Luister eens naar een ancien (1)

0
501

Drie anciens aan het woord

En jij dacht dat anciens oude/uitgebluste/gezapige/ingedommelde/bezadigde (schrappen wat niet past) medewerkers waren? Think again. De uiteenlopende verhalen van een tiental anciens tonen het tegendeel aan. Er zijn er met een vijftiental jaar dienst, maar ook met 41 jaar op de teller. Al is bezieling overal aanwezig. “Hoe langer ik hier werk, hoe meer vooruitgang ik zie.”
TEKST: Wieland De Hoon & William Visterin

Daniel De Vlegelaer (Securex)

“Een nationaal netwerk opgebouwd”

Mobiel zijn in je job: het moet passen bij je karakter én de mogelijkheden van je werkgever. Service delivery manager Daniel De Vlegelaer (53) werkt bijna dertig jaar voor Securex en maakte volop gebruik van zijn lange traject om intern regelmatig nieuwe horizonten op te zoeken.

Momenteel ben ik vooral bezig met procesoptimalisatie om onze dienstverlening te verbeteren”, zegt Daniel. “Maar tegelijk ook met de uitrol van nieuwe software voor onze client advisors. Eigenlijk is dat bijna een voltijdse bezigheid.” Sinds zijn start in 1988 heeft Daniel de unit sociaal secretariaat zowat binnenste buiten gekeerd. “Ik ben altijd binnen deze unit gebleven. Ik startte in ons kantoor in Antwerpen als client advisor. Na twee jaar werd ik er teamverantwoordelijke voor – op het hoogtepunt – zestien medewerkers. In 2002 zocht ik als HR-consultant de andere kant van de job op: outsourcing, payroll, verzekeringen …  Daarna nam ik een nationale functie op binnen het sociaal secretariaat, om er als coördinator de brug te slaan tussen business en IT. Denk daarbij aan nieuwe wetgeving programmeren op de loonmotor of projecten rond automatisatie.”

Lees verder onder de foto
Securex

“Uiteindelijk kon ik businesspartner-expert worden voor grote bedrijven, dankzij de bagage die ik in de loop der jaren heb opgedaan over de werking van het sociaal secretariaat. Eind 2014 kwam er dan een grote verandering in mijn traject: toen werd ik voor het eerst gevraagd voor een job. Dat werd dan mijn huidige functie. Daarvoor nam ik zelf altijd het initiatief om te switchen van rol. Een enorm voordeel vind ik het grote netwerk dat ik in al die jaren heb kunnen opbouwen. Sinds 2006 vul ik nationale functies in: van pakweg Aarlen tot Koksijde ken ik iedereen. Daar hou ik wel van. Telkens een nieuwe rol opnemen, behoedt me voor vastroesten. Routine is niks voor mij. Trek je naar een ander bedrijf, dan zijn er heel wat meer onzekerheden, maar ik neem telkens mijn netwerk en anciënniteit mee. Dat ligt voor iedereen anders, hoor: ik ken collega’s die al even lang dezelfde job uitvoeren. Ook dat is prima."
 

Christof Vandevoorde (UNILIN)

“Kennis opbouwen in de loop van de jaren”

Christof (49) werkt al dertig jaar bij UNILIN. Monteren en opstarten van nieuwe laminaatpersen is zijn lange leven.

Tot 2000 was ik productieleider, maar mijn ‘hobby’ was toen al machines optimaliseren, versnellen en verbeteren. Nu werk ik als process engineer en wat ik doe, vormt de link tussen R&D en productie: machines afstellen op maat van nieuwe producten. Ik neem zelf contact op met leveranciers, ik zoek graag alles uit. Ik ben gestart in een tijd waarin een computer nog niet zo ingeburgerd was. Wij zochten op de werkvloer uit hoe het werkt. Daardoor bouwde ik een heel sterke mechanische kennis op. Er is geen school waar je leert hoe je laminaat maakt. Mijn jongere collega’s kunnen beter overweg met computers. We vullen elkaar dus aan.”

