Lang leve de ancien!

0
343

Jan Hautekiet werkt al 38 jaar voor de VRT

Ooit, op een mooie dag, mogen we elkaar allemaal ‘ancien’ noemen. Een ander woord voor ervaren, ten ijs beslagen of door de wol geverfd. Een eretitel met een hint van welwillend respect voor het bereikte palmares. ‘Ancien’ is een stempel die zelfvertrouwen suggereert. Maar hoe zit dat nu echt? Wat doet tien, twintig, dertig of veertig jaar carrière met een mens? MARK Magazine peilde bij elf seniormedewerkers naar hun professionele gevoelsleven. Over ervaring en loyauteit.
TEKST: Wieland De Hoon & William Visterin

Jan Hautekiet (VRT)

“Wees genereus met je kennis”

Radiomaker, muzikant en schrijver Jan Hautekiet (61) is al 38 jaar aan de slag voor de openbare omroep, maar dat weegt nog lang niet door. De veelzijdigheid van zijn job houdt hem fris: “Binnen die stabiele context heb ik zowat alles mogen uitproberen.”

“Naast radiostem was ik producer, redacteur, nethoofd, strateeg … Hier vallen veel hoeken en kanten te verkennen. Een echt cadeau, want die loopbaan matchte op een of andere manier altijd wel met mijn leeftijd. Ik bedoel maar: een profvoetballer vraag je niet om op zijn zesenvijftigste nog wedstrijden te spelen. Het is allemaal redelijk vanzelf gegaan. Als ik sessiemuzikant was geworden – dat had gekund – dan was dát het geweest. Ik ben fier dat ik voor de VRT werk. Noem het maar een Anderlecht-gevoel.”

Bedrijfscultuur

“Van de collega’s uit die begintijd zijn er nog een of twee over. Paul De Wyngaert, met wie ik Studio Brussel heb opgestart, is er nog. Net als Linda, de secretaresse van Radio 1 die ongeveer gelijk met mij is begonnen. Maar al die mensen die hier enthousiast rondlopen omdat ze hier mogen werken: daaraan is niks veranderd. De bedrijfscultuur hier op de VRT is nu wel frisser. Je hebt geen bazen meer die zich afzonderen in een gigantisch bureau. Vroeger moest je letterlijk aanbellen voor een gesprek. Iedereen had ook een eigen lokaal waar je maximaal met zijn drieën bij elkaar zat. Nu is er fysiek en mentaal een landschapscultuur, informeler en minder hiërarchisch. Toch ging je vroeger al eens samen een pint drinken. Levens lijken nu voller te zitten, netwerken zijn veel groter geworden.”

Lees verder onder de foto
Hautekiet

Grootvader vertelt

“Jongere collega’s komen me niet echt om raad vragen, nee. Ik ontkracht het ‘grootvader vertelt’-gevoel door zélf van wal te steken met: ‘grootvader vertelt’. Ik ben niet meteen iemands mentor", vertelt hij.

Zelf had ik wel het geluk zo’n ‘radiovader’ te hebben: Jan Schoukens. Die vertrouwde en respecteerde mij, en ik hem. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Hij was streng maar ook genereus. Het stukje geschiedenis van dit huis dat ik meedraag doorgeven, vind ik wel belangrijk. Dit bedrijf ken en voel ik. Daarom moeten we zorgvuldig omgaan met knowhow. Vertrekt er iemand, dan verdwijnt er onherroepelijk een stukje mee. Zelfs al lijkt sommige kennis gedateerd, toch kan ze ontzettend waardevol zijn.”

 

 

TEKST: Wieland De Hoon & William Visterin