Leren en werken: de winnende combinatie

0
479

“Ik word hier niet als jobstudent behandeld”

Een diploma behalen is één ding. Een job vinden die bij je past, is nog iets anders. Dat een stage of studentenjob je hierbij kan helpen, zoveel is zeker. Vier jongeren die er niet voor terugschrikken al tijdens hun studies de handen uit de mouwen te steken, getuigen.
Tekst: Nathalie Dirix

Celine Peeters
Toegepaste economische wetenschappen (UGent), specialisatie corporate finance

Marketing assistant (bijbaan) UNILIN (Insulation)

“Ik word hier niet als jobstudent behandeld”

“Sinds november 2017 werk ik naast m’n studies drie dagen per week als marketing assistant bij UNILIN. Het woord ‘assistant’ klinkt misschien alsof ik alleen hier en daar een handje toesteek, maar dat is niet zo. Ik krijg een pak meer verantwoordelijkheid dan ik verwacht had. Een paar jaar geleden heb ik nog een paar maanden in een bedrijf in India stage gelopen en daar was het echt heel afgebakend wat ik mocht en vooral niet mocht doen.

Wat me opvalt bij UNILIN is dat er veel wisselwerking is tussen de departementen onderling. Men doet hier niet aan hokjesdenken en hierdoor leer ik op vele fronten nieuwe dingen. Niet aleen over marketing, maar ook over de technische en innovatieve aspecten van onze producten.

Wat me hier vooral bevalt, is dat ik niet als een jobstudent behandeld wordt. Je wordt uitgedaagd om verantwoordelijkheid te nemen en dat vind ik super. Want daardoor kan ik m’n leerstof meteen in de praktijk omzetten en zien wat voor effect dit op de werkvloer heeft. Zo heb ik bijvoorbeeld al geleerd dat een goed draaiend bedrijf niet zonder teamwerk en leiderschap kan.

Hoe ik aan deze bijbaan gekomen ben? Via Randstad Young Talents. Ik wou tijdens m’n laatste jaar iets bijverdienen en was op zoek naar een job die m’n kennis zou verrijken. Had ik eerder geweten dat een studentenjob me zo veel wijzer kon maken, ik had er al eerder voor gekozen.”
 

Marie Wieleman, Talent acquisition specialist UNILIN (links op de foto):
“Nog belangrijker dan je diploma is de match met onze bedrijfscultuur”

marie

Nieuw, jong talent aantrekken, is elk jaar opnieuw een prioriteit voor ons. Tien jaar geleden startten we met ons Campus Recruitment Programma waarbinnen we elk jaar tientallen young graduates aanwerven. De vraag vanuit de divisies naar schoolverlaters neemt ook elk jaar toe. Ons doel? Via onder andere jobbeurzen en employer branding ons bedrijf aan young potentials voorstellen zodat ze weten dat ze bij ons aan het juiste adres zijn voor een vliegende carrièrestart en een loopbaan met veel opleidingsmogelijkheden en groeipotentieel.

Een ander belangrijk punt waar we op inzetten, is het bekendmaken van onze studierelevante bijbanen. Een studierelevante bijbaan is een studentenjob in het verlengde van je opleiding. Deze jobs zijn een prima middel voor de student om de theorie die hij of zij leert, om te zetten in praktijkervaring. Ons biedt het alvast de mogelijkheid om reeds contacten te leggen met young graduates tijdens hun studies en jong talent dus tijdig te spotten. Indien een student een succesvolle studierelevante bijbaan doorloopt, kan hij of zij in aanmerking komen voor een young-graduatefunctie bij UNILIN. Een efficiënte manier van rekruteren dus, zeker in tijden van war for talent waar je als recruiter de markt zo vroeg mogelijk moet betreden.

Wat studenten en schoolverlaters erg aanspreekt in het UNILIN-verhaal is onze ondernemende spirit en onze jonge en dynamische cultuur. Je krijgt, ook als student en starter, veel vrijheid en verantwoordelijkheid en wordt aanzien als deel van het team. Een fit met onze bedrijfscultuur vinden we dan ook heel belangrijk, zeker bij young graduates. We selecteren niet puur op basis van diploma, maar vooral ook op potentieel, attitude en verwachtingen.

Waarom wij het zo belangrijk vinden om ons met young graduates te omringen?  Hun inbreng voorziet onze organisatie van nieuwe kennis en zuurstof, wat interne mobiliteit toestaat alsook groei voor alle werknemers. Omgekeerd biedt UNILIN jong talent een omgeving waarin ze kunnen groeien en blijven bijleren. Een mooie win-winsituatie.”

Tekst: Nathalie Dirix