Hoe technologie mijn job verbeterde

0
950

Lang leve de robot

“Technologie en robots bedreigen onze jobs”, is weleens de teneur in de media. Of dit ook klopt, valt nog af te wachten. In elk geval zien we talloze voorbeelden van hoe technologie onze jobs net efficiënter, veiliger en interessanter maakt. Met dank aan de tablet, de drone en andere snufjes
Tekst: William Visterin

1. Leve de tablet

Patiëntenvervoer via een tablet

Thomas Joostens is samen met zijn collega Dana Tutenel logistiek medewerker in UZ Leuven. “Wij staan in voor het zogenaamd niet-dringende patiëntenvervoer”, vertellen Thomas en Dana, die deel uitmaken van een team van in totaal 120 à 130 logistieke medewerkers, onder wie ook ambulanciers en vrijwilligers. Die zijn intussen allemaal uitgerust met een soort van mini-tablet met een app waarop al hun vervoersaanvragen verschijnen. “Een hele verbetering met vroeger. Toen moesten wij telkens ergens in het ziekenhuis inloggen op een pc, en daar soms ook wachten tot we aan de beurt waren. Nu krijgen we de opdrachten meteen onderweg op onze tablet”, aldus Dana.

De toepassing is eigenlijk een onderdeel van het zogenaamde KWS of Klinisch WerkStation van UZ Leuven. Alle afdelingen doen hun aanvraag voor vervoer van een patiënt zo via de pc op hun dienst. Op de tablet van onder meer Thomas en Dana gaat het om een afgeleide app, specifiek bestemd voor het vervoer.

Dana en Thomas stonden mee in voor de ontwikkeling van de app. “Wij waren de verbindingspersoon tussen onze eigen collega’s en de IT-afdeling, en zo’n beetje de eerste hulp bij eventuele problemen”, vertelt Thomas. “Een belangrijke verbetering, naast de efficiëntie, is overigens dat wij elke patiënt eerst ook met onze tablet inscannen. Hierdoor worden eventuele fouten tot nul herleid.”

De app is intussen drie jaar in gebruik, maar aanvankelijk slechts bij een beperkt aantal logistieke medewerkers. “In het begin waren er wel wat kinderziektes. Maar die zijn er nu uit. Iedereen ziet het intussen als een flinke verbetering”, weet Dana. “Sommige diensten staan er echt van te kijken hoe snel wij nu ter plaatse kunnen zijn. We overbruggen minder afstanden en verzetten meer werk”, illustreert Thomas, die aanvult dat het project intussen ook een verlengstuk krijgt. “We werken namelijk aan een variant voor in ambulances, voor het extern vervoer van patiënten. Die is op komst.”

2. Leve de drone

Kristof Eelbode, facility manager én dronepiloot

“Dit is geen spielerei”

Kristof Eelbode is bij UNILIN group facility manager. “In deze functie sta ik in voor het onderhoud, de opvolging en de reiniging van onze gebouwen”, vertelt hij. Maar sinds kort is Kristof ook officieel dronepiloot. “Wij laten zo’n drone regelmatig over onze daken vliegen. Wij hebben nogal wat oppervlakte aan daken”, vertelt hij. “Vroeger gebeurde die inspectie manueel en moest er ook vaak een hoogtewerker worden ingeschakeld. Daar kwam dus wel wat bij kijken. Vandaag vliegt er regelmatig een drone over die foto’s maakt. Veel efficiënter en veiliger.”

Zelf beschikt Kristof over een klasse 2-diploma. “Dat betekent dat ik 45 meter hoog mag vliegen. Ik vond de opleiding interessant en divers. Je krijgt uiteindelijk voor een deel de leerstof die piloten ook krijgen.” Het is overigens niet alleen in functie van eventueel noodzakelijke reiniging of onderhoud dat drones van pas komen, ook voor verbouwingen. “Zo kunnen wij de vergaarde informatie en foto’s inladen in programma’s als Autocad”, vertelt hij. “Eventuele aanpassingen kunnen we zo nauwkeurig inschatten.”

