Op naar een topcarrière zonder diploma

0
280

Gezocht: selfmade man/woman

Kun je nog carrière maken zonder een (juist) diploma? Absoluut. Capaciteiten en een goede match zijn vaak belangrijker dan een diploma. Deze helden van de werkvloer bewijzen dat.
Tekst: William Visterin

Vincent Nuytemans
Diploma: bachelor toegepaste psychologie
Beroep: communicatieadviseur

“Een job in hulpverlening bleek niks voor mij”

Vincent studeerde af als assistent in de klinische psychologie. “Ik was voorbestemd voor een job in de hulpverlening. Ik heb ook een korte tijd gewerkt in zo’n centrum voor begeleiding en opvoeding, maar merkte snel dat dat niets voor mij was. Ik vond het mentaal heel zwaar en nam te vaak de problemen mee naar huis.”

En dus koos Vincent voor iets anders. “Ik heb een aantal uitzendopdrachten gedaan en kwam zo voor een tijdelijke administratieve job bij Aquafin. Ik vond het toen al een goede werkgever. Door de fijne werksfeer, de nodige extralegale voordelen en ook door de goede work-life balance, onder meer door de mogelijkheid van glijdende uren en flexwerk”, vertelt hij.

Uiteindelijk kreeg Vincent bij Aquafin een vast contract en daarna een meer diverse job bij de aankoopdienst. Vervolgens groeide hij door tot adviseur communicatie en deeltijds ombudsman. In tussentijd leerde hij op het werk zelfs zijn levenspartner kennen. Binnenkort start hij er als projectmanager continue verbetering, gecombineerd met de verantwoordelijkheden kennisbeheer en opleidingscoach, intussen zijn vierde job bij Aquafin.

Heeft hij al die jaren veel gehad aan zijn psychologie-opleiding van weleer? “Toch wel”, stelt hij. “Bijvoorbeeld toen ik als ombudsman werkte. Psychologie en communicatie zijn dan twee cruciale vaardigheden”, stelt hij. Maar of hij nu hetzelfde zou studeren? “Ik heb een goede basis. Maar als je jong bent, kies je je studierichting toch vaak met een bepaalde onwetendheid en vanuit een ideologie. Bij mij was die vooral om mensen te helpen. Die intrinsieke motivatie behoud ik gelukkig nog wel voor mijn huidige en toekomstige job.”

 

Sarah Lovenweent
Diploma: lager middelbaar
Beroep: officemanager bij Accent

Van vijfde jaar middelbaar naar officemanager

“In mijn vijfde jaar middelbaar ben ik na de paasvakantie niet meer teruggekeerd naar school. Ik was toen 17 en verhuisde van Brugge naar Antwerpen. Voor de liefde”, zo begint het verhaal van Sarah Lovenweent.

Vandaag zijn we vijf jaar later. Sarah staat in Antwerpen aan het hoofd van een Accent-kantoor dat instaat voor jobs in de haven. Daar stuurt ze drie collega’s aan.

Haar carrière ging gestaag. Na kort in een Belgacom-filiaal gewerkt te hebben, ging ze aan de slag bij Accent als uitzendconsulent. “Eerst stond ik in voor de rekrutering van winkelbedienden en later van arbeiders, wat me meer lag. Die laatste functie was zowel met binnen- als buitendienst”, klinkt het. Daarna trok ze naar het kantoor voor de Antwerpse haven, waar ze doorgroeide tot officemanager. “Ik ben erg goed en op maat opgeleid door Accent. Natuurlijk moet je er nog altijd zelf mee aan de slag, maar ze hebben me supergoed opgevolgd.”

Vooral in de laatste twee à drie jaar zag Sarah de spelregels in de arbeidsmarkt, en de uitzendsector in het bijzonder, veranderen. “Vroeger moest ik voor de kandidaten vooral op zoek naar goede vacatures”, vertelt ze. “Vandaag is het omgekeerd. Bedrijven moeten speuren naar goede kandidaten, want die zijn schaars.”

Sarah vindt dat ze een leuke job heeft. “Ik zie mijn klanten, de uitzendkrachten en naaste collega’s erg graag”, klinkt het enthousiast, maar ze deinst er niet voor terug om nog verder door te groeien. “Vandaag coach ik drie collega’s en het zou leuk zijn om nog meer collega’s te kunnen coachen. Al is dat toekomstmuziek”, oppert ze. De liefde van indertijd is niet gebleven. “Maar ik heb toevallig via mijn job wel een nieuwe liefde gevonden.”

 

Marc Van Hooydonck
Opleiding: lasser
Beroep: filiaalmanager Lidl

“Ik moest groeien in mijn rol als manager”

Bij Marc hadden ze thuis een bakkerij waar hij ook in meewerkte. Daarna ging hij in de retailsector werken bij verschillende winkelketens. Intussen is hij al zeven jaar bij Lidl. “Hier heb ik ook het meest geleerd”, vertelt hij. Vandaag staat hij aan het hoofd van de Lidl-winkel in Duffel. “Niet onze grootste, maar volgens klanten wel een erg gezellige winkel”, klinkt het bescheiden. In Duffel leidt hij een team van achttien mensen die in shiften werken. “We openen ’s ochtends met vier, sluiten met zijn vijven en in het weekend zijn we er met zeven.”

Een opmerkelijk parcours voor iemand die van opleiding lasser is, al oefende hij dat beroep nooit uit. “Het was een logische opleiding in een school dicht bij huis, maar eigenlijk niet echt iets voor mij”, kijkt hij er nu op terug.

Marc begon bij Lidl als filiaalbediende en groeide vervolgens uit tot filiaalleider. “Toen kwam er een grote switch. Filiaalleiders werden filiaalmanagers bij Lidl. Er werd van mij verwacht dat ik minder tijd stak in het afhandelen van producten en meer in het aansturen van de winkel en de mensen”, vertelt hij. “Ik had er in het begin zo mijn vragen over. Ik had op mijn leeftijd eerlijk gezegd ook het gevoel dat ik alles zo’n beetje had gezien. Ten onrechte, want uiteindelijk heb ik geleerd dat meer tijd investeren in medewerkers zijn vruchten afwerpt”, vertelt Marc. “Als mensen efficiënter werken, hebben we met onze winkel ook meer tijd voor bepaalde winkelacties, creëren we meer omzet en kunnen we vervolgens ook tijd winnen”, vertelt hij.

De overgang naar zijn aangepaste managementfunctie kwam er niet zomaar. “Ik moest er even in groeien”, erkent hij. “Maar ik ben fier op de groei die we hebben kunnen realiseren en blij met de kansen die ik heb gekregen.”

 

Tekst: William Visterin