Op naar een topcarrière zonder diploma

0
294

Gezocht: selfmade man/woman

Kun je nog carrière maken zonder een (juist) diploma? Absoluut. Capaciteiten en een goede match zijn vaak belangrijker dan een diploma. Deze helden van de werkvloer bewijzen dat.
Tekst: William Visterin

Dirk Thery
Diploma: autodidact
Beroep: supplychain projectmanager

“Motivatie en opgebouwde kennis zijn belangrijker dan diploma”

Dirk Thery is aan de slag in Tsjechië als we hem aan de lijn krijgen, in de plaatselijke productievestiging van UNILIN. Het bedrijf is bij het grote publiek vooral bekend van Quick-Step-laminaat. Op de productiesite in Tsjechië worden samengestelde parketvloeren gemaakt.

Dirk werkt nu een tiental maanden in Tsjechië als supplychain manager. “Ik ben de link tussen aankoop, productie en verkoop”, zo legt hij uit. “Mijn team en ik zorgen er onder meer voor dat alle grondstoffen op tijd aanwezig zijn en dat de machines optimaal ingepland worden. Tot slot moet de uitlevering naar de klant georganiseerd worden.” Daarnaast staat hij ook in voor de toepassing van SAP, het softwarepakket dat alle processen ondersteunt, en voor het opzetten van de supplychainprocessen en -rapportering.

Een uitgebreid takenpakket met veel verantwoordelijkheid dus. Maar opvallend is dat Dirk geen klassiek parcours afgelegd heeft. “Ik ben autodidact. Ik verliet op mijn achttiende de schoolbanken, maar heb daarna mezelf wel bijgeschoold via dagopleidingen in onder andere informatica en supplychain”, vertelt hij.

Na zijn legerdienst ging Dirk aan de slag als magazijnier en besloot hij om zich verder te bekwamen in domeinen als planning en transport. Daarna trok hij naar UNILIN, waar hij intussen al zestien jaar aan de slag is. “Ik ben hier begonnen als materials manager van de afdeling accessoires, toen een relatief nieuwe entiteit die ik op het vlak van supplychain helemaal zelf mee heb kunnen opbouwen”, klinkt het. “Door de jaren heen heb ik in verschillende supplychaindomeinen verantwoordelijkheden gehad. Ik ben erg blij dat UNILIN me de kans heeft gegeven om verder op te klimmen. Per slot van rekening had ik geen hogere opleiding maar motivatie, gedrevenheid, fit met de cultuur en opgebouwde kennis zijn belangrijker dan een diploma. En dat is best mooi.”

 

Luc Geeroms (Attentia)
Diploma: sociaal verpleegkundige
Beroep: fleetmanager

“Bij een ongeval ben ik vaak de eerste die ze bellen”

“Ik werk al dertig jaar bij hetzelfde bedrijf”, vertelt Luc Geeroms, die eerst actief was in de preventie- en beschermingsdienst. Zijn job evolueerde ook nadat hij zich bijschoolde: van facilities tot fleetmanager voor wagens en mobiele telefonie.  Een job op zich. “Toen Attentia in 2006 was opgericht vanuit een aantal bestaande bedrijven in de HR, sociaal secretariaat, preventie en well-being, stond ik in voor 95 bedrijfswagens. Vandaag zijn dat er 485”, vertelt hij.

Een fleetmanager is iemand die eerder autonoom werkt en nauw samenwerkt met de leasingmaatschappij. En natuurlijk met zijn collega’s, zijn ‘klanten’. “Ik ken 485 mensen erg goed en werk ermee samen. Ik ben ook doorgaans de eerste die collega’s bellen als ze een ongeval hebben gehad. Sommigen zijn ook wel in paniek. Ik stel ze dan zo veel mogelijk gerust”, vertelt Luc.

Luc heeft een opleiding gehad tot sociaal verpleegkundige en ziet nog wel aspecten daarvan in zijn job opduiken. Attentia draagt zorg voor het welzijn van de bestuurders die over een bedrijfswagen beschikken. Omwille van ergonomie krijgen de bestuurders een aangepaste autozetel en een wagen met automatische versnellingsbak. Ik reageer ook op eventuele klachten en vragen van bestuurders. Voor een zwangere collega die een tweeling verwacht en met een erg kleine auto rijdt, voorzien we bijvoorbeeld een grotere wagen.

Een autofreak is hij naar eigen zeggen helemaal niet. “Ik heb met drie kinderen en intussen ook drie kleinkinderen, zelf altijd een gezinswagen gehad.”