Toekomst in de technologie ziet hij beslist. “Een recente mogelijkheid is de integratie van virtual reality. Ik vlieg dan met mijn drone en mijn collega-technicus kan aan de hand van een VR-bril alles bekijken en de situatie ter plekke goed inschatten”, vertelt hij. “Ik zie de mogelijkheden van deze technologie nog toenemen, net als het aanzien ervan. Nu wordt het soms toch nog als spielerei aanzien, terwijl het heus wel bijdraagt aan de efficiëntie en de veiligheid.”

3. Leve de cloud

Tony Raats, technisch medewerker bij Aquafin

“Alle waterzuiveringsinstallaties opvolgen via laptop”

Tony, die al twintig jaar voor Aquafin werkt, onderhoudt waterzuiverings- en pompstations. Ook in zijn job zet de automatisering zich door. “Wij zijn het testteam binnen Aquafin voor het nieuwe systeem dat de supervisie van de waterzuivering automatiseert”, vertelt Tony enthousiast. “De regio van mijn team ligt in het Maasbekken in het noorden van de provincie Antwerpen. Concreet kan ik nu de meeste installaties in die regio opvolgen via mijn laptop”, vertelt hij. Dat zorgt ervoor dat Tony sneller weet wanneer er iets moet gebeuren qua onderhoud en aanpassing. En ook  dat hij minder nodeloos over en weer moet rijden. “Dat is best efficiënt en nuttig, ook omdat wij binnen onze regio voor steeds meer installaties verantwoordelijk worden.”

Bovendien krijgt hij veel meer verfijnde informatie over de werking van de waterzuiveringsinstallaties. “We bewaren veel meer data en kunnen gemakkelijker grafieken maken om evoluties in te schatten”, vertelt hij. “Vroeger stonden al die installaties meer op zichzelf. Wij hadden toen alleen een systeem waarbij een alarm gemeld werd via de telefoon, als er iets grondig misging met een installatie. Dit is veel beter en heeft meer mogelijkheden.”

4. Leve de digitalisering in productie

Vincent Bartholomees, ploegleider techniek en 100% digitaal

 “Alles loopt vandaag digitaal”

Vincent Bartholomees werkt al acht jaar bij UNILIN. Eerst als technieker voor de productie van laminaat. “Daarna heb ik met enkele collega’s de Luxury Vinyl Tile-afdeling opgestart voor de productie van vinyl. Mijn eerdere ervaring kwam daar van pas.” Vincent werd technisch assistent en is nu ploegleider techniek in opleiding, waar hij leidinggeeft aan vijf ploegen en een weekendploeg.

In al die jaren heeft hij de productie danig zien evolueren. “Vroeger kon je de technische aspecten van het productieproces, zoals mechanica, elektriciteit en automatisering, nog apart bekijken. Vandaag niet meer. Alles loopt veel meer in elkaar over. Als technicus moet je een brede kijk hebben”, stelt hij. “Vroeger was er wel al sprake van automatisering, vandaag is het dé basis. Elke melding moet je nu in het systeem plaatsen, omdat op basis daarvan heel veel zaken worden berekend zoals kosten of productietijden. Vroeger kon zo’n melding nog mondeling, nu niet meer”, vertelt hij. “Tegelijk is het eenvoudiger om vanuit de software de processen en de hele productie te wijzigen. Het is vandaag veel nauwkeuriger en zeker ook flexibeler.”

Automatisering zit dus overal. Een onvermijdelijk gevolg is dat Vincent in steeds meer zaken via pc opvolgt, zoals planning, meldingen en aanverwante. “Al zit ik wel middenin de installatie en de productie. Dus ik ben snel ter plaatse.”

 

 

Tekst: William Visterin