Mars Belgium tiende jaar op rij verkozen tot Great Place To Work

0
735

89 procent van werknemers vindt het een ‘heel goede organisatie om voor te werken’

Tien jaar na elkaar is Mars België door de eigen werknemers verkozen tot Great Place to Work. Zomaar 89 procent van de werknemers vindt het multinationale familiebedrijf een ‘heel goede organisatie om voor te werken’.
Tekst: William Visterin

Als kers op de taart werd Mars Belgium dit jaar ook genomineerd voor de special award van Sustainable Employability én voor de special award van Inclusion. Pierre Camé (foto boven), general manager Mars Multisales Belgium, en Markus Gogg, plant manager Mars Food Olen, zijn trots op de erkenning

Camé: “Dat we voor het tiende jaar op rij deze erkenning krijgen van onze werknemers maakt me enorm trots. Dit duurzaam engagement voor het welzijn van onze werknemers is het resultaat van een bewuste keuze en het maken van de juiste beslissingen gebaseerd op de unieke waardegedreven Mars-cultuur.”

Gogg: “Het reflecteert het belang van de associates (zoals de werknemers bij Mars genoemd worden, n.v.d.r.) in de organisatie en het belang dat we hechten aan elk individu. Zoals we in de fabriek in Olen zeggen: “Elke korrel telt, elke associate telt.” De hoge kwaliteit die we met ons product bereiken is alleen mogelijk door de fantastische mensen die we hebben. Goede producten, goede fabrieken en goede mensen. Dat drijft me om elke dag het beste van mezelf te geven.”

Waren jullie verrast dat jullie voor het tiende opeenvolgende jaar deze erkenning kregen?

Gogg: “Eigenlijk niet. We zijn vooral heel trots dat onze manier van werken beloond en erkend wordt door alle associates.”

Camé: “Voor ons is het belangrijk dat elke associate elke dag met een glimlach komt werken. En dat lukt. Dat hebben we bereikt door drie dingen te doen: een goede werkomgeving  creëren waar het altijd een beetje thuiskomen is, vertrouwen en verantwoordelijkheden geven zodat associates als entrepreneurs kunnen denken en handelen en ruimte laten voor bepaalde, door associates gedreven, initiatieven zoals yoga of fitness op het werk.”

Waarom vinden jullie inclusie zo belangrijk bij Mars?

Gogg: “In een fabrieksomgeving is genderdiversiteit niet altijd evident. Maar door onze focus hierop zijn we er wel in geslaagd om zowel in de fabriek als op het kantoor al een betere balans te bereiken. Omdat verschillende mensen op verschillende manieren naar de dingen kijken, krijg je een breed palet aan oplossingen.”

Camé: “Inclusiviteit is een topprioriteit bij Mars. Elke medewerker hoort erbij. Wij waarderen en sturen aan op diversiteit. Het zorgt voor verrijking en verdieping. Een evenwichtig en succesvol team bestaat uit mensen met uiteenlopende profielen, achtergronden en denkpatronen. Onze medewerkers en teams moeten zo gevarieerd zijn als onze merken en producten.”

Wat hebben jullie geleerd bij Mars?

Camé: “Het vertrouwen dat je bij Mars als associate krijgt, is groot. Dat vertrouwen geef je automatisch terug. Het is absoluut wederkerig. Het helpt je te ontwikkelen en groeien. In de afgelopen tien jaar hebben we enkele belangrijke constanten opgebouwd. ‘People matter’, is een hele belangrijke. Dat verandert niet.”

Hoe maak je een verschil voor de associates bij Mars Belgium?

Gogg: “Elke dag maken we een klein verschil. Elke dag is een opportuniteit om te groeien en te werken naar een nog betere fabriek. We maken het verschil door iedereen de kans te geven om te groeien en elke dag bij te leren, ook als persoon. Mensen zijn ondernemers, wij geven hen de mogelijkheid en de vrijheid om te ondernemen.”

Camé: “Een ‘lerende cultuur’ en organisatie is essentieel. Dat doen we door elke associate de vrijheid te geven om uit te blinken, maar ook de mogelijkheid te geven om te falen en daaruit te leren.”

Markus Gogg, plant manager Mars Food Olen (lees verder onder de foto)
mars

Hoe ziet een typische associate van Mars er voor jullie uit?

Camé: “Mensen die verantwoordelijkheid nemen en opportuniteiten zien en grijpen. Mensen die actie ondernemen. Die niet wachten tot ze verantwoordelijkheid aangereikt krijgen, maar die gewoon nemen.”

Waarom zou iemand ervoor kiezen om voor Mars te werken?

Gogg: “Omdat we de beste fabriek van België zijn (lacht). Elke dag valt er iets bij te leren. We hebben onze unieke cultuur die gestoeld is op de vijf principes: kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid. We zijn groot als een multinational, maar het voelt ‘op mensenmaat’ als een familie. Passie en waardering voor onze mensen is heel belangrijk. En dat voel je.”

Naar welke nieuwe talenten zijn jullie momenteel op zoek?

Camé: “Wij rekruteren op talent en ambitie, niet op een specifieke positie. Vooral sales- en marketingprofielen die ofwel bij ons starten of na een eerste ervaring voor Mars kiezen.”

Gogg: “Wij zoeken niet naar mensen die een bepaalde functie willen, maar wél een bepaalde carrière. Mensen die willen groeien. Ingenieurs die passen bij onze cultuur, die onze waarden delen, een passie hebben voor teamwork en gretig zijn om dagelijks uitdagingen aan te gaan. Open-minded mensen die in een divers en internationaal team aan de slag willen.”

 

 

 

 

Tekst: William Visterin