“Ik heb in de loop van de jaren heel veel knowhow kunnen opbouwen. Ik ben een naslagwerk op het vlak van machinebouw. Dat is het voordeel wanneer je binnen hetzelfde domein blijft werken. Met mijn dertig jaar ervaring ben ik stilaan een uitzondering. Op de job raak ik niet uitgekeken, zolang ik hem nog beter kan doen. Hoe langer ik hier werk hoe meer vooruitgang ik zie, zowel bij mezelf als in mijn omgeving. De komende jaren blijf ik mee machines ontwikkelen, opbouwen en optimaliseren. En in dienst stellen, tot in de Verenigde Staten en Rusland toe. Ik werkte dit jaar al meer wel dan niet op verplaatsing. Maar laat mij zo maar voortdoen. Op deze manier werk ik met plezier tot mijn vijfenzestigste (lacht).”

“Gelukkig zijn in je job is ook een carrièrepad”

Als ervaren medewerker kun je verschillende carrièrepaden inslaan. Bij UNILIN zijn dat er vier: broadening, managing, deepening of sustaining. 

Bij broadening sta je open voor een ander functioneel domein of een andere divisie. Bij managing groei je hiërarchisch. Bij deepening diep je je expertise verder uit. “Deze drie carrièrepaden zijn vrij gekend. Maar sustaining is dat niet”, stelt Nick Leenaert, talent director bij UNILIN. “Iemand kan bijvoorbeeld ook gewoon verder groeien in zijn of haar rol. Gelukkig zijn in je eigen job is ook een carrièrepad.” Dat betekent niet dat iemand jaren hetzelfde doet. “Want de context van de job verandert regelmatig. Iemand die tien jaar hetzelfde doet, ziet rondom zich veel gebeuren en veranderen.”

Sustaining omschrijft Leenaert ook als de zogenaamde veilige haven van de carrière. “Als mensen groeien, neemt hun carrière wel wat wendingen. Dan gaan ze bij wijze van spreken met hun schip op zee”, vergelijkt hij. Via een sustaining-traject komt het schip in de veilige haven. “Telkens je in een nieuw carrièrepad terechtkomt, zit er – zeker na verloop van tijd – een element sustaining bij. Mensen komen zo tot rust. Tot ze iets anders willen. Bij sommigen komt dat snel, anderen kunnen eeuwig en met plezier in dezelfde job blijven functioneren.”

Lieve Wullaert (Lidl – links op de foto)

“Ik ben geen routinemens”

Lieve Wullaert (53) werkt 22 jaar bij Lidl en heeft de food retailer in acht verschillende functies door en door leren kennen. Sinds vorig jaar is ze senior consultant bij de afdeling retail systems. “Ik ben als parttime filiaalbediende gestart in een van de eerste winkels in België. Ik ben dus écht meegegroeid met dit bedrijf.”

Vooral de processen zijn complexer geworden, omdat het aanbod in de winkels zo gegroeid is”, zegt Lieve. “Maar Lidl zorgt ervoor dat iedereen mee blijft. Zelf ben ik eigenlijk altijd op zoek naar manieren om dingen te verbeteren en vereenvoudigen.  Om meer en beter aan te bieden. De pioniersmentaliteit zit er op dat vlak nog in. Optimale processen hebben altijd een ICT-basis, maar dat is niet meteen mijn rayon. Dankzij twintig jaar verkoopervaring weet ik wel of iets werkt in de winkel. Soms werd een project vroeger al eens uitgeprobeerd. Daar kan ik dan mijn inzicht over delen.”

“Dat mijn visie gewaardeerd wordt, daaraan merk ik vooral dat ik 22 jaar ervaring heb. Collega’s vragen mijn mening over hun projecten. Mijn grote voordeel? Mijn werk vind ik nooit –­ maar dan ook nooit ­­­– saai. Ik ben geen routinemens. Dat helpt enorm. Ik blijf het leuk vinden om aan nieuwe dingen mee te werken. Daardoor kan ik over alles meepraten en is het ijs snel gebroken met de jonge veulens die pas aan de start verschijnen. Ik merk wel dat zij het digitale DNA hebben dat mij ontbreekt. Dat is het enige moment waarop ik met mijn leeftijd word geconfronteerd. Toen ik begon, hadden we een computer: dat was het. Over de digitale revolutie blijf ik bijleren, maar die kans krijg je wel bij Lidl. Ik grijp ze telkens met beide handen. Zoals ik al zei: ik hou niet van stilzitten.”

 

 

 

TEKST: Wieland De Hoon & William Visterin