Ook dit is werken bij de Vlaamse overheid

0
264

Jobs met maatschappelijke meerwaarde

Bij werken bij de Vlaamse overheid denk je misschien vooral aan beleidsmedewerkers of dossierbehandelaars die elke dag naar Brussel trekken. Dat klopt niet helemaal. De Vlaamse overheid biedt een breder waaier aan bijzondere jobs op diverse locaties in Vlaanderen: boswachter, operator in het verkeerscentrum, spijbelambtenaar of rattenvanger, om er maar enkele te noemen. MARK sprak met drie medewerkers met een unieke job.
Tekst: MARK Magazine

Terence Giblen
motorist bij VLOOT, Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust

Wat is de job?
Terence heeft iets met schepen. “Ik zorg ervoor dat alle technische installaties aan boord operationeel blijven en de schepen dus blijven varen”, legt hij helder uit. Hiermee staat hij (samen met zijn collega’s van de technische dienst en de ingenieurs) in voor het technisch onderhoud van de vaartuigen van de Vlaamse overheidsrederij VLOOT in Antwerpen. Dat gaat van boeienlegger (die boeien legt op de Schelde), hydrografische schepen (om kaarten te maken) of veerboten tot patrouillevaartuigen voor douane en politie.

Terence, die 4,5 jaar aan de slag is bij de Vlaamse overheid na zijn studies maritiem onderwijs, heeft zijn job niet ver moeten zoeken. “Mijn vader deed iets gelijkaardigs”, vertelt hij. “Bovendien werk ik graag met mijn handen en ben ik gefascineerd door het concept van zo’n schip. Het weegt tonnen, maar kan tegelijk ook probleemloos blijven drijven.”

Wat maakt je job uniek?
“Een job met schepen is voor mij sowieso al uniek. Maar het voordeel van deze job is dat je je werk kunt combineren met een regelmatig gezinsleven. Dat is niet evident in deze sector. Ik heb een korte tijd in offshore gewerkt en daar ben je zes weken aan een stuk weg op het water, en daarna zes weken thuis. In mijn huidige job is dat een dag en een nacht van twaalf uur en vervolgens drie dagen thuis. Voor mij ideaal.”

An Creemers
projectleider gebiedsgerichte werking, Agentschap Natuur en Bos

Wat is de job?
An heeft iets met de natuur. De kern van haar job bestaat enerzijds uit bescherming en behoud van de natuur, en anderzijds uit natuurbeleving met kinderen als belangrijke doelgroep. “Samenwerken staat hierbij centraal. Ik werk onder meer met gemeentes, provincies, natuur- en jeugdbewegingen, maar ook met ondernemers actief in het gebied”, vertelt An, die vanuit de Vlaamse overheid al die initiatieven coördineert. Ze doet deze job al sinds 2012 en richt zich vooral op initiatieven in het Limburgse. “Het gaat om concrete projecten. Denk bijvoorbeeld aan speelbossen inrichten, schatzoektochten uitrollen of uitkijktorens opzetten. Allemaal in de natuur.”

Wat maakt je job uniek?
“Mijn job heeft zeker een technische component. Er komen zaken als subsidieaanvragen, wetgeving en rapportages bij kijken”, vertelt An. “Maar belangrijk is de heel concrete link met de natuur en de mensen waar de projecten ook echt gebeuren. Zo trek ik in mijn job ook zelf regelmatig de natuur in.”

Bart Deckers
Projectingenieur bij het waterbouwkundig laboratorium (Departement Mobiliteit en Openbare Werken)

Wat is de job?
Bart heeft iets met modelbouw. “Het waterbouwkundig laboratorium onderzoekt de effecten van de stroming van water”, zo legt hij uit. Die effecten kunnen divers zijn, zoals verzanding of aangetaste dijken. Maar de manier waarop Bart dit alles onderzoekt, is erg bijzonder. “Zelf werk ik in de technische dienst die proefopstellingen maakt, op vraag van collega-onderzoekers of voor ingenieursbureaus. Om te kunnen onderzoeken hoe we bijvoorbeeld een sluis zo snel mogelijk kunnen laten vullen of leeglopen, bouwen we ze na op schaal”, vertelt hij. “Ik maak eerst het ontwerp op de pc, en daarna met collega’s ook in het echt. Het gaat al snel om opstellingen van enkele tientallen meters. Modelbouw dus, maar wel op wetenschappelijk niveau”, vertelt hij. “Onze modellen zijn representatief voor wat er bijvoorbeeld in rivieren en met dijken gebeurt.”

Wat maakt je job uniek?
“Je kunt mijn job nergens op school leren. Maar een brede technische achtergrond en interesse helpt zeker”, vertelt hij. Bovendien vindt Bart zijn job ook erg maatschappelijk relevant. “Soms zie ik in Vlaanderen bijvoorbeeld een sluis waar ik ooit een model voor heb gemaakt. Ook zulke zaken zorgen ervoor dat dit voor mij een droomjob is.”

Meer unieke jobs bij de Vlaamse overheid vind je op:
www.werkenvoorvlaanderen.be

 

 

Tekst: MARK Magazine