Leuker dan een career change: intern solliciteren

0
260

De drie dames van het Flexpool-team bij Aquafin

Veranderen van job: met dat idee spelen we allemaal weleens. Net als verhuizen heeft zo’n beslissing heel wat impact op je leven. Biedt je werkgever je plots een kans om binnen de organisatie iets heel anders te doen, dan geef je je loopbaan een spannende make-over zonder jezelf in avonturen te storten.

Joke, Wendy en Jill zijn vast in dienst maar nu ook interne uitzendkracht bij waterzuiveraar Aquafin, waar ze elk jarenlang andere jobs invulden. Nu springen ze als het Flexpool-team in voor administratieve back-up en verbeteracties op diensten die daarom vragen. Het voordeel? “Iedereen ziet ons graag komen.”

Joke: “Weg stress!”

“Ik was de eerste Flexpooler”, zegt Joke Smagge al glunderend. “Ik had dringend een nieuwe uitdaging nodig, dus reageerde ik meteen op de interne vacature. In de Flexpool werk je telkens voor enkele maanden op een project. Nu spring ik even in op de dienst projectmanagement, een vervanging wegens ziekte", stelt ze.

"Zwangerschapsverlof is ook vaak een reden. Die afwisseling vind ik zeker een voordeel. Ik werk al lang bij Aquafin, dus ik ken heel veel collega’s en diensten en ik beheers onze tools. Daardoor pik ik een nieuwe taak sneller op dan een externe uitzendkracht. Alleen jammer dat je altijd weer afscheid moet nemen (lacht). Maar ik voel me een stuk rustiger. Er blijft alleen positieve werkstress over!”"
 

Jill: “Je voelt je overal welkom”

Jill De Winter is bezig aan haar tweede opdracht voor de Flexpool. “Ik werkte al vijf jaar op dezelfde dienst toen de vacature voorbijkwam. Interessant, vond ik meteen, want je leert alle andere diensten en massa’s collega’s kennen en je wordt als volwaardige medewerker ingezet. Ik help nu mee handleidingen op te stellen en bekijk in overleg met de collega’s hoe we de werking van een dienst efficiënter kunnen maken of hoe we die verder digitaliseren. Momenteel werk ik bij preventie & bescherming en bij assetmanagement, waar Flexpool-collega Joke vandaan komt. En ik geef opleidingen over ons documentbeheersysteem.” Binnen de Flexpool moet je zowaar … flexibel zijn. “Maar I love it, want iedereen is blij als we eraan komen. En dit voelt echt aan als een nieuwe job.”

Wendy: “Bruggen bouwen”

“Omdat ik hier al negen jaar in dienst ben, zie ik sneller waar je precies kunt ingrijpen om tot een beter eindresultaat te komen dan wanneer je het bedrijf of de tools nog niet kent”, zegt Flexpool-medewerkster Wendy Gabriël. Wendy verwierf een helikopterblik op haar bedrijf – en dus kwam haar interne career change niet uit de lucht vallen.

“Via workshops over interne audits leerde ik buiten de grenzen van mijn directie kijken. Bijleren en zelf verbeteringsvoorstellen doen, leek me steeds interessanter. Door maar voor één directie te werken, bleef ik op mijn honger zitten. Als Flexpool-medewerkster bouw ik nu wel bruggen. Collega’s bij een waterzuiveringsstation bood ik administratieve ondersteuning, maar ik verduidelijkte hen ook waarom het hoofdkantoor sommige vragen stelde. Ik maak ook altijd een draaiboek op voor de dienst waar ik werk. Handig voor mezelf, maar ook achteraf voor de collega’s van die dienst. Een coachende rol die me wel ligt. Kortom: ik kan nu nog meer mensen helpen. Super dankbaar ben ik voor deze kans!”

 

Tekst: Wieland De Hoon