 

Jana Van Den Abeele
Studie: psychologie/zoölogie
Beroep: storemanager bij A.S.Adventure

“Ik ben er blijven plakken”

Jana studeerde in het Britse Bristol een gecombineerde bachelor, zoals dat heet: psychologie en zoölogie. “De studie van het dierenrijk”, vertelt ze als we vragen naar dat laatste. Opmerkelijke studies voor iemand die nu een filiaal van A.S.Adventure leidt. “Na die studies volgde ik nog een master in natuurbehoud, waarvoor ik vijf maanden onderzoek heb gedaan in Madagaskar”, vertelt Jana. “Tijdens dat onderzoeksproject, dat twee jaar liep, wilde ik op het eind toch ook wat verdienen. En zo kwam ik bij A.S.Adventure terecht.” Maar wat haar eerst een tijdelijke en voorlopige job leek, duurde uiteindelijk langer. “Het beviel me best”, stelt ze. “Ik vond er een heel aangename werksfeer en had leuke collega’s, waardoor ik er eigenlijk ben blijven plakken. Ze hebben me on the job overtuigd. Ik werk er intussen vijf jaar, waarvan de laatste drie jaar voltijds.”

Naast de sfeer gaven ook de doorgroeimogelijkheden de doorslag voor Jana. “Van verkoopmedewerker bij fietsen, lopen en wintersport klom ik op naar afdelingshoofd voor het loopassortiment. Vervolgens werd ik derde man, dan assistent storemanager en ten slotte storemanager”, vertelt ze. Momenteel vind je Jana in de A.S.-winkel in Knokke. “Met mij erbij zijn we daar met tien aan de slag”, vertelt ze. Kan ze in haar huidige job overigens nog wat opsteken van de zoölogie en psychologie van weleer? “Niet zo veel. Alhoewel, de aandacht voor details en het probleemoplossend denken komen me nog wel van pas.”

 

Peter De Waele
Diploma: lager middelbaar
Beroep: woordvoerder Federale Politie & communicatieadviseur van de commissaris-generaal

“Ook zonder diploma moet je ambitie hebben”

Peter De Waele was ongeveer twintig jaar rechercheur kinderporno/pedofilie bij de Federale Gerechtelijke Politie. “Een zware job. Van verhoren tot foto’s: elke dag werd ik geconfronteerd met het slechtste der aarde”, stelt hij. Tot commissaris-generaal Catherine De Bolle hem polste om het woordvoerderschap van de Federale Politie op te nemen. “Ze wilde weer iemand in uniform. Een herkenbaar gezicht naar zowel buitenwereld als politiecollega’s, een van hen. Iemand die ook weet wat het was om bijvoorbeeld met vechtpartijen en ongevallen om te gaan.”

In totaal werkt Peter al dertig jaar voor de politie, waarbij hij zowat alle stadia heeft doorlopen: van bewaking van ambassades tot bijzondere opsporingsbrigade. Een hoger diploma heeft hij niet. “Ik en school was geen geslaagde combinatie. Ik ben op mijn achttiende bij de politie gegaan en heb mijn middelbare studies niet beëindigd”, stelt hij. “Daarna heb ik zeker tot mijn dertigste veel spijt gehad dat ik niet heb voortgestudeerd. Al zullen er wel een aantal leraars van het Heilige Maagdcollege in Dendermonde hun spreekwoordelijke lepel in hun soep hebben laten vallen, toen ze die rebel van weleer als politiewoordvoerder op tv zagen.”

Authenticiteit

Het gebrek aan diploma heeft hem bij de politie niets in de weg gelegd. “Maar bij sommige functies, zoals directiefuncties van non-profitorganisaties, is een universitair diploma noodzakelijk. Ik weet ook niet of ik vandaag als 18-jarige zonder diploma nog politiewoordvoerder zou kunnen worden”, stelt hij. Al mag het je ook niet beletten. “Met of zonder diploma: je moet altijd ambitie hebben in het leven.”

Wat moet een woordvoerder overigens kunnen? “Je moet de zaken simpel uitleggen”, haalt hij aan. En daarnaast is authenticiteit belangrijk. “Mijn zinsconstructies zijn niet altijd perfect en ik zeg misschien ook iets te veel ‘euh’, maar als je authentiek bent, maakt dat veel minder uit.” Volgens hem is communicatie ook vooral inschatten van perceptie. “Als ik woordvoerders van andere organisaties hoor, moeten zij vaak moeite doen om met hun organisatie in de media te geraken. Bij de politie is het net andersom. Als wij nieuwe speurhonden hebben, staan die bij wijze van spreken de dag erna in de krant. Onze organisatie komt zeer snel in het nieuws. Je moet de impact daarvan goed kunnen inschatten.”

Met succes blijkbaar. Tot zijn eigen verbazing werd Peter dit jaar op de Nacht van de Woordvoerder door collega's-woordvoerders en journalisten verkozen tot beste interviewgever. Niet slecht voor een rebel zonder diploma.

 

 

 

Tekst: William Visterin