Na de Tax Freedom Day, de Fat Cat Day

0
730

Valt ergens in januari

De Tax Freedom Day kenden we al langer. Maar nu praat, met name in het Verenigd Koninkrijk, iedereen over de Fat Cat Day. Welke dag?
Tekst: Mark Magazine

De Tax Freedom Day kenden we al langer. Dat is de eerste dag van het jaar waarop we in theorie voor eigen rekening werken. Dit in de veronderstelling dat al onze voorgaande inkomsten naar belastingen gaan.

Maar nu raakt, met name in het Verenigd Koninkrijk, de Fat Cat Day ingeburgerd. En ook die heeft een populistisch trekje. Dat is namelijk de dag in het jaar waarop de top-CEO’s over het Kanaal evenveel zullen hebben verdiend dan een gemiddelde werknemer in het hele jaar 2018 zal opstrijken.

In elk geval was die dag er al vrij snel: op 4 januari. Uit berekeningen van de denktank High Pay Centre bleek namelijk dat de topexecutives in het VK, met hun gemiddelde salaris van 3,8 miljoen euro, op drie werkdagen evenveel verdienden als de doorsnee Britse werknemer. Overigens: hun Belgische collega-topmanagers doen daar twee weken over. Bij ons valt Fat Cat Day dus rond 17 januari.

Londen

Tekst: Mark Magazine