Hoe lucratief is je laatste optreden?

0
186

De trend van de afscheidstournee

Een afscheidstournee biedt de kans om fans vaarwel te zeggen met een hoogtepunt.

Ze zijn haast niet op een hand te tellen: de pop- en rockartiesten die met hun allerlaatste tournee de wereld rondreizen. Bob Seger, Elton John, Slayer en de rockgroep KISS zijn bezig, Paul Simon tot voor kort ook.

Een groep zoals The Who is inmiddels al zowat vier jaar bezig met zijn afscheidstournee. Zanger Roger Daltrey (foto) denkt zelfs nog maar in het midden van de tournee te zitten.

Prince

Een afscheidstournee biedt de kans om fans vaarwel te zeggen met een hoogtepunt. De artiesten hebben onlangs collega’s als David Bowie en Prince zien overlijden en willen een fijn afscheid.

Bovendien kunnen ze nog een aanzienlijk inkomen vergaren. “Elton John verzamelt op zijn ultieme toer een gemiddeld inkomen van 2,5 miljoen dollar per avond. Dat is 56 procent meer dan tijdens zijn vorige tournee drie jaar geleden”, zo berekende David Brooks van Billboard.

Niet alleen de oudere fans, maar de millennials spreekt zo’n afscheidstournee aan. Al is het maar dat ze afscheid kunnen nemen van een muziekgeneratie die ze via hun ouders hadden leren kennen.

Fysiek zwaar

Tournees zijn door het vele reizen vaak een fysiek zware opdracht. Al brengen ze dus vrij goed op en zijn ze artistiek eenvoudig. “Er wordt van de artiesten alleen gevraagd dat ze hun hits brengen. Ze hoeven zichzelf niet opnieuw uit te vinden”, stelt Brooks.  

Volgens hem is het toch niet zozeer om geld te doen. “Deze sterren hebben met hun muziek al miljoenen dollars verdiend. Zij willen vooral herinnerd worden.”
 

 

Tekst: William Visterin