Plots ben je manager

0
529

Vrouwelijke managers aan het woord

Sommigen waren of zijn al manager op hun twintig. Maar wat moet je weten? Welke fouten hebben voorgangers gemaakt toen ze voor de leeuwen (lees: collega’s) werden geworpen? Jong, vrouw én manager.
Tekst: William Visterin

We gingen ons licht opsteken bij Nathalie Constant van Attentia die al manager was op haar 28. En ook bij Julie Lavigne die als jonge dertiger aan het hoofd kwam te staan van twee teams.

1.
Naam: Nathalie Constant (42)
Functie: Director delivery HR & well-being (Attentia)
Leidt team van: Drie mensen rechtstreeks – twintig in dotted line
Haar tip voor jonge managers: “Wees lief voor jezelf.”

Nathalie was 28 jaar toen ze als quality manager bij een grote reisorganisatie voor het eerst een team kon leiden. Een paar jaar later werd ze er countrymanager. “Maar na zeventien jaar in toerisme was ik toe aan iets anders.” Vandaag zorgt ze als delivery director bij HR- en well-weing-specialist Attentia voor een optimale ervaring bij de klanten. De kennis over die klanten wordt bij Attentia intern actief gedeeld tussen de verschillende collega’s.  “Processen standaardiseren en mensen samenbrengen hoort daarbij”, vertelt ze. Haar overstap van toerisme naar HR bleek goed mee te vallen. “De skills en ervaring als manager zijn volgens mij moeilijker aan te leren dan de inhoudelijke kennis van een job of sector.”

Werkpunt(je): “Wees lief en zorg goed voor jezelf. Vrouwen hebben soms de neiging om hard voor zichzelf te zijn”, vindt ze. “Ik raad ook aan om trouw aan jezelf te blijven. Als je tijdens je carrière beslissingen moet nemen waar je niet achter staat, gaat het bij jezelf wringen en loopt het fout”, aldus Nathalie, die tijdens haar loopbaan naar eigen zeggen ooit tegen een burn-out aanliep. “Toen ik in toerisme werkte, was ik vaak van huis. Maar ik koos er op gezette tijdstippen bewust voor om naar huis te gaan naar mijn man en dochter. Besef dat je carrière een marathon is en geen sprint.”

(lees verder onder de foto)
attentia

Wat Nathalie meegeeft aan jonge managers: “Geef je team altijd ruimte en vertrouwen. Mensen moeten zelf kunnen groeien. Voorts kan het ook geen kwaad om je als manager kwetsbaar te durven opstellen. Je kunt soms mensen triggeren door te stellen dat je het zelf ook niet allemaal weet, en zo samen tot een oplossing komen.”

2.
Naam: Julie Lavigne (35)
Functie: Quality recruitment manager (‎The House of HR – Accent)
Leidt twee teams: Vijftien mensen in totaal
Haar tip voor jonge managers: “Omring je met positieve mensen.”

Zowat negen jaar geleden kwam Julie terecht bij Accent. “Ze hadden mij als uitzendbureau enkele voorstellen gedaan, maar suggereerden uiteindelijk ook om bij hen te komen werken.” De rest is geschiedenis. Julie begon bij Accent als consultant en staat sinds 3,5 jaar aan het hoofd van twee teams. Eentje (van vijf) met recruiters die interne aanwervingen doen.

Het andere team (van tien) bestaat uit digital talent hunters, die via LinkedIn op zoek gaan naar ‘passieve’ kandidaten. “Dit laatste team heb ik zelf mee opgebouwd, door eigen mensen aan te werven”, stelt Julie. “Ik heb hiervoor ook zelf mee het zakenmodel ontwikkeld samen met mijn manager. Dat maakte het in het begin ook wel moeilijk. Want je moet mensen aansturen voor een model waarvan de strategie nog niet vastlag”, vertelt Julie, die zichzelf vaak eerder coach dan manager voelt.

(lees verder onder de foto)Julie

Werkpunt(je): “Je moet als manager zeker menselijk en meevoelend zijn, maar (soms) ook moeilijke beslissingen durven te nemen, als niet aan de verwachtingen wordt voldaan. Dat heb ik geleerd: er eerst goed over nadenken, knopen doorhakken, maar het dan ook echt loslaten.”

Wat Julie meegeeft aan jonge managers: “Ik werk heel graag met millennials en raad aan om iets te doen waar je 100 procent achter staat, maar er dan ook écht voor te gaan. Talent is niets zonder hard werk”, oppert ze.

“En verder: laat je omringen door positieve mensen en mensen van wie je kunt bijleren.” Zelf heeft Julie zich ook weten te organiseren: ze heeft een man met eveneens een drukke job en twee jonge dochters. Ze overweegt een derde kindje. Iemand helpt haar om de kinderen op te vangen en van school te halen. “Mijn raad voor jonge, werkende mama’s: zoek iets dat werkt voor jou.”

 

 

 

Tekst: William Visterin