Mijn werk is waar mijn laptop staat

0
797

’90 procent van medewerkers werkt thuis. Altijd’

Telewerken is populairder dan ooit. MARK Magazine omarmt de trend en laat fervente telewerkers aan het woord. Van de vertaalster die zich thuis optimaal kan concentreren tot de zaakvoerder
die 90 procent van zijn mensen thuis laat werken.

Case 1
“90 procent van medewerkers werkt thuis. Altijd”

Van de achttien medewerkers bij ‘De Afsprakenmaker’ werken er altijd minstens vijftien thuis. “Een vrij uitgesproken vorm van telewerk”, geeft zaakvoerder en oprichter Bert Lambrecht toe. Zijn bedrijf maakt afspraken voor techbedrijven, waardoor de medewerkers voor hun job vaak aan de telefoon hangen.

Dat bijna niemand naar kantoor komt, is puur een kwestie van efficiëntie. “Als ik de medewerkers samenbreng zou dat veel storender zijn voor mezelf maar ook voor elkaar”, stelt hij. De medewerkers, voor de meerderheid dames, werken dagelijks zes uur.

Lees verder onder de foto

De uitdaging zit natuurlijk in de creatie van een bedrijfscultuur, ook als iedereen thuis werkt. “Zo hebben we een soort systeem waarbij elke werknemer per dag de andere werknemers via videocalls volgt en coacht."

 "En op maandag hebben we online samen een lunchmeeting”, vertelt Lambrecht, die wel overweegt om de werknemers toch regelmatig op kantoor te laten werken. “Mensen blijven nu eenmaal sociale wezens en voor de connectie met de organisatie is dat mogelijk beter.”"

Case 2
Valérie vertaalt vaak thuis

Valérie Chandelon is vertaalster bij Arvesta, het vroegere Aveve. “Mijn job leent zich perfect voor thuiswerk. Het is voor een flink stuk puur individueel werk”, vertelt ze. “Ik werk al vanaf 2003 thuis. Ik was de eerste die het mocht”, herinnert ze zich. “In het begin was het drie dagen thuis en twee dagen op kantoor in Leuven. Vandaag is het omgekeerd: drie dagen op kantoor en twee thuis, omdat er wat aanpassingen waren en men mij had gevraagd om wat meer in Leuven te zijn”, vertelt ze.

Zelf omschrijft Valérie zich als ‘pro telewerk’. “Meer mensen zouden thuis mogen werken”, vindt ze. Het grote voordeel voor haar is dat ze thuis rustig kan werken. “Ik heb altijd het gevoel dat ik er veel werk gedaan krijg”, klinkt het. Opvallend: haar werkuren zijn dezelfde. “Ik werk altijd van 8 tot 16 uur, thuis én op kantoor.”

 

Tekst: William Visterin