Hoe sterk is de eenzame fietser?

0
872

Van racen tot plooien

Vijf fervente fietsers aan het woord. Met vier soorten fietsen: een elektrische fiets, een racefiets, een plooifiets én (jawel) een stadsfiets.
Tekst: William Visterin

1.

Fietser én fietsambassadeur

Naam: Geert Dirckx
Functie: Projectmanager R&D bij Aquafin
Soort fiets: Stadsfiets

Een ambassadeur voor de fiets, zo mag je Geert Dirckx gerust omschrijven. Enerzijds maakt hij bij waterzuiveraar Aquafin deel uit van de werkgroep mobiliteit. “Duurzame mobiliteit is ons streefdoel. We werken onder andere aan een groener wagenpark maar doen ook allerlei voorstellen om het fietsgebruik te promoten”, vertelt Geert.

Met resultaat alvast. Zo organiseert zijn bedrijf twee keer per jaar zogenaamde bike-to-work-dagen, biedt het elektrische fietsen en plooifietsen aan voor dienstverplaatsingen en worden zowel woon-werkverkeer als dienstverplaatsingen met de fiets maximaal terugbetaald. Voorts doet Aquafin mee aan de Week van de Mobiliteit, breidde het de fietsenstalling op het hoofdkantoor flink uit en zijn er op de meeste plaatsen douchefaciliteiten. “Momenteel wordt er, ook vanuit de werkgroep, hard gewerkt aan een fietsleaseplan voor de medewerkers”, vult hij aan. “Daarbij is er ook aandacht voor onderhoud, pechverhelping en verzekering.”

Bovenal is Geert ook in daden een fietsambassadeur. Binnen zijn functie had hij recht op een bedrijfswagen, maar daar is hij niet op ingegaan. “Wij hebben met ons gezin één wagen, via mijn vrouw, en dat is prima zo. Met de fiets naar het werk komen, is een bewuste keuze. Ik woon op ongeveer 8 kilometer, dus dat valt perfect te doen”, vertelt hij. “Ik wilde geen bedrijfswagen om die uiteindelijk nauwelijks te gebruiken.”

 2
“Maar 20 minuten meer dan met de auto”

Naam: Nick Leenaert
Functie: Talent director bij UNILIN
Fiets: Elektrische fiets

lenaert

“Met mijn elektrische fiets sta ik op 40 minuten op het werk. Een toffe rit en zonder veel inspanning. Ik hoef niet eens te douchen als ik aankom”, vertelt Nick Leenaert, talent director bij UNILIN. “Maar wat me nog het meest opvalt: het is maar 20 minuten meer dan met de auto en ik kan helemaal deconnecteren en me opladen!”

3.
Katrien fietst elke dag 50 kilometer (en neemt de boot)

Naam: Katrien De Smet
Functie: teamleader customer service bij A.S.Adventure
Soort fiets: racefiets

Katrien De Smet fietst elke dag een uur naar het werk en een uur terug. Een geweldige prestatie vindt ze dat zelf niet. “Ik heb veel sportieve collega’s. En daar zijn er zeker bij die dagelijks meer kilometers fietsen. Ik tot vorig jaar ook, want toen woonde ik op 43 kilometer van het werk, nu op 25 kilometer van het hoofdkantoor in Hoboken”, stelt ze. “Toen ik drie jaar geleden bij A.S.Adventure ben komen werken, heb ik me een koersfiets aangeschaft. Het grote voordeel hier is ook dat ik me op mijn werk kan douchen als ik arriveer.”

Katrien leidt bij A.S.Adventure het team dat onder meer vragen van klanten (of collega’s) krijgt, bijvoorbeeld over bestellingen. Vriesweer houdt haar alvast niet tegen om te fietsen. “Tegen de koude kun je je goed kleden, wat dat betreft zit ik bij mijn werkgever bij de bron om goede kledij aan te schaffen”, zegt ze al lachend. “Regenweer en tegenwind vind ik het ergst. Maar eigenlijk valt dat allemaal best mee.”

Overigens is Katrien wel wat gewend. “Voor ik hier kwam werken, ben ik tien maanden met de fiets van Alaska tot Mexico getrokken.” Bovendien neemt ze op weg naar haar werk niet alleen de fiets, maar ook een ander transportmiddel: de veerboot in Kruibeke. “Best handig en erg populair. Ik zie daarop steeds meer fietsers die zo de file aan de Kennedytunnel vermijden. Door die file ben ik eigenlijk even lang onderweg met de wagen. Dan kun je beter fietsen. Het is gezonder en er is toch maar weer een auto minder op de weg.”

