Hoezo, leren saai?

0
272

Originele leervormen bij Aquafin, Lidl en Accent

Levenslang leren? Des te beter. Opleidingen hebben steeds vaker een originele invalshoek, waardoor je sneller de stof oppikt, netwerkt met collega’s en je motivatie een boost krijgt. Enkele voorbeelden.
TEKST: Wieland De Hoon

Wel of geen sterk opleidingsaanbod is de nieuwe kloof tussen de haves en de havenots op de arbeidsmarkt. Mogen bijleren is het nieuwe promotie maken. Leren als game changer voor je loopbaan? Enkele voorbeelden van originele leermethodes.

Lidl- LeerKAN10

“Kennis delen met collega’s”

Sociaal en informeel bijleren biedt hapklare voordelen. Een voorbeeld is leerKAN10, het continue opleidingsconcept bij Lidl.

“KAN10 is het nieuwe bedrijfsrestaurant op ons hoofdkantoor: een leuke, gezellige omgeving”, zegt seniorconsultant training & development Sigrid Van den Berghe. “Daar vinden onze leersessies plaats – vandaar de naam ‘leerKAN10’. We pikken momenten uit in de voor- of de namiddag om te leren van en met elkaar, praktijkgericht en informeel. Een uurtje volstaat. Iedereen kan er trainer of trainee zijn. We hebben heel wat expertise in huis en via leerKAN10 komt die spontaner naar boven.”

Hoe het werkt? “Is er een thema waarover je graag meer wilt weten, dan stuur je een zo concreet mogelijke aanvraag. ‘Nood + topic’ is de onderwerpregel. Bijvoorbeeld: Nood Pivottabellen, grafieken maken, One Note … Aan kennis over IT-thema’s is de behoefte erg groot. Je kunt ook zelf kennis doorgeven aan collega’s. Volgde je een externe opleiding, dan geef je daar een leerKAN10-sessie over. Je talent, expertise of specialiteit wordt zo breed mogelijk verspreid. LeerKAN10 brengt collega’s met elkaar in contact. Het resultaat? We merken dat de expertise die gedeeld wordt 100 procent op Lidl is afgestemd. Bovendien leer je meer collega’s kennen, waardoor je je netwerk verruimt. Momenteel is het puur vraag en aanbod, maar misschien maken we er wel een kennisruilbeurs van: ik bied jou iets en in ruil bied jij mij iets anders. We zijn nog volop aan het experimenteren.”

Lidl_kan10

Aquafin – e-learning

Target: zuiver water

Een vliegtuigsimulator kent iedereen, maar een simulator voor waterkwaliteit? Aquafin ontwikkelde e-learning op basis van een tool die waterkwaliteit nabootst en die je vervolgens moet analyseren.

“In real life kun je natuurlijk niet experimenteren met een waterzuiveringsinstallatie”, zegt organisatiecoach operaties Bart De Wael al lachend. “Daarom hebben we een simulatieprogramma ontwikkeld waarmee je de watersamenstelling kunt wijzigen. We hebben er een vijftiental reële cases in geprogrammeerd. Komen er bepaalde indicatoren in het rood te staan, dan moet je actie ondernemen om de kwaliteitsnorm weer te behalen. Je voegt er bijvoorbeeld zuurstof of bepaalde chemicaliën aan toe. De tool meet objectief hoe onze 380 operatoren op waterzuiveringssites in heel Vlaanderen presteren en waar de noden zitten. Waar we kunnen, sleutelen we aan je competentieprofiel. Zit er een gat in je kennis, dan kun je een sessie aanvragen. Die doorloop je dan gewoon op je pc.”

Aquafin heeft nog andere vormen van e-learning in huis. “We werken aan een simulatietool om medewerkers met het nieuwe supervisiesysteem te leren werken. Of acties die je moet ondernemen om een storing weg te werken. Zoals je zou verwachten, zijn vooral jongere medewerkers snel vertrokken met die e-tools. Zeker als je vertrouwd bent met smartphones of gaming, ga je er vlot op eigen houtje mee aan de slag. Maar we bieden zonder probleem extra privébegeleiding aan wie problemen ondervindt. E-learning is voor ons een middel, geen doel.”

 

Accent Construct – Safety Days

Een dagje dakwerker

Help je kandidaten aan een vaste job in de bouw, dan moet je weten hoe het eraan toegaat op een werf. “Iedere Accent Construct-medewerker krijgt jaarlijks minstens 25 dagen training”, zegt quality sales manager, trainer & coach David Engelen.

“Eerst krijg je een basistraining die je alle basics over Accent Construct meegeeft. Er is een nationale training en er zijn regionale workshops. Daarnaast heb je externe opleidingen en ons e-learningplatform.” En tijdens de Safety Days zet je maar beter je veiligheidshelm op.

Tijdens een inleefdag bij de VDAB of een klant ga je als uitzendconsulent zélf de functie uitoefenen die je ‘verkoopt’”, zegt David Engelen. “Je bent bijvoorbeeld een dagje dakwerker. Of je gaat een muur metselen of een vloer leggen. Op de werf ontdek je de job én alles over veiligheid. Als consultant kun je sowieso altijd een jobtesting op locatie inplannen om een beroep en de klant te leren kennen. Rollenspelen gebruiken we ook vaak als leertool. Wil je doorgroeien van consultant naar een buitendienstfunctie, dan los je eerst als salesexamen voor een jury een case op via een rollenspel. Onze salesroadshows hebben dezelfde insteek: onze general manager Silvia Pauli en ikzelf bezoeken als ‘klant’ je kantoor en leggen je een salescase voor. Heel competitief, je krijgt er punten voor. De salesbattles houden we dan weer op nationaal niveau, in verschillende rondes. Het wedstrijdelement is een echte boost, want als winnaar krijg je bijvoorbeeld een training in het buitenland of bij Vlerick Business School cadeau. Toegegeven, er komt wat stress bij kijken. Maar een rollenspel of battle vult de theorietrainingen mooi aan en biedt je de nodige oefening en herhaling. En het werkt, want vorig jaar maakte 70 procent van onze consultants promotie.”

 

 

TEKST: Wieland De Hoon