Ploegwerkers Aquafin en UZ Leuven aan het woord

0
509

Waarom ik het liefst in ploegen werk

De ene werkdag vroeg uit de veren, de andere laat (of niet) onder de wol: werken in ploegen lijkt niet zo simpel. Toch niet, klinkt het bij Aquafin en UZ Leuven.
Tekst: William Visterin & Tomothy Vermeir

Al heeft het systeem tal van voordelen, zoals een hogere ploegenpremie en meer vrije tijd. We vragen het ook aan zij die het kunnen weten: de ploegwerkers zelf bij Aquafin en UZ Leuven.

Aquafin: woon-werkbalans in evenwicht dankzij ploegensysteem

In Houthalen staat een van de drie slibdrogers die Aquafin gebruikt om het slib dat uit de waterzuivering komt te verwerken. “We drogen het slib en verwerken het tot korrels. Die gaan van hier naar de cementfabriek, waar ze dienen als energiebron”, zegt technisch medewerker Halis Ekici. “Alles wordt verwerkt, niets gaat verloren.”

De slibdroger draait de klok rond, want zo'n installatie leg je niet zomaar stil. En dus wordt hier in ploegen gewerkt: de vroege en de late, en 's nachts iemand die permanentie houdt. Om de drie weken hebben de medewerkers hier ook een dagpost: dan werken ze op maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag met een dagshift, terwijl ze op donderdag en vrijdag vrij zijn.

(Lees verder onder de foto)
aquafin

Voor Kenny Placin, collega van Halis, is het zo'n vrije vrijdag wanneer we hem bellen. “Ik doe op zo'n vrije dag de klusjes die anderen in het weekend uitvoeren, waardoor mijn vrije weekends écht vrij zijn. Mijn dochters van drie en zes jaar vinden dat geweldig.” Dat hij de meisjes regelmatig naar school kan brengen of ze achteraf kan gaan oppikken, is hem ook erg waardevol. Bovendien, zegt hij, kan hij gemakkelijker de schoolvakanties overbruggen: door drie dagen verlof te nemen, is hij van maandag tot vrijdag vrij.

De kinderen van Halis zijn al een stukje ouder, maar ook hij ziet de voordelen van werken in ploegen. “Het is gemakkelijk als je iets moet regelen bij de gemeente, als je naar de bank of de autokeuring moet – ik moet daar geen verlof voor nemen”, klinkt het. “Ik neem alleen verlof voor echte vakantie.”

UZ Leuven: elke shift heeft zijn voordelen

Een goed gepoetst operatiekwartier is erg belangrijk. In het Universitair Ziekenhuis van Leuven staan Bruno Peren en zijn collega's hiervoor in. “Wij poetsen de operatiezalen, maar ook de bureaus en de gangen. Mensen denken weleens dat er veel bloed aan te pas komt, maar dat valt heel goed mee. We moeten wel grondig zijn en alles ontsmetten met speciale producten”, zegt hij.

(Lees verder onder de foto)

Omdat operatiezalen altijd klaar moeten staan voor de volgende patiënt, werkt Bruno in ploegen: de ene week van zes uur 's ochtends tot twee uur 's middags, de andere van een uur ’s middags tot negen uur 's avonds. De schoonmakers werken ook in het weekend of ’s nachts, in een beurtrol. “Het grote voordeel van werken in ploegen? Voor mij is dat de extra vrije tijd. Als je om twee uur gedaan hebt, is er nog tijd voor iets anders. Ik rijd veel met de koersfiets en de mountainbike, en kan dan in de namiddag nog een toer doen, maar ik kan me ook gewoon thuis ontspannen of met mijn vrouw eens weggaan”, vertelt hij enthousiast. “Bovendien wordt ploegenwerk beter betaald, wat uiteraard ook een voordeel is.”

Wat zijn favoriete shift is? “Voor de vroege moet ik om 5 uur opstaan, wat wel vroeg is. Ik merk dat ik op het einde van de week dan wat meer moe ben. Maar als ik de late heb, kan ik 's namiddags niet meer gaan fietsen. Elke shift heeft zijn voordelen”, besluit hij.

Tekst: William Visterin & Tomothy Vermeir