4.
Plooifiets in de auto

Naam: Birgit De Bock
Functie: Gebiedsingenieur bij Aquafin
Soort fiets: Plooifiets en racefiets

“Ik fiets zo veel mogelijk naar en voor mijn werk”, vertelt Birgit De Bock, die recent de plooifiets heeft ontdekt die Aquafin ter beschikking stelt. “Voor mijn werk moet ik regelmatig op tracébezoek en niet elk terrein is even vlot toegankelijk met de wagen of het openbaar vervoer. Dan is zo’n plooifiets best handig. Die kan gemakkelijk in de koffer van mijn kleine wagen en geeft me meer flexibiliteit”, vertelt ze.

Birgit zorgt er als ingenieur voor dat in een bepaald gebied de rioleringsinstallaties functioneren en indien nodig worden uitgebreid. Hiervoor gaat ze dus vaak het terrein op, al vind je haar ook regelmatig terug in een van de (satelliet)kantoren. Hiervoor haalt Birgit als jonge en sportieve mama van drie, zeker in de zomer, ook vaak haar racefiets van stal. “Bijvoorbeeld om vanuit Oosteeklo, waar ik woon, naar het satellietkantoor in Gent aan de Zuiderpoort te fietsen.”

5.
“Dankzij deze regeling heb ik de fiets van mijn dromen”

Naam: Johny Amelynck
Functie: Ploegmekanieker
Soort fiets: Racefiets

Johny Amelynck werkt al vijftien jaar bij UNILIN. Hij komt zo goed als elke dag met de fiets sinds hij in de UNILIN-vestiging werkt die zich op 2,5 kilometer van zijn huis bevindt. “Het moet al heel slecht weer zijn als ik niet fiets. Ik ben met de fiets ook gewoon sneller dan met de wagen”, vertelt hij. Doordat hij in het ploegenstelsel werkt, fietst hij ook op onregelmatige tijdstippen: van vroeg in de ochtend tot ’s avonds laat.

Ook buiten het werk is Johny een fervent fietser. “In de zomer toch twee à drie keer per week.” Voorts nam hij deel aan diverse edities van de UNILIN Cycling Challenge, waaronder de tweedaagse met 500 fietskilometers. Zijn leasingfiets heeft hij net kunnen afhalen. “Een carbonracefiets van het merk Trek die ook wordt gebruikt in Parijs-Roubaix. Ik vind de regeling met de leasingfietsen een mooi gebaar. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn droomfiets te kopen, een die ik mij anders nooit had kunnen aanschaffen.”

Extra:
Lidl plaatst laadpalen voor elektrische auto en fiets

lidl
“Nieuwe winkels krijgen bij Lidl laadpalen voor fietsen”, vertelt Yuri Vandenfonteyne, projectmanager filiaalbouw bij Lidl.

Dat de elektrische fiets doorbreekt, merk je ook op de parking van de supermarkt. Zo rust ook retailketen Lidl de parkings van zijn nieuwe warenhuizen uit met laadpalen. Opvallend: dat zijn zowel laadpalen voor de elektrische auto als voor de elektrische fiets. “In totaal hebben momenteel 28 filialen een laadpunt voor de auto en eveneens 28 een laadpunt voor de fiets”, vertelt Yuri Vandenfonteyne, projectmanager filiaalbouw bij Lidl en in die functie ondersteunend voor de bouw en uitbreiding van winkels, maar ook voor andere duurzame projecten zoals zonnepanelen.

De bestaande laadpunten – ook die voor de fiets – worden volgens Vandenfonteyne intussen al goed gebruikt. “Zeker in een stedelijke omgeving, zoals Brussel, winnen ze aan populariteit”, merkt hij op. “Indien onze filialen beschikken over zonnepanelen, dan worden er laadpalen geplaatst. Bij uitbreidingen wordt bekeken of dit haalbaar is. Nieuwe filialen beschikken bij ons sowieso over zonnepanelen”, vertelt hij. De komende twaalf maanden plant Lidl 20 à 25 nieuwe vestigingen in ons land.

 

Tekst: William Visterin