Opvallende bedrijfsruimtes bij Attentia, Aquafin, Accent en Lidl

0
515

Ziet jouw kantoor er ook zo hip uit? (deel 2)

Werken of vergaderen is zoveel leuker als het in een mooie of simpelweg toffe omgeving gebeurt. We kregen een inkijk in de leukste kantoor- en meetingruimtes van enkele vooraanstaande werkgevers. In dit deel: Attentia, Aquafin, Accent en Lidl.
TEKST: William Visterin

1. De board meeting room with a view van Attentia

“Modern en tegelijk geraffineerd. En met een prachtig zicht op de Ghelamco Arena en de skyline van Gent”, stelt Marc Vandenbroeck, facility manager bij HR- en well-being-partner Attentia. Hij heeft het over de stijlvolle boardroom, een grote vergaderruimte op de bovenverdieping van het hoofdkantoor van Attentia in Gent. “Het concept werd drie jaar geleden bedacht en het bijhorende wandmeubel is nu, weliswaar als loungemeubel, de eyecatcher in onze nieuwe kantoren. Alle comfort is beschikbaar: van automatische zonwering, een elektrisch bedienbaar projectiescherm tot dimbare verlichting”, vertelt Marc.

Lees verder onder de foto's
attentia

“Het strakke meubel in de zaal bestaat uit composiet en eik. De grote vergadertafel (goed voor wel meer dan twintig zitplaatsen) kwam overigens in stukken naar boven via de lift en is ter plaatse gemonteerd. Anders zouden we het nooit in de zaal hebben gekregen.” Bezoekers zijn vaak aangenaam verrast als ze deze ruimte zien, beaamt hij. Zeker omdat de zaal ook een aanpalend terras heeft. Attentia beschikt in haar vestiging in Brussel over een gelijkaardige zaal in dezelfde huisstijl. “Al is de skyline daar misschien wel minder indrukwekkend. Dit is echt a room with a view.”

2. Het zomerterras van Aquafin

“Het zomerterras is een initiatief voor en door onze werknemers”, vertelt Tina Van Grimberge, teamleider contractassistentie & aankoop bij waterzuiveringsbedrijf Aquafin. “Het idee ontstond in onze projectgroep rond kantoorinrichting, met vrijwilligers die er mee hun schouders onder hebben gezet. Ook handige harry’s van Aquafin staken hun handen uit de mouwen om alles in elkaar te knutselen.”

aquafin

Het resultaat is een gezellig buitenterras, gemaakt met recuperatiemateriaal. “Eigenlijk was het alleen bedoeld om af en toe tijdens de zomer een after work party te organiseren. Maar we stelden vast dat mensen soms nood hebben aan frisse lucht, ook in de winter. En dus wordt het terras ook gebruikt voor informele meetings of voor barbecues van teambuildings.  Het leeft echt. Het is uitgebreid met een mini-moestuin. En we krijgen vragen om het uit te breiden met een petanqueveld of pingpongtafel. Ik merk dat bij onze geplande vernieuwing van de kantoorgebouwen ook de buitenomgeving meer aandacht krijgt, mede door het succes van ons zomerterras.”

3. De lounge van Accent

“We hebben onze lounge twee jaar geleden opgericht met één duidelijk doel: het sociaal contact tussen medewerkers onderling versterken. We zijn een jong en sociaal bedrijf, en dan probeer je ook te verhinderen dat iedereen tijdens de middag de boterhammen aan het eigen bureau opeet”, stelt  Diete Degroote, facility manager bij uitzendbedrijf Accent.

accent

“Al gaat onze ambitie met de lounge verder dan louter een hippe lunchruimte. Het is een plek om te ontspannen. Je kunt er tafeltennissen en darts spelen. Ook is er een aanpalend terras waar we bij goed weer kussens voor de stoelen voorzien. Daarnaast wordt de ruimte ook vaak ingeschakeld voor after work events en is het intussen ook een populaire vergaderruimte. Ideaal voor een informele maar vaak erg nuttige meeting met collega’s. De andere vergaderzalen op ons kantoor moet je op voorhand inplannen, maar de lounge niet. Daar kun je altijd terecht.”

4. Het distributiecentrum van Lidl

En wij dachten dat de look totaal onbelangrijk is in een distributiecentrum. Niet bij dit verdeelcentrum van Lidl in Marche-en-Famenne. Dat ziet er in zijn geheel wel erg cool uit voor een plek waar goederen toekomen en daarna worden verdeeld naar de winkels. “Dit centrum is het laatste dat is gebouwd in ons land. Sinds april van dit jaar is het in gebruik”, vertelt Koen Fouquart, projectleider bouw bij Lidl en betrokken bij dit project. “Het is een van de vijf distributiecentra van Lidl in ons land, waar zich telkens afdelingen zoals verkoop, administratie en expansie bevinden, naast de regionale directie.” Zo’n beetje een regionaal hoofdkwartier dus.

Bij Lidl vallen ze voor de bouw van zo’n centrum telkens terug op de bouwstandaard van het hoofdkwartier. “Elk jaar is er een nieuwe standaard, al kunnen we ook lokale aanpassingen doorvoeren, rekening houdend met bijvoorbeeld vergunningen of de omgeving”, vertelt Fouquart. De duurzaamheid waar Lidl voor staat, is ook vertegenwoordigd in dit gebouw. “Voor dit project zijn we erin geslaagd om de op een na hoogste Breeam-standaard te halen. Dat is een ratingsysteem dat de duurzaamheid van gebouwen in kaart brengt en rekening houdt met onder meer licht, geluid, zuinig energieverbruik en duurzame materialen”, weet hij. “We gebruiken in Marche-en-Famenne onder meer vloerverwarming en twee-megawattzonnepanelen. De restwaarde van het koelingssysteem gebruiken we voor onze verwarming.” Hiermee is dit distributiecentrum het duurzaamste tot nu toe gebouwd in België.

lidl2
 

 

 

TEKST: William Visterin