'Openstaan voor nieuwigheden'

0
983

Duaal leren: “Soms kunnen wij onze mentor iets bijbrengen”

Hoe zorg je dat vroege twintigers en late vijftigers elkaar vinden? En hoe omschrijf je eigenlijk ‘een generatie’? We laten twee mooie voorbeelden aanbod komen, allebei van bij UNILIN.

​“Ik vind mezelf helemaal geen doorsnee vijftigplusser”, zegt Ninon Buyle. “Ik had vaak vrienden of collega-vrienden van een generatie jonger. Je trekt vooral op met mensen die op jouw manier in het leven staan, of dat nu leeftijdsgenoten zijn of jongere mensen.”

Ninon Buyle is verzekerings- en schadeadministrator voor UNILIN in Wielsbeke. “Schadegevallen op al onze sites lopen via mij”, vertelt ze. “Ik heb 26 jaar lang voor hetzelfde bedrijf gewerkt. Tot 2010, toen er door de crisis een collectief ontslag volgde. Jammer, maar het maakte mijn leven wel boeiend: ik leerde nieuwe bedrijven kennen, nieuwe collega’s, nieuwe taken. Ik moest opnieuw solliciteren. Maar mijn ervaring in verzekeringen, legal en talenkennis waren stevige troeven.”

COUGARS OP DE WERKVLOER

Toch houdt leeftijd Ninon bezig. Ze heeft een blog, www.fiftylicious.be en twee Facebook-pagina’s, Fifty-licious en Mooie Madammen. “Een artikel op m’n blog is bijvoorbeeld ‘Cougars op de werkvloer’. Als rijpere vrouw heb je al veel gevechten geleverd, verschuiven je prioriteiten en maak je andere keuzes. Vrouwen die het ver schoppen in de bedrijfswereld, zoals de Frans-Marokkaanse Ilham Kadri (49), de nieuwe CEO bij Solvay, vind ik mooi. Toch besef je gaandeweg dat er meer is in het leven dan carrière maken. Jongeren hebben dat wel begrepen. Ze willen wel vooruit in het leven, maar niet ten koste van alles. Mijn advies? Sta proactief en positief in het leven. En blijf bijleren en jezelf ontwikkelen, of je nu 20 of 70 bent. Openstaan voor nieuwigheden houdt je jong.”  

Duaal leren: “Soms kunnen wij onze mentor iets bijbrengen”

Geboren rond de millenniumwisseling? Toen 9/11 de wereld in rep en roer zette, was jij pas uit je wieg. Wat zegt dat over jouw opvattingen over leeftijd en leiderschap? Drie zevendejaars industriële elektriciteit van het VTI in Waregem, Brent Folens (18), Abdes Kasmi (18) en Arne Deridder (19), zijn via duaal leren aan de slag bij UNILIN. De drie worden op de werkvloer begeleid door ervaren mentoren. Hoe beleven ze dat?

Abdes: “Mij maakt het niet uit of ik met een ouder iemand moet samenwerken. Ook van een leeftijdsgenoot met meer ervaring zou ik willen bijleren.”

Wat kunnen jullie oudere collega’s bijbrengen?

Brent: “Over iets wat ik geleerd had op school – de korte en de lange shunt van een motor met regelbare voeding – hadden mijn collega’s nog nooit gehoord. Ze wilden weleens weten hoe dat juist in elkaar zit. Dat vond ik tof.”

Zouden jullie jezelf zien lesgeven aan een 35-jarige?

Abdes: “Misschien vreemd op het eerste gezicht, maar leeftijd hoeft niet zo veel verschil uit te maken. Wat telt, is wat je weet en kent. Het zou me een beetje stress bezorgen.”

Hebben jullie vrienden van 30 jaar of ouder?

Arne: “Nee, ik heb alleen vrienden van school en in de voetbalclub.”

Abdes: “Oudere vrienden heb ik niet, maar ik vind het contact met sommige oudere collega’s interessant. Ik steek heel wat van hen op.”

Brent: “Ik ga mee fietsen met mijn nonkel en zijn maten. Dat leidt wel tot fijne vriendschappen.”

 

 

Tekst: Wieland De Hoon