Is sportsponsoring de investering waard? Een blik op sport als een mechanisme voor business en marketing.

0
730

Naamsbekendheid verwerven, businessleads genereren: sportsponsoring kan een goed middel zijn om dit te bereiken, als je het goed gebruikt. Wim Lagae, professor sportmarketing benadrukt: ““Sponsoring moet geen doel op zich zijn, maar een werkinstrument. Je moet het gebruiken om te activeren.”
Els Bellens / Stima Brandcafé

Holistische benadering

Sportsponsoring is geëvolueerd, legt Wim Lagae, professor sportmarketing uit: “Veel Belgische merken gaan niet alleen meer logo's op shirts zetten. Die band met sport wordt nu ook gebruikt als kapstok voor activatie, voor advertenties in verschillende media.” Voor Lagae is sportsponsoring zijn geld alleen waard als uw bedrijf er ook iets mee doet: “Sponsoring moet geen doel op zich zijn, maar een werkinstrument. Je moet het gebruiken om te activeren.”

 

Leads genereren

Hetzelfde verhaal vinden we bij Base. “We zijn geen mecenassen”, legt Christophe Haan van Base Company uit. De telecomchallenger sponsort met een duidelijk businessdoel voor ogen. “Clubs als Standard Luik en Okapi Aalstar helpen voor ons mee om deuren te openen in een B2B-omgeving, bij fans en ook bij leveranciers”, zegt Haan. Base heeft bij voetbalclub Zulte-Waregem zelfs een heus salesteam. “Daar hebben we verkopers zitten die de baan op gaan als Zulte-Waregem/Base Business. Dat is een heel sterk merk in die regio en het is een van onze meest succesvolle salespartners.”

 

In het nieuws

Naamsbekendheid is dan weer de belangrijkste reden waarom Crelan zich op het veldrijden heeft gestort. Crelan, vroeger Landbouwkrediet, is een nieuw merk, gelanceerd in 2013. “Het merk is nu bekend bij 52 procent van de Vlamingen” zegt Jo Baetens van Crelan. En dat komt voornamelijk door hun sportsponsoring. “Van oktober tot maart waren we met Sven Nys permanent aanwezig in de media, midden in de content.”

 

Verhalen vertellen

Maar hoe werkt het voor de atleten zelf? Ludwig De Clercq is manager van de familie Borlée, en vertelt het verhaal van de andere kant. “Atletiek krijgt weinig aandacht, daarom doen we zelf aan storytelling”, zegt De Clercq. Om publiciteit te genereren, werkt hij samen met de familie projecten uit. Medailles winnen, de Spelen halen, maar bijvoorbeeld ook op expeditie gaan naar de gletsjers in IJsland. Met een goed verhaal is de familie Borlée ook in staat om haar sponsors in de watten te leggen. “Als we een interview doen, is het meestal op onze eigen voorwaarden. Zo zorgen we bijvoorbeeld dat onze sponsors een plaatsje krijgen in fotoreportages van de broers”, zegt De Clercq.

 

Niet voor altijd

Belangrijke vraag is tevens: wanneer en hoe stop je met sponsoren? “De kunst van een langetermijnpartnership is dat je afstand moet houden. Het is gevaarlijk als je zelf supporter wordt”, zegt Lagae. “Als business mag je nooit de eigen doelen uit het oog verliezen.” Christophe Haan treedt hem daarin bij: “Je moet durven te stoppen. Je krijgt natuurlijk een emotionele band met de club, maar je moet het zakelijk blijven bekijken.”

 

(Bron: Stima's Brandcafé over sportmarketing)

 

 

 

 

Els Bellens / Stima Brandcafé