Hoezo, leren saai?

0
275

Voorbeelden van originele leermethodes

Levenslang leren? Des te beter. Wel of geen sterk opleidingsaanbod is de nieuwe kloof tussen de haves en de havenots op de arbeidsmarkt. Mogen bijleren is het nieuwe promotie maken. Opleidingen hebben steeds vaker een originele invalshoek, waardoor je sneller de stof oppikt, netwerkt met collega’s en je motivatie een boost krijgt. Leren als game changer voor je loopbaan? Enkele voorbeelden van originele leermethodes.
TEKST: Wieland De Hoon

Attentia – e-learning

Hartmassage via je toetsenbord

EHBO-training via e-learning? Geen doekje voor het bloeden bij Attentia, wel een ijzersterke leermix. “E-learning is inderdaad een vrij nieuwe leermethode voor ons”, beaamt productmanager Academy Els Andries.

“Voor EHBO ligt afstandsleren niet voor de hand. Wettelijk moet elke bedrijf een aantal EHBO-hulpverleners onder zijn medewerkers tellen, dus is het wél een nuttig hulpmiddel. Voor we onze EHBO e-learningtool extern voorstelden, hielden we een proefsessie bij een tiental medewerkers. Die was erg positief, dus zetten we de tool nu volop in voor klanten.” Businessaccountmanager Kathy Vanzielegem was proefkonijn. “EHBO is razend belangrijk: elk jaar krijgen 19.000 mensen een beroerte of 10.000 een hartstilstand. Maar weinig omstaanders weten raad in zo’n geval, laat staan hoe je een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) gebruikt. Via de EHBO-tool zie je een video met nagespeelde situaties: je ziet iemand wandelen in een park, die struikelt en valt en dan leer je welke actie je moet ondernemen. Tekst onderstreept de inhoud van de videoscènes. Die voortdurende herhalingen maken dat de leerstof echt blijft plakken. Je leert alle levensreddende handelingen en de juiste houding waarin je iemand moet leggen. Na de e-learningsessie krijg je ook nog een dag klassikale vorming met alle theorie op een rijtje én een simulant om op te oefenen. De combinatie van theorie en praktijk in de klas – blended learning – en een onlinetrainingstool is ideaal. Eigenlijk zou je iedereen op deze manier EHBO-training moeten kunnen geven.”  

Van Marcke- Lunch & Learn

Lunch buiten je comfortzone

“Als sanitairspecialist zorgen we voor een ruim extern en intern opleidingsaanbod”, zegt chief HR-officer bij Van Marcke, Luc De Donder. “Opleidingen precies op maat van onze technici zijn hard nodig. Daarbij gaan we zelfs naar scholen toe om leerlingen onze praktijk mee te geven. Maar we brengen ook medewerkers uit verschillende afdelingen samen, buiten hun vertrouwde context, om hen twee uur laten brainstormen: onze Lunch & Learn-sessies.”

“Die kunnen overal plaatsvinden waar we verkooppunten hebben. Medewerkers weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Opleidingsbehoeften komen in een coachingboekje terecht, dat gedeeld wordt tussen leidinggevenden en aanvragers. Tijdens zo’n informele Lunch & Learn-sessie wisselen we van gedachten over de topics in groepjes van tien tot vijftien mensen. Laatst in Luxemburg was er een sessie met de chief sales en mezelf, enkele winkelverantwoordelijken, een districtmanager, een HR-manager en een boekhouder. Lunch & Learn gaat echt over afdelingen heen. De bedoeling: zelf problemen analyseren en oplossingen voorstellen. Natuurlijk kun je niet verwachten dat iedereen in Namen, Antwerpen of Luxemburg met dezelfde vraag telkens de verplaatsing maakt, dus videoconferencing en skypen is wel nuttig. Toch is mensen uit hun vertrouwde habitat halen de bottomline. Waar het concreet over ging in Luxemburg? We hebben er een nieuw samengesteld management en willen er een commercieel actieplan uitrollen. Een concreet topic, want het budget van 2018 moet snel bepaald worden. En de broodjes waren lekker, dat hielp.”

 

Politie – Werkplekleren

“Een interventie valt het meest in de smaak”

“De basisopleiding tot politie-inspecteur duurt een jaar”, zegt Jacky Vastmans, directeur van de Limburgse politieschool PLOT in Genk. “Als aspirant-inspecteur trek je geregeld naar een politiedienst om daar het echte vak te leren. Je krijgt zo veel mogelijk facetten van de job te zien, van onthaal tot ordehandhaving. Werkplekleren integreert de dagelijkse realiteit in de politieopleiding.”

“Dankzij werkplekleren voel je je al vertrouwd met politiewerk wanneer je afstudeert”, zegt Jacky Vastmans. “Tijdens de basisopleiding komen alle wettelijke handelingen die een inspecteur mag stellen aan bod, zoals fouilleren, boeien, een pv opstellen, boorddocumenten checken … Tijdens je opleiding mag je na een test ook al een wapen dragen. Is er een grote verkeersveiligheidsactie of een actie tegen rondtrekkende dadergroeperingen, dan zetten we onze studenten vaak samen in ter ondersteuning van de politiezones en de Federale Politie.” Werkplekleren als hoeksteen van de politieopleiding? “Zeker”, zegt ook pedagogisch coördinator Joke Steyvers. “Het ondersteunt je specifieke beroepsvaardigheden. Blended learning met theorie en praktijksimulaties vullen we aan met reallife-ervaringen waarin je stap voor stap autonomer aan de slag mag.”

Pukkelpop

“Een interventie vinden de meesten het leukst en grote evenementen zoals Pukkelpop zijn erg leerzaam. Oefenen op school tijdens rollenspelen helpt enorm: we hebben veel vrijwilligers, oud-studenten en collega’s die maar al te graag als ‘acteur’ naar de politieschool komen.” Vallen die rollenspelen in de smaak? “Vooral bij de jongere aspirant-inspecteurs”, knikt Jacky Vastmans. “Je wordt stevig uit je comfortzone gehaald. Onze instroom is sowieso jong en divers: dit jaar studeren voor het eerst meer dan 50 procent vrouwelijke aspirant-inspecteurs af. 45-jarige sociologen of juristen zitten naast 18-jarige jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs. Dat maakt het soms wel een uitdaging voor de lesgever. Nu graag nog meer etnische diversiteit. De basisopleiding is geen eindpunt, want er bestaan er heel wat mogelijkheden om je interesses uit te diepen of je bekwaamheden verder te ontplooien: politiewerk is supergevarieerd. De politiescholen organiseren een breed gamma van voortgezette opleidingen. We overwegen ook afstandsleren, maar voor een politie-inspecteur spreekt dat niet vanzelf.”

 

 

 

TEKST: Wieland De Hoon