Het werk is meer dan werken alleen

0
830

Transplantoux: samen bewegen met getransplanteerden

Werk is meer dan een 38 urenweek en een loonstrookje. Voor velen is hun job hun passie waarvoor ze zich belangeloos inzetten en waarmee ze anderen helpen. “Deze activiteit is mijn tweede niet-bezoldigde fulltime job.”
Tekst: William Visterin

Transplantoux: samen bewegen met getransplanteerden

“Tien jaar geleden kreeg ik een vraag van een patiënt die een niertransplantatie had ondergaan”, vertelt professor Diethard Monbaliu (foto onder, rechts), transplantatiechirurg bij UZ Leuven. “Hij was wielertoerist en koesterde de droom om ook na zijn transplantatie de Mont Ventoux te beklimmen. Ik heb hem dat aangeraden. En er meteen aan toegevoegd dat ik mee ging”, vertelt Monbaliu.

Van eenmalige beklimming tot brede beweegcampagne

Het was meteen het ontstaan van Transplantoux, een beweegcampagne die getransplanteerden wil motiveren om gezond te blijven bewegen. “Zo’n event als de beklimming van de Ventoux heeft natuurlijk maar een tijdelijk effect. En zoiets is ook niet voor iedereen”, stelt hij. “Daarom is Transplantoux uitgegroeid van een eenmalig event tot een ruimere beweegcampagne.” Getransplanteerden hebben meer nood aan beweging omdat zij – door de bijwerkingen van hun medicatie – gevoeliger zijn voor onder meer hart- en vaatziekten. “Ook kleine, regelmatige inspanningen zijn goed voor hun gezondheid.”

Bij veel getransplanteerden is de fysieke capaciteit onvermijdelijk verminderd. Daarom zijn ze vaak minder gemotiveerd om te sporten en te bewegen. “Ik hoor weleens van patiënten dat ze het vertrouwen in hun lichaam kwijt zijn”, vertelt Sabine Gryp (foto links), die als hoofdverpleegkundige van de afdeling cardiologie en harttransplantatie in UZ Leuven ook betrokken is bij het Transplantoux-project. “Met ons initiatief proberen wij dat vertrouwen weer te doen groeien door samen met lotgenoten, zorgverstrekkers en hun gezin fysiek actief te zijn”, aldus Sabine.

Lees verder onder de foto
trans

Honderden medewerkers UZ Leuven betrokken

Intussen zetten honderden mensen hun schouders achter het Transplantoux-project. “Als we de Mont Ventoux gaan beklimmen, dan is dat al snel een ploeg van 250 mensen, onder wie ongeveer 30 procent getransplanteerden. Voorts gaan er ongeveer 75 medewerkers van UZ Leuven mee”, aldus professor Monbaliu. “In totaal zijn er bij Transplantoux wel een paar honderd medewerkers en gepensioneerde medewerkers van UZ Leuven betrokken, vaak achter de schermen en voor andere activiteiten.”

Net als professor Diethard Monbaliu besteedt ook Sabine Gryp heel wat van haar vrije tijd aan het initiatief. “Zo begeleid ik samen met enkele andere verpleegkundigen de wandelgroep van Transplantoux. Ik ga gemiddeld één keer per maand wandelen, soms meer. Tijdens de wandelingen wordt er heel wat gepraat en gelachen, waardoor we ondertussen een hele hechte groep vormen. We leggen ook langere afstanden af gedurende meerdere dagen. In oktober wandelen we de laatste 110 km van de Portugese route naar Santiago de Compostella”, vertelt ze.

Ideale teambuilding

Professor Monbaliu overloopt de doeleinden van Transplantoux: “We willen op een positieve manier sensibiliseren over orgaantransplantatie. En tegelijk patiënten motiveren om goed te bewegen en hun gekregen orgaan in conditie te houden.” Een ander opzet is wetenschappelijk onderzoek naar het effect van gezond leven en bewegen. “We organiseerden dit jaar voor het eerst een symposium voor ongeveer 150 mensen uit 10 landen. Zo willen we ervaringen uitwisselen en internationale samenwerking stimuleren.”

En last but not least wil Transplantoux verbinden. “Onze slogan is Connected For Life. Die verbintenis is er tussen de patiënten, die steun vinden bij elkaar. Maar ook tussen de anonieme donor en de getransplanteerde, die voortleeft dankzij iemand die zijn organen heeft afgestaan.”

Verbinding is er zeker ook tussen medewerkers en patiënten van UZ Leuven-. “Zij leren elkaar op een heel andere manier kennen tijdens zo’n activiteit. En tot slot verbindt het ook de UZ Leuven-medewerkers onderling. Zelf omschrijven wij het daarom ook wel als een ideale teambuilding onder de collega’s.”

transpl2

Tekst: William Visterin