Negen oorzaken waarom je de job niet gekregen hebt

0
873

En toen kwam er niets meer

Een sollicitatiegesprek, hoopvol wachtend op het antwoord dat je naar de volgende ronde mag. En dan komt er niets. Waarom?

Tekst: William Visterin

“Hoewel recruiters zelden de werkelijke reden zullen geven, zijn er een aantal universele oorzaken waarom je niet meer in de race zit”, weet loopbaancoach Annelies Quaegebeur van A-Lissome.

1. Ze hadden iemand anders op het oog

Die (andere) persoon kan exact de competenties hebben die ze zochten, een goede naam hebben via iemand die al in de firma werkt of misschien de job willen doen voor minder loon.

2. Er zat geen schwung of energie in het gesprek

Tussen mensen bestaat de mogelijkheid dat er een klik is, of niet. “Je was nerveus of misschien zijn jullie totaal verschillende persoonlijkheden. Wat het ook is, de interviewer heeft op basis van het interview beslist dat je niet past binnen de cultuur van het bedrijf”, stelt Annelies.

 3. Je verstikte je potentiële nieuwe werkgever

Constant bellen of mailen om te vragen of ze je brief of mail wel goed ontvangen hebben en of hij al gelezen werd. “Als ze je een geschikte kandidaat vinden, zullen ze je echt wel zelf contacteren”, oppert ze.

4. Het kon je precies allemaal niet schelen

“Als je een jobinterview binnenstapt vanuit ‘ik weet het allemaal beter’… zul je niet ver komen.”

5. Je (professionele) verleden is niet om trots op te zijn

Je kunt altijd wel een tegenslag hebben en ontslagen worden. Maar vijf keer valt bijvoorbeeld moeilijker te verklaren. “Een strafblad hebben, helpt ook niet.”

6. Je ziet er onverzorgd uit

Een sollicitatiegesprek vraagt toch om enige etiquette qua verzorging en kledingstijl. “Zelfs in een ongedwongen omgeving is het belangrijk om er professioneel uit te zien tijdens een interview.”

7. Je enige doel is (meer) geld

“We willen allemaal verdienen wat we waard zijn, maar een jobinterview ingaan met geld als belangrijkste reden is geen goed idee.”

8. Je persoonlijkheid laat te wensen over

Een vaardigheid kun je nog aanleren aan iemand die er echt zin in heeft. “Een onvriendelijke persoon aanleren om vriendelijk te worden, is al een stuk moeilijker.”

9. Je hebt gelogen

“Hier en daar een leugentje om bestwil kan misschien nog wel, maar een rechttoe-rechtaanleugen wordt zelden geapprecieerd.”

 

Tekst: William Visterin