een ramp? “Dat hangt ervan af. Ik ga op dat moment daar waar ze me het meest nodig hebben.”

Lees verder onder de foto
 
Regelmatig worden noodscenario’s afgetoetst, bijvoorbeeld via de simulatie van een schietincident.

Nieuwe job 3
Anneleen is verpleegkundig specialist

De verpleegkundige, die kennen we.Maar wat is de verpleegkundig specialist? “Je hebt dan een specialisatie binnen een bepaald domein”, legt Anneleen Vanhellemont uit. Zij is bij UZ Leuven verpleegkundig specialist hematologie, wat zich richt op afwijkingen van het bloed.

“In mijn dagelijkse praktijk coach en begeleid ik patiënten, familieleden en andere zorgverleners. Maar ook onderzoek en innovatie zijn belangrijke taken”, vertelt ze. Wat is dat concreet? Anneleen illustreert: “Op basis van recent onderzoek bleek dat patiënten minder aften of wondjes in hun mond kregen door ze te laten zuigen op ijs tijdens de toediening van chemotherapie. Dat gebruik hebben we ingevoerd.”

Lees verder onder de foto
anneleen

Dat de verpleegkundig specialist tussen de verpleegkundige en arts staat, wil ze niet met zo veel woorden zeggen. “Hiërarchisch is dit misschien zo, maar per slot van rekening werken we als een team.” Anneleen studeerde eerst af als bachelor verpleegkunde. Nadien deed ze nog een extra jaar bachelor oncologische zorg en vervolgens de masteropleiding in verpleegkunde.

Sinds drie jaar begeleidt Anneleen patiënten met plasmacelaandoeningen gedurende hun behandelingstraject, een kwaadaardige afwijking van het bloed. “In deze rol begeleid ik patiënten en hun naasten op scharniermomenten in hun behandelingsproces. Voorts ben ik onder meer een aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor patiënten en hun naasten.” Geen gemakkelijke job, al doet Anneleen het naar eigen zeggen heel graag.

Intussen zijn er bij UZ Leuven al een veertigtal verpleegkundig specialisten aan de slag. Het is hiermee in ons land een van de voorlopers. “De functie is er gekomen door de  toegenomen complexe zorg en medische evolutie, waardoor de zorg dient mee te evolueren”, stelt ze. “Ook is er de trend naar zorg buiten de ziekenhuisopnames, zoals het dagziekenhuis en de thuiszorg.”

Anneleen verwacht nog een verdere evolutie van haar functie. “Door de toenemende nood aan innovatie, en op evidetie gebaseerd handelen
binnen de verpleegkundige zorg, zie ik dat er binnen dit en tien jaar meer erkenning zal zijn voor deze expertrollen.” Mocht je er nog aan twijfelen: de verpleegkundig specialist is een beroep met toekomst.

Jasper Desender: “Mijn job bestond eigenlijk nog niet.”

Nieuw beroep 4
Jasper is C-faster

Typ ‘c-faster’ in Google en je krijgt vooral resultaten over computercode. Maar het beroep, en beslist ook de technologie erachter, zit behoorlijk in de lift. “Ik ben bij laminaatproducent UNILIN betrokken bij het ontwikkeling en uitvoering van camerasystemen”, vertelt Jasper Desender. “Deze industriële visiesystemen sturen en controleren onze machines zodat onze laminaatproducten telkens juist afgewerkt zijn.”

Lees verder onder de foto

jasper

Jasper is nog maar iets meer dan een jaar aan de slag bij UNILIN. “Mijn job bestond eigenlijk nog niet.” De job van c-faster is een rechtstreeks gevolg van het groeiend aantal camerasystemen binnen UNILIN. “Binnen ons Univision-team van zeven personen neem ik vooral de praktische installatie, van voorbereiding tot opstart – zoals kalibratie, scherpstelling, verlichting afregelen, … – voor mijn rekening. “Wij hebben vandaag perslijnen waar maar liefst zestig camera’s geïntegreerd werden”, vertelt hij. “Deze digitale visiesystemen werken alsmaar nauwkeuriger en sneller. Zelfs bij een machine die werkt met een snelheid van 200 meter per minuut.”

Als afgestudeerde bachelor elektronica is Jasper nog altijd in opleiding. “Ik ben zelfs al naar het buitenland getrokken, bijvoorbeeld in de VS, Rusland, Frankrijk en Duitsland, om daar camerasystemen te onderhouden en te vervangen. Binnen de UNILIN-groep zijn wij de specialisten in visietechnologie. Dat is best cool als je nog maar net van school bent. Geloof me, ik heb me deze job nog geen moment beklaagd.”

 

Tekst: William Visterin