Minder betalen voor gsm of laptop van de baas

0
444

Nieuwe regeling voordeel alle aard

Vanaf 1 januari 2018 verandert de regeling rond het persoonlijk gebruik van pc, tablet, internet en gsm of smartphone. Dit betekent dat heel wat werknemers die deze technologie gebruiken hier vanaf volgend jaar minder belastingen op moeten betalen.
Auteur: William Visterin

Het komt vaak voor: werkgevers stellen je voor je werk gratis een pc of smartphone ter beschikking. Vaak in combinatie met een internet- of gsm-abonnement. Als dit ook privé mag worden gebruikt, is dat voor de werknemer een voordeel. Op zo'n voordeel moeten belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid worden betaald, het zogenaamde voordeel alle aard. Maar de bedragen hiervoor wilden afhankelijk van fiscus en sociale zekerheid weleens verschillen.

Vanaf 1 januari 2018 zijn de bedragen uniform en stroken ze ook meer met de werkelijkheid. In de praktijk komt dat dikwijls neer op een verlaging. Zo zal, blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Attentia, het maandelijkse bedrag voor een laptop dalen van 15 naar 6 euro. Een tablet, gsm of smartphone gaat naar 3 euro per maand. Internet blijft op 5 euro en een telefoonabonnement komt op 4 euro.

Als je meerdere toestellen ter beschikking krijgt van je baas, dan zul je voor elk toestel een voordeel alle aard hebben en daarvoor betalen. Het voordeel voor het internetabonnement zou daarentegen sowieso maar één keer gehanteerd worden.

laptop

Auteur: William Visterin